Καλοσύνη, μια ζόρικη ιστορία.


fwto7_0

Από την Χριστίνα Δρούζα
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Σόντερς, τιμώντας την αμερικανική παράδοση, μιλάει στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου στους νέους που ετοιμάζονται να βγουν έξω στον κόσμο. Ο συγγραφέας εκφράζει τις σκέψεις του πάνω στην καλοσύνη και αναλύει το πώς η καλοσύνη μπορεί να γίνει «καλλιεργήσιμη», να απλωθεί, να συμπεριλάβει τα πάντα, να αλλάξει τη ζωή μας.
Πριν μερικούς μήνες ο Αύγουστος Κορτώ έγραφε: «Υπάρχει πολλή, πάρα πολλή αδέσποτη καλοσύνη στον κόσμο για να κάνεις κατοικίδιο την κακία». Η φράση αυτή ήρθε στο μυαλό μου καθώς διάβαζα το βιβλιαράκι του George Saunders για την καλοσύνη. Ο Saunders μίλησε στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Syracuse της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή, το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδα New York Times κι αμέσως έγινε viral στο διαδίκτυο: κοινοποιήθηκε και αναδημοσιεύτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.
Ο Saunders, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι νέοι βαριούνται απελπιστικά τους γέρους που δίνουν συμβουλές, μιλάει για τα πράγματα που έκανε εκείνος και μετάνιωσε, για όλα εκείνα που τον έκαναν να λυπάται. Για ένα κορίτσι, που την μια μέρα ήταν εκεί και την άλλη, πάει, δεν ήταν. Παραδέχεται ότι «Αυτό για το οποίο λυπάμαι και μετανιώνω πιο πολύ στη ζωή μου είναι η λειψή καλοσύνη. Είναι εκείνες οι στιγμές που ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα ήταν εκεί, μπροστά μου, και υπέφερε, έπασχε, κι εγώ ανταποκρίθηκα…λογικά. Επιφυλακτικά. Συγκρατημένα».

Μιλάει επίσης για τους ανθρώπους, για όλους τους ανθρώπους που γεννιούνται με τρεις έμφυτες πλάνες: πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος, πιστεύουν ότι είναι διαφορετικοί από τον υπόλοιπο κόσμο, πιστεύουν ότι είναι αιώνιοι και αέναοι. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι· όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο για εμάς και για τους γύρω μας.
Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι, μόλις 60 σελίδες σε μικρό σχήμα, που διαβάζεται με μιαν ανάσα, ο συγγραφέας, με έναν απλό και μαγικό τρόπο, καταφέρνει να αγγίξει την έμφυτη ανάγκη που έχουμε όλοι μας για καλοσύνη και πληρότητα στη ζωή μας.

Την ίδια στιγμή, μας κάνει ένα ανέλπιστο δώρο: μας χαρίζει απλόχερα πίστη και ελπίδα για το μέλλον. Γιατί, ίσως, η καλοσύνη των ανθρώπων να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Διαβάστε το, ξαναδιαβάστε το, δωρίστε το, χαρίστε το. Το «Σκέψεις για την καλοσύνη των ανθρώπων» θα κάνει τον κάθε αναγνώστη να αισθανθεί όμορφα, να κοιτάξει ψηλά, να πιστέψει και πάλι σε αυτό που ονομάζουμε «άνθρωπος».

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.