Το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση της υποψηφιότητας Μυτιλήνη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.


1_131-600x350

Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης
Η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 θα γίνει σε εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος του όμορφου νησιού Σπύρος Γαληνός, θα μιλήσει για τη «Λέσβο της προσφυγιάς», ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Μυτιλήνη-Λέσβος 2021, Βασίλης Αναστασίου, θα παρουσιάσουν την υποψηφιότητα.
Αρχικά, θα γίνει η παρουσίαση ενός φιλμ, παραγωγής του γραφείου της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με την υπογραφή της Μυτιληνιάς στην καταγωγή, φωτογράφου Τζέλλης Χατζηδημητρίου. Θα ακολουθήσει απαγγελία από τον ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη σε συνδυασμό με μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς από τον συνθέτη και μουσουργό Νίκο Ξανθούλη, που θα τραγουδήσει και θα παίξει αρχαία επτάχορδη λύρα.
Σπανίως μια πόλη που είναι υποψήφια για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης συνδυάζει τόσες πολλές ιδιότητες και δίνει νόημα σε αυτήν την ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Η Μυτιλήνη με τη γεωγραφική της θέση, την ιστορία, την παράδοση, τη συμβολή της στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία αλλά και την αντιμετώπιση σύγχρονων ανθρωπιστικών κρίσεων όπως το προσφυγικό, φαντάζει μια ιδανική ευρωπαϊκή κοιτίδα πολιτισμού.
Και θέτει τις βάσεις για μια ισχυρή υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Ο πρώτος οικισμός στο πανάρχαιο νησί χρονολογείται από την 4η χιλιετία π.Χ. Και ήδη από το 770 π.Χ. η Λέσβος αποτελεί τον εκφραστή της πρώτης δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο αιολικός πολιτισμός που ρίζωσε και αναπτύχθηκε εκεί, γνώρισε περιόδους ακμής αλλά και δοκιμασίας χωρίς ωστόσο να χάσει την κοσμοπολίτικη αύρα του και την οικουμενική πνευματικότητά του.
Σαν ένας γνήσιος εθνικός ακρίτας πάντα είχε την ωριμότητα να ξεπερνάει τις δυσκολίες αφομοιώνοντας δημιουργικά κάθε νέο ρεύμα. Όσοι προσπαθούν να εξηγήσουν τη μοναδική άνθηση των τεχνών ανατρέχουν στη μυθολογία επισημαίνοντας ότι η Λέσβος είχε την εύνοια των Μουσών, μιας και οι κάτοικοί της ήταν εκείνοι που έθαψαν με τιμές το κεφάλι του Ορφέα.
Η Σαπφώ που ονομάστηκε δεκάτη μούσα, ο Αλκαίος ο Μυτιληναίος, ο Αρίων ο λυρικός ποιητής από τη Μήθυμνα, ο Τέρπανδρος ο Αντισσαίος, ο -ένας από τους επτά σοφούς- Πιττακός, ο Κριναγόρας, ο μαθητής και διάδοχος του Αριστοτέλη Θεόφραστος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Αργύρης Εφταλιώτης και πολλοί ακόμα σύγχρονοι λογοτέχνες, μαζί με εκείνους της “Λεσβιακής άνοιξης” της πρώτης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα και του μεσοπολέμου, συνθέτουν ένα παζλ που συνδέει τον ποιητικό οίστρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δημιουργώντας μια σημαντική παράδοση στο χώρο των γραμμάτων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.
Ο Θεόφιλος, ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ο Μανώλης Καλλιγιάννης, ο Στρατής Αξιώτης, ο Στρατής Ελευθεριάδης, ο Αντώνης Πρωτοπάτσης, ο Μίλτης Παρασκευαΐδης και αρκετοί νεότεροι αποτελούν τον εικαστικό καμβά της έμπνευσης που γεννάει η Λέσβος και ταξιδεύει σ” όλον τον κόσμο.
Πολύ σημαντική θεωρείται η συμβολή της Μυτιλήνης και στη μεσογειακή διατροφική κουλτούρα μας. Ως πατρίδα του ούζου, του λαδιού και των προϊόντων του, καθώς και της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της χώρας μας.
Παράλληλα η αντιμετώπιση των πρόσφατων προσφυγικών ρευμάτων εντυπωσίασαν όλη την Ευρώπη με την ωριμότητα και τη δεκτικότητα που επέδειξαν, υποδεικνύοντας σε όλους το δρόμο της αλληλεγγύης που πρέπει να έχουμε απέναντι στους κατατρεγμένους.
Με σημαία τη λογοτεχνία η Μυτιλήνη, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, θα αναδείξει μέσα από σπουδαία καλλιτεχνικά δρώμενα, συνέδρια, παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις και διαγωνισμούς τη βαθιά ελληνική ταυτότητά της που ταυτόχρονα την καθιστά και αυθεντικά ευρωπαϊκή.
Γεγονός που σε ελάχιστες σύγχρονες πόλεις συμβαίνει.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.