«Υποκλοπή» δεδομένων από ανθρώπινο εγκέφαλο;


ypoklopidedomenonapoanthropinoegkefalo

physics4u.gr
Μοιάζει με κάποιου είδους ιστορία επιστημονικής φαντασίας, και πιο συγκεκριμένα από κάποιο «κυβερνοπάνκ» μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γκίμπσον, αλλά το «χακάρισμα» ενός ανθρωπίνου εγκεφάλου και η υποκλοπή δεδομένων απευθείας από αυτόν φαίνεται πως είναι τελικά εφικτά, όπως έδειξαν ερευνητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, της Οξφόρδης και της Γενεύης.

Μοιάζει με κάποιου είδους ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αλλά το «χακάρισμα» ενός ανθρωπίνου εγκεφάλου και η υποκλοπή δεδομένων απευθείας από αυτόν φαίνεται πως είναι τελικά εφικτά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία συσκευή η οποία είναι διαθέσιμη στο εμπόριο: το Emotiv, κόστους 300 περίπου δολαρίων, που επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου ενός χρήστη και του ηλεκτρονικού του υπολογιστή. Το Emotiv αποτελεί μία πρωτοποριακή συσκευή, που λειτουργεί διαβάζοντας ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο και μεταφράζοντάς τα σε εντολές υπολογιστή.

Σχεδιάστηκε ως μία συσκευή «επόμενης γενιάς» hands free χειρισμού ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ ενδείκνυται και για χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αυτό που έκαναν οι ερευνητές, σύμφωνα με το CBS Seattle, ήταν να βάλουν τους συμμετέχοντες στο πείραμα μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή και να τους δείξουν εικόνες από τράπεζες, ανθρώπους και αριθμούς PIN, καταγράφοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, και ειδικότερα το αποκαλούμενο σήμα Ρ300, το οποίο «εκπέμπεται» όταν κάποιος βλέπει και αναγνωρίζει κάτι σημαντικό, με το οποίο ασχολείται τακτικά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι , ανιχνεύοντας τις εκπομπές του Ρ300, είχαν τη δυνατότητα να περιορίσουν το εύρος των τυχαία προβαλλομένων εικόνων κατά 15 με 40%, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να «μαντέψουν» τον σωστό αριθμό ΡΙΝ- πρακτικά «υποκλέπτοντάς» τον από τον ίδιο τον εγκέφαλο του χρήστη.

Αν και απέχει αρκετά από το να μιλήσει κανείς για «χακάρισμα» ανθρωπίνων εγκεφάλων, σίγουρα η εν λόγω μέθοδος φαίνεται πολλά υποσχόμενη για χρήση σε ανιχνευτές ψεύδους. Αν και σίγουρα δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% επιτυχία, φαίνεται πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις συσκευές που βρίσκονται σε χρήση σήμερα.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για την πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου είδους απάτης στο κοντινό μέλλον, όπου οι κακοποιοί θα μπορούν να εμπλέξουν τα θύματά τους σε ιδιότυπα «παιχνίδια μυαλού», παραπλανώντας τα έτσι ώστε να μην αντιληφθούν ότι εκείνη τη στιγμή υποβάλλονται σε τεστ με στόχο την «υποκλοπή» πληροφοριών από τους εγκεφάλου τους.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.