Κάνοντας ιαματικά λουτρά μέσα σε ένα… σπήλαιο! Είναι το μοναδικό στην Ευρώπη!


 

 

Cave_bath_at_miskolctapolca-dinfo-1

travelstyle.gr
Το σπήλαιο με τα ιαματικά λουτρά, που βρίσκεται στην Miskolctapolca, στην Ουγγαρία, είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το νερό που βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο, σε θερμοκρασία 30 °Κελσίου, φημίζεται για την ικανότητα του να μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις. Λόγω του ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από τα πιο θερμά νερά (περίπου 1000 mg / l), οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν στο νερό για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
Το σπήλαιο και η ιαματική πηγή που κρύβει στο εσωτερικό του, ενώ είναι γνωστά από την αρχαιότητα, έγινε ένα δημοφιλές μέρος για λουτρά μόνο μετά την Οθωμανική κατοχή της Ουγγαρίας (16ο-17ο αιώνα).

Cave_bath_at_miskolctapolca-dinfo-2
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η περιοχή ανήκε στην Ελληνική Ορθόδοξη μονή Görömböly. Η ανάπτυξη της Tapolca σε χώρο λουτρών ήταν ιδέα του ηγουμένου της μονής το 1711. Ο ηγούμενος έφερε γιατρούς από την Kassa, σήμερα Košice, της Σλοβακίας για να εξετάσουν αν πράγματι το νερό μέσα στην σπηλιά είχε ευεργετικές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν.

Cave_bath_at_miskolctapolca-dinfo-3
Τρεις πισίνες και ένα πανδοχείο κατασκευάστηκαν το 1723. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά από μια σύντομη περίοδο δημοτικότητας, το λουτρό παραμελήθηκε και τα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.

Cave_bath_at_miskolctapolca-dinfo-6
Το 1837 ο νέος ηγούμενος της Görömböly προσπάθησε να αποκαταστήσει τις ζημιές και κατασκευάσει καινούργια κτίρια.

Cave_bath_at_miskolctapolca-dinfo-4

Έχτισε και την πρώτη εσωτερική πισίνα (αλλά όχι μέσα στην σπηλιά) που μπορούσαν να την απολαύσουν μόνο οι εύποροι επισκέπτες του.

Cave_bath_at_miskolctapolca-dinfo-5
Τελικά στις αρχές του 20ου αιώνα, η πόλη Miskolc αγόρασε την περιοχή από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι μόνο λόγω του ιαματικού νερού, αλλά και λόγω της πηγής του πόσιμου νερού (το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για την ύδρευση της πόλης).

Πηγή: dinfo.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.