Ένας μύθος καταρρέει! Το πρωινό δεν είναι, τελικά, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;


77

Η τροφή μας το φάρμακό μας
Πρόκειται για ένα παράδοξο δόγμα της κοινωνίας μας: το πρωινό. Ολοι έχουμε ακούσει τη συμβουλή «το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα, μην το χάσεις».
Ωστόσο αυτή η φράση δεν στηρίζεται πουθενά. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε δύο έρευνες που αποδεικνύουν ότι η απουσία πρωινού δεν προκαλεί κανένα ειδικό σωματικό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας. Αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν τάση για παχυσαρκία, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύει η ΝΥΤ πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και συνίστατο στο να χωρίσουν 300 άτομα σε δύο ομάδες που ήθελαν να χάσουν κιλά: η πρώτη ομάδα έτρωγε με θρησκευτική προσήλωση το πρωινό τους και η άλλη δεν έτρωγε τίποτα.

Αποτέλεσμα; 4 μήνες αργότερα κανείς δεν είχε χάσει κιλά και το θέμα του πρωινού δεν επηρέασε σε τίποτα. Σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα, γράφει η ΝΥΤ, κατά την οποία εξετάστηκαν η χοληστερόλη και η γλυκαιμία 30 περίπου ατόμων, σε διάρκεια 6 εβδομάδων, τα οποία έτρωγαν ή όχι το πρωινό τους, αποδείχτηκε ότι δεν επηρεάζονται.

«Από πού προέρχεται αυτή η κατηγορηματική πεποίθηση ότι το πρωινό είναι απαραίτητο;» διερωτάται η ΝΥΤ. «Οι επιστήμονες που το λένε έχουν πίσω τους το λόμπι με τα μούσλι; Οπως και για άλλες προβληματικές δίαιτες -όπως π.χ. ότι τα λάιτ αναψυκτικά δεν παχαίνουν ή ότι ο θηλασμός κάνει αδύνατα παιδιά- είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το όριο ανάμεσα στην επιστήμη και στις ομάδες συμφερόντων».

«Ο κόσμος είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε αυτές που παίρνουν πρωινό και σε αυτούς που δεν παίρνουν» δηλώνει ο David Katz, διευθυντής του Κέντρου πρόληψης του πανεπιστημίου του Yale, ο οποίος ασχολείται με την προβληματική της διατροφής.

Η γιατρός Dhurandhar, η οποία συμμετείχε στην έρευνα με το πρωινό και εκείνη το έτρωγε ενώ ο σύζυγός της, επίσης γιατρός, δεν έτρωγε το πρωινό του, δηλώνει:

«Εκτιμώ ότι στο εξής δεν θα καταπιέζω τον άντρα μου να τρώει πρωινό».
«Τροφή»: Λοιπόν, θέλω να μοιραστώ και κάποιες δικές μου σκέψεις για το θέμα αυτό. Διαβάζοντας αρκετά θέματα για τους προγόνους μας και δη για τις συνήθειες και την διατροφή τους, διαπίστωνα συχνά πως ναι μεν έτρωγαν πρωινό και αρκετά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά πολύ λιτά δε.

Απλώς φρόντιζαν τα γεύματά τους να είναι γεμάτα ενέργεια ώστε να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της ημέρας, αντίθετα από τις «δυτικοφερμένες¨συνήθειες με το βαρύ πρωινό και μεσημεριανό που μας βαραίνει και μας πιάνει υπνηλία μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης άφηναν το πιο «βαρύ» γεύμα τους για το βράδυ (συμπόσια).

Με αφορμή τους αρχαίους λοιπόν, καθώς τους εμπιστεύομαι, θεωρώ πως όντως είναι απαραίτητο το πρωινό, ίσως για άλλους λόγους από αυτούς που περιγράφονται στο άρθρο, απλώς χρειάζεται κι εκεί μέτρο και διαφορετικές επιλογές από αυτές που κάναμε μέχρι σήμερα.

Από τα σάντουιτς και τις τυρόπιτες προτιμώ μακράν ένα σύκο με 5 – 6 καρύδια (Δοκιμάστε το, θα εκπλαγείτε!!). Για το μούσλι που αναφέρει, καθότι προσωπικά το θεωρώ μία από τις καλλίτερες επιλογές για πρωινό, πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τον λόγο που κάποιος θα αγόραζε έτοιμο μούσλι από το να το φτιάξει μόνος του.
Το είδα: greenplanetfree.blogspot.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.