Η αλήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Πλήρωσαν για πρώτη φορά οι ολιγάρχες και σκούζουν!


Favela-de-Paraisopolis

Favela-de-Paraisopolis


Θα θυμάστε ότι οι γνωστοί συστημικοί παπαγάλοι φώναζαν ότι έρχεται κούρεμα καταθέσεων των Ελλήνων αφού θα ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλοποίησης των τραπεζών εντός του έτους (και πριν μπει σε εφαρμογή η σχετική κοινοτική οδηγία).

Για ακόμη μία φορά, διαψεύστηκαν αλλά με το γνωστό τους θράσος άρχισαν και την… κριτική για την ανακεφαλοποίηση που έγινε με απόλυτα επιτυχία και εγκαίρως.

«Γκρινιάζουν» επειδή οι αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν με φθηνές τιμές και μιλάνε για ξεπούλημα αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια ξεπούλησαν με προθυμία τα πάντα και έφθασαν το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη (παρά τις συνεχείς θυσίες του ελληνικού λαού).

Είναι, όμως, έτσι; Ας μιλήσουν τα νούμερα και τα στοιχεία…

Το πιο σημαντικό κέρδος είναι ότι η όλη διαδικασία κόστισε για το ελληνικό δημόσιο μόνο 5.7 δισ!

Θα θυμάστε τις φωνές της προπαγάνδας που έλεγαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 27 δισ.!

Η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική: 13,7 δισ. χρειάστηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκ των οποίων μόνο τα 5,7 δισ. προήλθαν από τα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνθηκε πολύ λιγότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και ότι, χάρη στους χειρισμούς, του κυβερνητικού επιτελείου δε διογκώθηκε στο ύψος των αρχικών προβλέψεων το δημόσιο χρέος.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η διαδικασία «έτρεξε» γρήγορα και με επιτυχία με αποτέλεσμα το δραματικό σενάριο περί κουρέματος καταθέσεων να μπει οριστικά εκτός κάδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου (σε αντίθεση με το παρελθόν). Το δημόσιο κατείχε μετοχές χωρίς να έχει τα αντίστοιχα δικαιώματα, ενώ τώρα και μετά την ανακεφαλοποίηση έχει τον απόλυτο έλεγχο για κάθε μετοχή που κατέχει.

Εκεί που η γαλάζια προπαγάνδα χτυπάει… κόκκινο είναι όταν λένε ότι δώσαμε τις τράπεζες στους… ξένους. Θυμάστε που έλεγαν όταν κυβερνούσαν – μέσω Βερολίνου – και ερχόταν (σπανιότατα) κάποιος ξένος επενδυτής να φέρει χρήματα στην Ελλάδα; Τότε μίλαγαν για τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία!

Τώρα, που εν μέσω capital controls, η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να φέρει ξένους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στην ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι ίδιες φωνές μιλάνε για ξεπούλημα.

Κι όμως… Τώρα που η ανακεφαλοποίηση ολοκληρώθηκε με ασφάλεια, ταχύτητα και επιτυχία, τώρα που διαγράφηκε το σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων, τώρα που ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνθηκε ελάχιστα, τώρα κάποιοι (αμετανόητοι) κλαίνει για τις μετοχές που έχασαν οι… ολιγάρχες.

E, δε θα περάσει το δικό τους… Ζούμε σε μια ΑΛΛΗ Ελλάδα.

Περὶ τοῦ/τῆς: netakias.com

Η ελευθερία, "αυτό το τρομερό όνομα, γραμμένο πάνω στο άρμα της θύελλας", είναι η κοινή αρχή σε όλες τις επαναστάσεις. Χωρίς αυτήν, οι επαναστάτες δεν μπορούν να φανταστούν την δικαιοσύνη. - Albert Camu *L'Homme révolté*
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.