patisionzei.com
Τόπος συνάντησης ιστορίας και ανθρώπων
Γ’ Σεπτεμβρίου. Τεράστιο όνομα, χτυπημένη από το άνεργο βλέμμα των μαγαζιών. Την περπατάς και την νιώθεις. Τί ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει εδώ πέρα; Βλέπεις τη θεόρατη πόρτα στον αριθμό 146. Ένα κτήριο δεσπόζει στο οικοδομικό τετράγωνο. Η πόρτα του δεσπόζει και αυτή με τη σειρά της πάνω στο κτήριο. Αυστηρότητα. Κοιτάς. Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Κατευθείαν θυμάσαι το στεγαστικό δάνειο και μαγκώνεσαι. Χτυπάς, ανοίγουν, μπαίνεις. Η αυστηρότητα, η τραπεζική αυστηρότητα που περίμενες έχει χαθεί. Ένα κτήριο με χαρακτήρα, ένας διάδρομος σαν χαλί που σε πηγαίνει μπροστά. Αριστερά σε ένα τεράστιο τραπουλόχαρτο ο Τσίπρας δένεται αρμονικά με τη Μέρκελ και ο Σόιμπλε με τον Γιάννννη… (1) Αρχίζω να γελάω με το πάθημά μου!
Μια σειρά από τεράστια χαρτονόμισματα κάνουν πλάκα στα μαθηματικά, στους τραπεζίτες και στους αριθμούς. (2) Προχωράω σαστισμένος και χαμογελαστός. Απέναντι ακριβώς βλέπω μία μεγάλη πινακίδα με νέον και καθηλώνομαι. (3) Το νέον δεν ταιριάζει με τίποτα, ούτε με τον χώρο, μα ούτε και με αυτό που γράφει. Και ακριβώς αυτό είναι που θέλει να πετύχει. Ένα σκούντηγμα, μία τρικλοποδιά στα καθιερωμένα, τα τυποποιημένα, στα προβλέψιμα.
Από κάτω χρωματιστές κατασκευές και μεταλλικά αντικείμενα, μηχανές, ανθρώπινες επινοήσεις του παρελθόντος. Γυρνώ προς τα πίσω. Μία ομάδα παιδιών από ένα πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ περιδιαβαίνουν. Ένας φύλακας μέσα στην τέχνη της επικοινωνίας και της επιστήμης της λαϊκότητας. Μία υπεύθυνη ξενάγησης που ξέρει να μιλά ανθρώπινα, εύστοχα και να διεισδύει.
Στους πάνω ορόφους, αίθουσες, αρχεία, λεπτομέρειες, αφίσες, δημιουργίες. Σκέφτομαι με το ζόρι το στεγαστικό μου για να ισορροπήσω κάπως. Εδώ πρόκειται για ένα σημείο ιστορίας, πολιτισμού, τέχνης, ανθρώπων. Εδώ λοιπόν μπορείτε να έρθετε… Χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Χωρίς περιττές φανφάρες. Ένας χώρος με μεράκι, ανθρώπους και δημιουργίες. Και όπως λέει και η πινακίδα: “Όλα θα πάνε καλά”.
1. Αναστασία Κωνσταντάκου, Θεωρίες παιγνίων, 2015 Χαρακτικό / Από την πρώτη τράπουλα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, με ήρωες της επανάστασης στις φιγούρες, στα νέα πρόσωπα που καθορίζουν σήμερα τους όρους του «παιχνιδιού». Με αυτά παίζω τα χαρτιά μου, που όμως δεν έχουν σταθερή αξία, εάν δεν αποφασίσω από ποια πλευρά θα τα κοιτάξω. 2. Φλοράνς Χρηστάκη, Διεθνής Τράπεζα της Οπτασίας, 2015 Χαρακτικά
Η Διεθνής Τράπεζα της Οπτασίας –της αναμενόμενης εμφάνισης του απόλυτου καλού– εκδίδει χαρτονομίσματα των εκατό ματιών. Έτσι ο φορέας έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην ανεξάντλητη αναζήτηση της ευτυχίας. Αλλά η ζωή του τραπεζίτη είναι περιπετειώδης και οι αξίες ασταθείς. 3. Μάγδα Ταμμάμ, Είσαι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, 2015 Γλυπτό. Λυχνία νέον με γυάλινο περίβλημα/ Το έργο αποτελείται από μια φωτεινή επιγραφή νέον, η οποία λειτουργεί ως μέσο για τη μεταφορά μηνυμάτων και σκέψεων. Σκοπός είναι να διεγείρει την προσοχή του θεατή, να τον γοητεύσει αλλά και να προκαλέσει έκπληξη στον αποδέκτη του μηνύματος, να παρακινήσει την κριτική του σκέψη, ώστε να (ανα)στοχαστεί το μήνυμα και τις προεκτάσεις του.
Τα παραπάνω έργα φιλοξενήθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο από τις 9 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΙΑ/ΕΤΕ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας και Νύχτας Μουσείων.
Τόπος συνάντησης ιστορίας και ανθρώπων
Tο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ) δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας, υλικό για το οποίο η Τράπεζα επέδειξε ιδιαίτερη φροντίδα ήδη από την ίδρυσή της. Έτσι σήμερα διαθέτει ένα πλήρες ιστορικό αρχείο τα χρονικά όρια του οποίου ταυτίζονται σχεδόν με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους. Στα αρχεία της ΕΤΕ έχει αποτυπωθεί το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας.
Το Ιστορικό Αρχείο φροντίζει το πλούσιο αρχειακό υλικό που διαθέτει να υποστεί επεξεργασία σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν πλέον την αρχειακή διαχείριση, ώστε να καταστεί φιλικό στην έρευνα, όχι μόνο την επιστημονική, αλλά και όλων των πολιτών που προστρέχουν στις πηγές, για να αντλήσουν πληροφορίες.
Το Μέγαρο Διομήδη, στο οποίο στεγάζεται το ΙΑ/ΕΤΕ επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 146 είναι το πρώτο κτήριο που οικοδομήθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Αποτελεί έξοχο δείγμα εξελιγμένου ευρωπαϊκού εκλεκτικισμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1923, επί διοικήσεως Αλέξανδρου Ν. Διομήδη, και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1926. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπόνησε ο αρχιτέκτων της Τράπεζας Νικόλαος Ζουμπουλίδης.
Με το πέρασμα του χρόνου και την πείρα που αποκτούσε το Αρχείο διαπίστωσε ανάγκες της κοινωνίας που ήταν σε θέση να υπηρετήσει. Οργάνωσε τρεις μουσειακούς χώρους που παρουσιάζουν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Εδώ και 8 χρόνια οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης παρέχει τεχνογνωσία σε σπουδαστές και φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στο Ιστορικό Αρχείο την εξάμηνη πρακτική τους άσκηση.
Μέλημά του, να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία. Συνεργάζεται, συμπράττει, συνδημιουργεί, στο πλαίσιο της επιστήμης, της τέχνης και του κοινωνικού προβληματισμού. Οργανώνει σεμινάρια, ημερίδες, εκθέσεις, συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων.
To IA/ETE ως φορέας διαχείρισης και ανάδειξης πολιτιστικών αγαθών διαφυλάσσει μνήμες και ιστορίες. Με στόχο την πρόσληψη αυτής της κληρονομιάς και την ενεργό συμμετοχή στο χώρο του αρχείου-μουσείου ενός ευρύτερου κοινού αλλά και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, το ΙΑ/ΕΤΕ συνεργάζεται εδώ και 8 χρόνια με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, γίνεται σημείο συνάντησης διαφορετικών ταυτοτήτων και πολιτισμικών αναφορών. Οι συνεργαζόμενοι φορείς, με το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που ασκούν, ευαισθητοποιούν διαφορετικές ομάδες του κοινωνικού συνόλου. (βλ. ΚΕΘΕΑ, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κοινότητες προσφύγων και μεταναστών από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, Σύλλογος Αιγυπτιωτών, Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).
Σε μια προσπάθεια να επισκεφθούν το Αρχείο και νέοι με ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν πάντα σύγχρονοι καλλιτέχνες (αναγνωρισμένοι και νέοι) με προτάσεις εμπνευσμένες από τους χώρους και το έργο που πραγματοποιείται στο Αρχείο.
Μέσω του διαλόγου που αναπτύσσει με τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τη γειτονιά και την ευρύτερη πόλη, το ΙΑ/ΕΤΕ ανακαλύπτει συνεχώς τρόπους σύνδεσης της καλλιτεχνικής έμπνευσης με τον κοινωνικό προβληματισμό και αναδεικνύεται σε χώρο δημιουργίας.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται
από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο και είναι δωρεάν.
Η πρόσβαση στις εκθέσεις είναι επίσης δωρεάν.
Υποδοχή και εργασία στην αίθουσα των ερευνητών:
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-14:00
Επισκέψεις του κοινού στους εκθεσιακούς χώρους:
Δευτέρα και Τρίτη πρωί 10:00-13:00
Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα 17:00-20:00
Διεύθυνση: 3η Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα
Τ.: 210 88 07 804