Επιστολή Action Aid σε Κοτζιά: Εφαρμόστε την οδηγία για το «Made In Israel».


191019-west-bank-barrier-600x400

tvxs.gr
Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η ActionAid προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μην τηρήσει την ευρωπαϊκή οδηγία για επισήμανση προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχει παράνομα το Ισραήλ από το 1967.
Όπως αναφέρει η Action Aid, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απέστειλε επιστολή στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, στην οποία τον ενημέρωνε για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ακολουθήσει την οδηγία αυτή.
Σύμφωνα με την οδηγία, όσα προϊόντα προέρχονται από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα Υψίπεδα του Γκολάν, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν μπορούν να φέρουν την ανακριβή και παραπλανητική ετικέτα «Made in Israel». Όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν την επισήμανση των προϊόντων ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την αληθινή προέλευση των προϊόντων.
Οι εποικισμοί δεν αναγνωρίζονται από την ΕΕ και κρίνονται παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο καθώς παραβιάζουν το Άρθρο 49 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, η οποία ορίζει ότι είναι παράνομο για μία κατοχική δύναμη να μεταφέρει μέρη του πληθυσμού της, στις περιοχές που κατέχει. Από τη σύναψη της Συμφωνίας του Όσλο το 1993, ο ισραηλινός πληθυσμός που έχει εγκατασταθεί στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος έχει υπερδιπλασιαστεί, υπερβαίνοντας τους 600.000 εποίκους.
Επιπλέον, το Ισραήλ έχει κατακερματίσει τη Δυτική Όχθη, αφού έχει εγκαταστήσει περίπου 500 μόνιμα σημεία ελέγχου και εμπόδια, ενώ παράλληλα κατασκευάζει ένα διαχωριστικό τείχος που προβλέπεται να φτάσει τα 708 χλμ. σε μήκος και χαρακτηρίζεται παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσει μια de facto προσάρτηση των εδαφών.
Η ActionAid καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και να φέρει άμεσα στο ελληνικό κοινοβούλιο την πρόταση για αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τηρώντας τη δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.
Η ActionAid δουλεύει στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος από το 2007. Εστιάζει στην ενδυνάμωση των κατοίκων της Δυτικής Όχθης που ζουν υπό Ισραηλινή κατοχή ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους από τις δυνάμεις κατοχής και να απαιτούν λογοδοσία από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ενδυναμώνει, επίσης, τις γυναίκες και τους περιθωριοποιημένους κατοίκους για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 12.200 Έλληνες στηρίζουν τα προγράμματα της ActionAid στην Παλαιστίνη είτε οικονομικά, είτε έχοντας υπογράψει τις εκστρατείες μας για το τέλος του βομβαρδισμού της Γάζας.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.