Ουμπούντου


Η λέξη, στην γλώσσα της νοτιοαφρικανικής φυλής Xhosa, σημαίνει ή υποτίθεται ότι σημαίνει ανάλογα με την ερμηνεία «υπάρχω γιατί υπάρχουμε», ή «είμαι επειδή είμαστε», ή «όλοι μαζί μπορούμε» ή «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος», κλπ, κλπ, κλπ.
Μαζί με τη ερμηνεία της λέξης αναρτώνται και δακρύβρεκτες, συγκινητικές ιστορίες για τα παιδάκια που όλα μαζί τρώνε το φαγητό που τους δίνουν σαν έπαθλο αγώνα ή για τα αθώα παιχνίδια που παίζουν πάλι όλα μαζί.
Και φυσικά γίνεται σύγκριση μεταξύ των κακών λευκών και των καλών μαύρων αφρικανικών μικρών φυλών, τονίζοντας την «ουμπούντου» φιλειρηνική και φιλαδελφική διάθεση των ιθαγενών.
Όμως, μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι οι Xhosa δεν ήταν και τόσο «ουμπούντου» όταν ήρθαν σε επαφή με τους λευκούς αποικιοκράτες. Συνολικά έκαναν εφτά πολέμους κατά των λευκών και κάποιων άλλων φυλών (πριν ηττηθούν ολοκληρωτικά όπως ήταν φυσικό), ενώ διέπραξαν καταστροφές, σφαγές και λεηλασίες. Ακόμα και εμφύλιες διαμάχες συνέβησαν μεταξύ τους.
Θα μου πείτε αφού τους καταπίεζαν και τους εξαθλίωναν δεν θα αντιστεκόντουσαν; Δεν θα έκλεβαν ζώα για να επιζήσουν; Δεν θα σκότωναν τους καταπιεστές τους;
ΦΥΣΙΚΑ θα το έκαναν. Και φυσικά θα έκαναν και αγριότητες, αφού ο πόλεμος αφυπνίζει το θηρίο μέσα στον άνθρωπο.
Όμως για αυτό ακριβώς κάνω την ανάρτηση.
Όλοι έχουν την τάση να στέκονται στην επιφάνεια. Όλοι λένε ωραίες ιστοριούλες για αγάπη, συναδέλφωση και παρόμοια που συμβαίνουν τριγύρω. Και κλείνουν σφιχτά μάτια και αυτιά ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ το γεγονός ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι έχουν δύο φύσεις:
Η πρώτη φύση, η επιφανειακή, είναι η καλή. Όλοι αγαπάνε τα παιδιά τους, τους φίλους τους, το σπίτι τους, το χωριό τους, την πατρίδα τους. Και για όσο διάστημα ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣ κάποιον αυτός θα είναι χαρούμενος, ευγενής και πολιτισμένος.
Η δεύτερη φύση, η βαθύτερα κρυμμένη, είναι η κακή. Στις κατάλληλες συνθήκες οι άνθρωποι μετατρέπονται σε τέρατα, σκοτώνουν, βιάζουν, εξαπατούν, λεηλατούν, καταστρέφουν και σκορπούν τον πόνο και την απελπισία σε όσους είναι πιο αδύναμοι από αυτούς.
Εξάλλου υπάρχει και μία κοινότατη φράση (γνωστή τουλάχιστον τους μεγαλύτερους) που το αποδεικνύει αυτό: «Εγώ είμαι καλός. Γίνομαι χαλί να με πατήσεις. Αν όμως με πειράξεις…».
Έτσι όταν διαβάζετε παρόμοιες ιστορίες να «κρατάτε μικρό καλάθι». 
Σας παραπληροφορούν γιατί κρύβουν εκείνο που δεν πρέπει να κρύβεται. Κρύβουν το γεγονός ότι μέσα μας, ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, υπάρχει ένα τεράστιο και αιμοδιψές θηρίο. Υπάρχει το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μας ΕΓΩ, το οποίο πρέπει να κατηγορείτε κάθε φορά που ακούτε για σφαγές, λεηλασίες, εξανδραποδισμούς και όποιο άλλο φρικτό κατόρθωμα των σημερινών «πολιτισμένων».
Γιατί όσα εγκλήματα κάνουν οι εκάστοτε «κακοί» μπορείτε ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ να τα κάνετε και εσείς όταν βρεθείτε στις κατάλληλες συνθήκες, αφού όταν όλα πάνε καλά όλοι «ουμπούντου» είμαστε…

Περὶ τοῦ/τῆς: aaatosmihalis

Έλλην ορθόδοξος, καθολικά διαμαρτυρόμενος, πάσχων εκ οξείας ανεγκεφαλίτιδος με σποραδικές κρίσεις εξυπνάδας.
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.