Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία για τον Αστέρα.


19s1aster1-thumb-large

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣkathimerini.gr
Η συμφωνία για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης προβλέπει το ίδιο τίμημα και πιο ήπια ανάπτυξη.
Στις αρχές της εβδομάδας των Χριστουγέννων αναμένεται να ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Εθνικής Τράπεζας, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και του προτιμητέου επενδυτή Jermyn Street Real Estate, για να προχωρήσει η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης. Η συμφωνία προβλέπει το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, πληροφορείται η «Κ» από κορυφαίες πηγές της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, και πιο ήπια ανάπτυξη. Σε αρμονία δηλαδή με τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το προηγούμενο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο σχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση στις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα στην πώληση του Αστέρα ανέκυψε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην απόρριψη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου, με το οποίο προχωρούσε η συναλλαγή και ειδικά η ανάπτυξη έως και 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Οι δύο πλευρές προχώρησαν τότε στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για τη δόμηση και ανάπτυξη του τουριστικού και παραθεριστικού συγκροτήματος.

Σημειώνεται επίσης πως στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, έναν πολύ περιορισμένο αριθμό κατοικιών, σε αντίθεση με το προηγούμενο που προέβλεπε δυνατότητα δόμησης 35.000 τετραγωνικών μέτρων και έως 100 κατοικίες. Η εξέλιξη έρχεται τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 90% των μετοχών της εισηγμένης Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ.

Από τα 400 εκατομμύρια ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει λαμβάνει μόνον τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς δεν ελέγχει παρά μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα λάβει το 75% του τιμήματος.
Η περιοχή με την επωνυμία «Αστέρας Βουλιαγμένης» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τετραγωνικών μέτρων. Το βόρειο τμήμα του αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία έως το 2029 στην Εθνική Τράπεζα.

Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», τα ξενοδοχεία Arion Palace και «Ναυσικά – Westin», το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η Μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.