Χυμοί πλούσιοι σε… ζαχαρόνερο!


chimi-plousii-se-zacharonero

proionta-tis-fisis.com
Mόνο κατά ένα μικρό ποσοστό περιέχουν το φρούτο που αναγράφουν στη συσκευασία
Χυμός ροδάκινο που περιέχει και λίγο χυμό μήλου, αλλά μόνο στα «ψιλά γράμματα» φαίνεται. Χυμός φραγκοστάφυλων με… ολίγη από φρούτα,περιέχει μόλις 6% φρούτα – το υπόλοιπο είναι νερό, γλυκόζη και ζάχαρη.Φρουτοποτά που δεν αναγράφουν θερμίδες. Δεκάδες νέκταρ και φρουτοποτά που περιέχουν χημικά πρόσθετα, αλλά «E» δεν αναγράφουν πουθενά…
Πολλοί από τους χυμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αφήνουν μια… πικρή γεύση στο στόμα. «TA NEA» πήραν από τα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ περίπου 60 χυμούς, νέκταρ και φρουτοποτά και διαβάζοντας τις συσκευασίες τους, διαπίστωσαν πολλές εκπλήξεις, που μόνο ευχάριστες δεν ήταν.
Έκπληξη πρώτη, τα συστατικά τους: Οι 29 από τους χυμούς – οι περισσότεροι αναγράφουν «νέκταρ» ή «φρουτοποτό» – περιέχουν νερό,ζάχαρη και μόνο κατά ένα ποσοστό αποτελούνται από τον χυμό που αναγράφουν φαρδιά – πλατιά στη συσκευασία. Το ποσοστό αυτό στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι κάτω από 50%. Το Ribena φραγκοστάφυλο, λ.χ., γράφει «χυμός φραγκοστάφυλων 6%», το φρουτοποτό Frulite λεμόνι «9% λεμόνι», το φρουτοποτό Amita βύσσινο «20% χυμός βύσσινο» και το νέκταρ ΗΒΗ ροδάκινο «τουλάχιστον 50% χυμός ροδάκινο».
Έκπληξη δεύτερη, οι θερμίδες τους: Ανά 100 ml οι χυμοί παρέχουν στην καλύτερη περίπτωση 43,6 θερμίδες και στη χειρότερη 60. Επειδή, όμως, ουδείς πίνει 100 ml χυμό, οι θερμίδες αυτές σημαίνουν ότι με ένα και μόνο ποτήρι έχει καταναλώσει κανείς 131 έως 180 θερμίδες, δεδομένου ότι το μέσο ποτήρι είναι 300 ml. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μέτριο ροδάκινο έχει 60 θερμίδες, ένα μέτριο πορτοκάλι 70 θερμίδες και ένα μέτριο αχλάδι 75 θερμίδες, καταλαβαίνει ότι ένα ποτήρι χυμός ισοδυναμεί με τουλάχιστον δύο φρούτα. Κι αν καταναλώσει κανείς δύο φρούτα, μπορεί και να χορτάσει, ενώ με ένα ποτήρι χυμό αποκλείεται.
Πόσα και ποια «E» περιέχουν
Και μετά είναι τα «E», τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων, δηλαδή. Στις ετικέτες των χυμών δεν αναφέρεται πουθενά ότι περιέχουν «E». Στην πραγματικότητα, όμως, οι 29 από τους χυμούς περιέχουν «E», αλλά με τη μορφή των χημικών ονομασιών τους: κιτρικό οξύ που είναι το E 330 – σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο των νόμιμων χημικών προσθέτων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) – ασκορβικό οξύ που είναι το E 300, κιτρικό νάτριο που σημαίνει E 331, χλωριούχο μαγνήσιο που είναι το E 511, φωσφορικό ασβέστιο που αντιστοιχεί στο E 341 ή χλωριούχο κάλιο που είναι το E 508.
Επίσης, σε περισσότερους από 20 χυμούς περιέχονται πρόσθετες αρωματικές ουσίες ή ύλες – «φυσικές», όπως τονίζεται στη συσκευασία – οι οποίες είθισται να προστίθενται στα τρόφιμα για να βελτιώσουν τη γεύση τους.
Παρατήρησις «τροφής»: Αν με τόσα πρόσθετα και βελτιωτικά, έχουν τόσο χάλια γεύση, σκεφτείτε πόσο ελεεινοί θα είναι χωρίς… βοήθεια!

Για να ξέρετε τι σας γίνετε ρίξτε και μία ματιά στην σημασία του κάθε «Ε» που περιέχουν: Τρώμε τουλάχιστον πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο!
Σε πέντε από τα προϊόντα εντοπίστηκαν και… κρυφοί χυμοί: εκτός από τον χυμό που αναγράφεται με τα πιο μεγάλα γράμματα (λ.χ. Life ροδάκινο, Refresh φράουλα, Όλυμπος ροδάκινο, HBH νέκταρ ροδάκινο) και τη φωτογραφία των συγκεκριμένων φρούτων στην ετικέτα, στα συστατικά «κρύβονται» και άλλοι: Για παράδειγμα, ο χυμός ροδάκινο έχει μέσα και χυμό μήλου! Ο χυμός φράουλα έχει μέσα και σταφύλι, ενώ μέσα στο μανταρίνι – σαγκουίνι υπάρχει και καρότο. Σε έναν χυμό εξάλλου, στη μανταρινάδα Life, υπάρχει και «φυσική χρωστική από εκχύλισμα φρούτων του δάσους» – άγνωστο ποιων φρούτων ή γιατί χρειαζόταν χρώμα η μανταρινάδα. Οι επιστήμονες πάντως αναφέρουν ότι είναι πιθανόν οι εταιρείες να χρησιμοποιούν επιπλέον χυμούς, προκειμένου να δώσουν χρώμα ή γεύση σε έναν χυμό. («Τροφή»: Κι άλλη… βελτίωση!!! Για την δική μας ευχαρίστηση πάντα, όχι για να πουληθούν, ναι;)
Σε περίπου 10 χυμούς, εξάλλου, δεν αναφέρεται στις συσκευασίες τους, η διατροφική τους αξία. Έτσι ο καταναλωτής δεν μπορεί να ενημερωθεί πόσες θερμίδες παίρνει καταναλώνοντας τον χυμό ή τι άλλα θρεπτικά στοιχεία και αν τού προσφέρει.

Tι λένε οι επιστήμονες
Φυσικούς χυμούς 100% που διατηρούνται εντός ψυγείου, συνιστούν οι επιστήμονες στους καταναλωτές σε σύγκριση με τους μακράς διαρκείας, τα νέκταρ και τα φρουτοποτά.
Όπως λέει στα «NEA» ο καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, «οι χυμοί μακράς διαρκείας έχουν υποστεί μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία κι έτσι είναι πιθανόν να έχουν χάσει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, για παράδειγμα, ή άλλων θρεπτικών συστατικών».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος τονίζει ότι ένα ρόφημα που έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε χυμό και ταυτόχρονα περιέχει ζάχαρη και νερό «θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά από τα παιδιά. Ουσιαστικά είναι… ζαχαρόνερο και δεν προσφέρει θρεπτικά συστατικά». Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Ο ίδιος λέει ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε και όταν μία ετικέτα αναφέρει «χυμός φυσικός 100%».
Πάντως, αυτό που συμβουλεύουν όλοι οι ειδικοί τους καταναλωτές είναι όταν επιλέγουν ένα ρόφημα με χυμό φρούτων, πριν το αγοράσουν να προσέχουν, να έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον λένε ότι σίγουρα ο πιο υγιεινός είναι ο χυμός που στύβουμε μόνοι μας…
«Τροφή»: Δώστε βαρύτητα σας παρακαλώ, στο ότι οι ειδικοί που αναφέρει το άρθρο, πολύ προσεκτικά δεν μιλάνε για χυμό/ους, αλλά για ρόφημα/τα ΜΕ χυμό φρούτων. Τυχαίο;
Μάθετε να Διαβάζετε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά!
Ρούλα Τσουλέα
Πηγή: ygeia.tanea.gr

 

Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί;

poso-fisikoi-einai-oi-fisikoi-hymoi

proionta-tis-fisis.com
Μεταξύ των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και λανσάρονται ως «αθώα», απαλλαγμένα δηλαδή από λιπαρά και ζάχαρη, είναι και οι χυμοί φρούτων. Πολλοί από μας νομίζουμε ότι αγοράζοντας και πίνοντας έναν συσκευασμένο χυμό είναι σαν να έχουμε φάει ένα φρούτο. Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρει τις βιταμίνες κι ότι έχουμε έτσι τονώσει τον οργανισμό μας. Πόσο σίγουροι είμαστε όμως ότι οι διαφημιζόμενοι ως φυσικοί χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι … φυσικοί;

Πώς παράγονται οι χυμοί;
Στο εμπόριο κυκλοφορούν δυο είδη χυμών: οι επονομαζόμενοι φρέσκοι–life και οι συμπυκνωμένοι. Ο συμπυκνωμένος χυμός ή εκείνος που προκύπτει με την προσθήκη ζάχαρης ονομάζεται «νέκταρ» και η θρεπτική του αξία απέχει πολύ από το χυμό που παράγεται με τη μηχανική επεξεργασία του φρούτου, καθώς αφενός η περιεκτικότητά του σε φυσικό χυμό ποικίλει (από 20-50%) και αφετέρου κατά την παρασκευή του χάνεται ένα ποσοστό της βιταμίνης C όπως και ένα μέρος από τα φυσικά αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ελληνική νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα της χρήσης του όρου «φυσικός» και για τους χυμούς που παρασκευάζονται από συμπυκνωμένο χυμό, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανοούμε ότι, προτού αγοράσουμε κάποιο «φυσικό» χυμό, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα «ψιλά» γράμματα στη συσκευασία. Όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι για να χαρακτηριστεί ένα χυμός φυσικός πρέπει να περιέχει 100% φυσικό χυμό φρούτου, διαφορετικά χαρακτηρίζεται ως φρουτοποτό, αναψυκτικό ή κοκτέιλ.

Πόσο υγιεινή είναι η επιλογή συσκευασμένου φυσικού χυμού;
Συχνά θεωρούμε ότι ένας χυμός που αγοράζουμε από το περίπτερο είναι το ίδιο υγιεινός με ένα φρούτο ή τουλάχιστον περισσότερο θρεπτικός από ένααναψυκτικό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φρεσκάδα και τη θρεπτική αξία ενός χυμού που στύβουμε μόνοι μας στο σπίτι. Κι αυτό γιατί συχνά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα λένε τη μισή αλήθεια.
Το επαναλαμβάνω συνέχεια και πιθανόν να κουράζω, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ΜΆΘΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΈΤΕΣ!!, καθώς κρύβουν που κρύβουν τα μισά, ας γνωρίζουμε τουλάχιστον τα υπόλοιπα.

Μάθετε ότι…
 Πολλές ετικέτες συσκευασίας χυμών κρύβουν «παγίδες» που παραπλανούν εμάς, ως καταναλωτές, ή δεν μας λένε όλη την αλήθεια για τα συστατικά.
 Η ζάχαρη χρησιμοποιείται στους φρουτοχυμούς, όχι μόνο για τη βελτίωση της γεύσης αλλά και για λόγους συντήρησης.
 Η ζάχαρη (φρουκτόζη) που βρίσκεται στα ολόκληρα φρούτα συνήθως δεν προκαλεί τερηδόνα επειδή αυτή περιέχεται στην εσωτερική δομή του φρούτου. Όταν όμως αυτό στύβεται και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, η ζάχαρη απελευθερώνεται, κάτι που σημαίνει ότι ταδόντια μας μπορούν να πάθουν ζημιά.
 Οι επεξεργασμένοι φρουτοχυμοί περιέχουν συχνά βρομιωμένα έλαια για να μη θολώνουν το μπουκάλι, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αλλοιώσεις στα ζωτικά όργανα και τους ιστούς.
Αντιστρόφως ανάλογη η σχέση επεξεργασίας και ποιότητας…
Η επεξεργασία που υφίστανται οι χυμοί μακράς διαρκείας, τους οποίους προτιμάμε οι 8 στους 10 Έλληνες, πιθανότατα έχει «εξαφανίσει» χρήσιμα συστατικά. Πρόκειται για χυμούς που διατηρούνται στη συσκευασία τους για περισσότερο από έναν χρόνο και φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής ενός χυμού τόσο μεγαλύτερη είναι η επεξεργασία που έχει υποστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο, αν και δεν έχει αποδειχθεί, ένας χυμός που συντηρείται για μήνες να «απογυμνώνεται» από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.

Χυμοί και παιδιά
Δεν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν πολλά γλυκά ή πίτσες και σίγουρα νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι, όταν τα βλέπουμε να πίνουν συσκευασμένους χυμούς. Tώρα, οι επιστήμονες έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. H άποψή τους είναι ότι οι χυμοί αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, αλλά, το λιγότερο, προσθέτουν και περιττό βάρος.
Tο πρόβλημα για τα πολύ μικρά παιδιά είναι κατά ένα μέρος ότι πίνοντας τόσο πολύ χυμό μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χρόνιας διάρροιας, αφού τοέντερό τους δεν είναι έτοιμο να αφομοιώσει τόση ζάχαρη. Ακόμη, ο χυμός δεν χορταίνει το ίδιο όπως οι στέρεες τροφές, διευκολύνοντας έτσι την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων και συμβάλλοντας αργότερα στη μεγάλη απόκτηση βάρους.

Γνωρίζετε ότι οι φυσικοί χυμοί που φτιάχνουμε μόνοι μας…
 Περιέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος;
 Προσφέρουν σε ικανές ποσότητες τις πολύτιμες βιταμίνες A, C και E, που απαιτούνται καθημερινά και οι οποίες έχουν μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισηςκαρδιοπαθειών και καρκίνου;
 Μας βοηθούν, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούμε ένα ιδανικό βάρος όταν ο χυμός καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες, να μην πάθουμε αβιταμίνωση σχεδόν σε ποσοστό 100%, ενώ νιώθουμε ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού και το σώμα και ο εγκέφαλός μας διατηρούν υψηλά ενεργειακά αποθέματα για ένα ολόκληρο 24ωρο, με οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν ασχολούμαστε;

Φτιάξ’ το μόνος σου!
Μήπως κάθε φορά βαριέστε τη διαδικασία να στύψετε μόνοι σας το χυμό σας; Εμείς σας προτείνουμε 3 εύκολες και γρήγορες συνταγές για να απολαύσετε το φυσικό χυμό σας μέσα σε 5 μόνο λεπτά.

Για όλη την οικογένεια
1. Χυμός από πορτοκάλι, λεμόνι, μήλο και μπανάνα!
Στύψτε 5 πορτοκάλια και 1 λεμόνι. Αναμείξτε μια ώριμη μπανάνα και μισό μήλομε το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Ρίξτε το στο ποτήρι και αν θέλετε προσθέστε παγάκια για μεγαλύτερη δροσιά και απόλαυση!
2. Χυμός από πορτοκάλι, μανταρίνι και γκρέιπφρουτ.
Στύψτε μισό κιλό πορτοκάλια, μισό κιλό μανταρίνια, 1 λεμόνι και μισό ροζγκρέιπφρουτ. Προσθέστε 100ml μεταλλικού νερού και πιείτε το αμέσως!
3. Χυμός με άρωμα κανέλας
Στύψτε 1 λεμόνι. Αποχυμώστε 3 μήλα και 2 αχλάδια. Προσθέστε στο μείγμακανέλα. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ με μερικά παγάκια και σερβιριστείτε.
Το καλλίτερο είναι να αποκλείσετε τελείως τους χυμούς του εμπορίου από την διατροφή σας και να φροντίσετε να απαλλαγείτε από τα βλαβερά στοιχεία τους από όσο χρονικό διάστημα τους καταναλώνατε.

Της Έλενας Καρκάνη
http://www.ygeiaontime.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.