Ρωσική εταιρεία υπόσχεται αιώνια «κατεψυγμένη» ζωή.


4ef40998e588e783001b4922cb7e02ee_XLprisonplanet.gr

Η ανάγκη του ανθρώπου για αιώνια ζωή έχει κάνει πολλούς επιστήμονες να αναζητούν τρόπους προκειμένου να βρουν αυτό που πολλοί αποκαλούν το ελιξήριο της ζωής.
Ο 35χρονος Danila Medvedev, είναι ένας από αυτούς. Είναι ιδρυτής της KrioRus, της πρώτης εταιρείας της Ρωσίας που ειδικεύεται στη διαδικασία κρυοσυντήρησης με την ελπίδα πως μια μέρα θα καταφέρει να επαναφέρει στη ζωή ανθρώπους που έχουν πεθάνει.Γιος ενός επιστήμονα, ο Medvedev έχει εργαστεί σε τράπεζα επενδύσεων ενώ παράλληλα προσφέρει βοήθεια σε έναν οργανισμού αντι-διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Ωστόσο, η καθημερινή του δουλειά είναι να… καταψύχει ανθρώπους. Ο Μεντβέντεφ γοητεύτηκε από την ιδέα ότι οι άνθρωποι, όταν ψύχονται στους -196 βαθμούς Κελσίου κατά τη στιγμή του κλινικού θανάτου, θα μπορούσαν να επανέλθουν στη ζωή όταν η επιστήμη καταφέρει να προχωρήσει αρκετά για να θεραπεύσει τα γηρατειά ή τις ασθένειες. Ως φοιτητής, άρχισε τη μετάφραση κρυονικής λογοτεχνίας από τα αγγλικά στα ρωσικά δίνοντας παράλληλα, διαλέξεις. Μέχρι το 2005, ο ίδιος και άλλα οκτώ άτομα είχαν σχηματίσει την KrioRus.
Ο 35χρονος Danila Medvedev

Danila Medvedev, transhumanist, a founding member and CEO of KrioRus inside KrioRus storage facility. Russia, 2015

Την τελευταία δεκαετία, η KrioRus έχει μεταμορφωθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυοσυντήρησης στον κόσμο, η οποία ανταγωνίζεται τους Αμερικανούς ομολόγους της.
Η εταιρεία, κρυμμένη καλά ανάμεσα σε άλλα εξοχικά σπίτια στην πόλη Sergiyev Posad, στα περίχωρα της Μόσχας, διατηρεί 45 κρυοσυντηρημένους πελάτες της από εννέα χώρες. Εκτός όμως από ανθρώπους διατηρεί και ζώα (γάτες, σκύλους και πουλιά). Οι 24 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν καταψυχθεί ανάποδα πράγμα που σημαίνει ότι το κεφάλι τους και ο εγκέφαλός τους είναι στο πυθμένα του δοχείου στο οποίο καταψύχονται, που κάνει πιο κρύο.
Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης

18c6wfrpey00zjpg
Πώς όμως καταψύχονται τα σώματα; Όταν ένας ασθενής θεωρηθεί κλινικά νεκρός, το σώμα του πρέπει να ψυχθεί μέσα σε λίγες ώρες ώστε να αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος . Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν stand-by υπηρεσίες των οποίων βασικός σκοπός είναι να βγάλουν το σώμα έξω από το νοσοκομείο ή το νεκροτομείο, το συντομότερο δυνατό.
Μετά από αρκετές ώρες, το αίμα του ασθενούς αντικαθίσταται με ένα κρυοπροστατευτικό, ένα χημικό αντιψυκτικό δηλαδή που προστατεύει τους ιστούς από την βλάβη που δημιουργεί η ψύξη του σώματος. Στη συνέχεια, ο ασθενής ψύχεται στους -196 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, χρησιμοποιώντας ένα αέριο αζώτου.
Κάποιοι ασθενείς επιλέγουν να παγώσουν όλο το σώμα και κάποιοι μόνο το κεφάλι. Αυτοί που επιλέγουν μόνο το κεφάλι το κάνουν είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ταυτότητα και η μνήμη του ανθρώπου αποθηκεύεται στον εγκέφαλο. Οπότε δεν είναι αναγκαίο να ψυχθεί ολόκληρο το σώμα, σύμφωνα με τον Medvedev.
Μέσα στα δοχεία όπου πραγματοποιείται η διαδιακσία της κρυοσυντήρησης

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της κρυοσυντήρησης;
Η ιδέα της κρυοσυντήρησης ξεκίνησε πρώτα στις ΗΠΑ στη δεκαετία του εξήντα, μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου που ονομάζεται «Η προοπτική της αθανασίας», από τον Robert Ettinger, ένα καθηγητή κολεγίου του Michigan ο οποίος ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι αν ένας άνθρωπος παγώσει κατά την ακριβή στιγμή του θανάτου θα μπορούσε αργότερα να επανέλθει στη ζωή.
Ο πρώτος άνθρωπος που κρυοσυντηρήθηκε ήταν το 1967, και ήταν ένας καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Μέχρι το το 1972 έξι ακόμη άτομα είχαν κρυοσυντηρηθεί.
Ο πόλεμος ΗΠΑ- Ρωσίας
Η KrioRus είναι η μοναδική εταιρεία στη Ρωσία που ασχολείται με την κρυονική και την κατάψυξη. Ωστόσο, στις ΗΠΑ υπάρχει μία ακόμα εταιρεία με τον ίδιο ακριβώς σκοπό, η Alcor, η οποία βρίσκεται στην Αριζόνα και έχει κρυοσυντηρήσει πάνω από 141 ανθρώπους- αριθμός που σταδιακά αυξάνεται. Δευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Max More.
Οι δύο χώρες ανταγωνίζονται η μία η άλλη στο τομέα της κρυονικής και γενικότερα της βιοϊατρικής. Η Ρωσία πιστεύει πως μία μέρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την Alcor στην κρυοσυντήρηση. Ωστόσο τα μέλη κορυφαίων εταιρειών στις ΗΠΑ αμφισβητούν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Ρώσοι. Όμως και στις δύο χώρες, η διαδικασία κρυοσυντήρησης είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια.
Πόσο κοστίζει η κρυοσυντήρηση
Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, αυτό διαφέρει σε Ρωσία και ΗΠΑ. Η KrioRus έχει το πλεονέκτημα σχετικά με την τιμολόγηση. Δηλαδή στη KrioRus η διαδικασία κοστίζει 24.000 λίρες για να καταψύξει κανείς όλο το σώμα ή 8.000 λίρες μόνο για το κεφάλι, στην Alcor κοστίζει 133.000 λίρες για όλο το σώμα και 53.000 λίρες για ένα κεφάλι.
Ποιοι διάσημοι έχουν κρυοσυντηρηθεί και ποιοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον
Το αστέρι του μπέιζμπολ Τεντ Γουίλιαμς έχει ήδη καταψυχθεί στους -196 βαθμούς σε ένα δοχείο χάλυβα στην Αριζόνα. Ο ιδρυτής του PayPal ιδρυτής Peter Thiel έχει ήδη μπει στη λίστα με αυτούς που θέλουν να κρυοσυντηρηθούν, ενώ ένα βήμα πριν υπογράψει για να κρυοσυντηρηθεί είναι και ο τηλεπαρουσιαστής Larry King
Στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ένα ερευνητικό ινστιτούτο που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζήσουν μεχρι τα 120, ενώ ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, έχει ιδρύσει τη δική ακαδημία που έχει αφιερωθεί στην αναζήτηση τους ελιξήριου της ζωής.
Στόχος της KrioRus
Η KrioRus σήμερα ετοιμάζεται να μεταβιβαστεί σε ένα χώρο 35,500 τετρ. ποδιών, η οποία θα λειτουργεί ως ογκολογικό κέντρο και ξενώνα.
Σε διεθνές επίπεδο, ελπίζει να ξεκινήσει μια κοινοπραξία στην Κίνα. Υπάρχουν επίσης σχέδια για ένα φυλάκιο στην Ελβετία, ένας ιδανικός προορισμός λόγω της ουδετερότητάς του πάνω στο θέμα αλλά και λόγο της νομοθεσίας της που επιτρέπει την ευθανασία.
Ο Danila Medvedev, πάντως προβλέπει ότι η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.
Όνειρο της KrioRus είναι να φέρει πίσω στη ζωή τα νεκρά μέλη της αποστολής Captain Scott στην Ανταρκτική που καταψύχονται σε ένα εργαστήριο εκεί από το 1912.
Τα νεκρά μέλη της αποστολής Captain Scott στην Ανταρκτική

11E15C45000005DC-3384734-image-a-35_1451959254844

newmoney

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.