Έχει ο εγκέφαλος γένος;


images (1)

Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τον άνδρα από τη γυναίκα; Οι προφανείς απαντήσεις μπορεί να είναι σωστές, δεν αποτελούν ωστόσο το Α στο αλφαβητάρι των διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι επιστήμονες απαντούν πως η πρώτη απάντηση στην επιστημονικά τεκμηριωμένη λίστα που διαφοροποιεί τους άνδρες από τις γυναίκες είναι ο εγκέφαλός τους- εκεί όπου κάποτε επικρατούσε το χάος η επιστήμη έχει αρχίσει να βάζει μία τάξη.Στο ερώτημα «έχει ο εγκέφαλος γένος;», οι ειδικοί δυσκολεύονταν να απαντήσουν. Κατά τη μελέτη των θηλυκών πειραματόζωων, έβρισκαν πολλά εμπόδια σε ό,τι αφορά την ανάλυση και την κατανόηση των δεδομένων που αφορούσαν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Και αυτό γιατί οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου του «οίστρου» (εμμηνορροϊκού κύκλου) έφερναν τα πάνω κάτω.
Έτσι, περιορίστηκαν στη μελέτη του αρσενικού εγκεφάλου. Η πρόοδος στην επιστήμη απέδειξε το μέχρι «χθες» παράδοξο: πως ο εγκέφαλος είναι γένους θηλυκού! «Είναι αξιοσημείωτο πως οι νευροενδροκρινολόγοι θεωρούν ότι ο εγκέφαλος είναι “θηλυκός” και μετατρέπεται σε “αρσενικό” λόγω της επίδρασης της τεστοστερόνης κατά την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής του. Βέβαια, νέα ευρήματα δείχνουν πως και άλλοι παράγοντες όπως ορισμένα γονίδια καθορίζουν το “φύλο” του εγκεφάλου». Η δράση της τεστοστερόνης όμως δεν σταματά εδώ. Έχει αποδειχτεί πως τα αγόρια κατά την περίοδο της εφηβείας παράγουν από 20 έως και 25 φορές περισσότερη τεστοστερόνη συγκριτικά με πριν.

Μέτρησαν τους εγκεφάλους
Το 2001, ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Jill Goldstein και οι συνεργάτες του πήραν μεζούρα και μέτρησαν τον εγκέφαλο 45 υγιών ανδρών και γυναικών. Τότε ήταν που διαπίστωσαν πως ο εγκέφαλος λειτουργεί ανάλογα με το φύλο του. Ειδικότερα βρήκαν πως μέρη του μετωπιαίου λοβού – σημείο του εγκεφάλου που «στεγάζει» λειτουργίες οι οποίες αφορούν την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων – είναι μεγαλύτερα στον γυναικείο εγκέφαλο. Παρόμοια ήταν και τα ευρήματα για τον μεταιχμιακό φλοιό που μεταξύ άλλων ελέγχει τα συναισθήματα.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους άνδρες «κυνηγούς» και τις γυναίκες πιο συναισθηματικές; Σύμφωνα με τη δρα Louann Βrizendine, η αμυγδαλή, όπου και εντοπίζεται το σύστημα συναγερμού και ενεργοποιείται όταν εμφανίζεται ένας κίνδυνος, είναι μεγαλύτερη στον ανδρικό εγκέφαλο.
Αντίθετα οι νευρώνες- καθρέφτες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των συναισθημάτων αλλά και των κινήτρων των άλλων, είναι πιο ανεπτυγμένοι στις γυναίκες. Γι΄ αυτό και διακρίνονται για την ικανότητά τους να «διαβάζουν» την ψυχολογία τρίτων μέσω της έκφρασης του προσώπου και του τόνου της φωνής.

Τα συναισθήματα
Μοιραία είναι πιο ευαίσθητες και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Ερευνητές του Αlbert Εinstein College της Νέας Υόρκης επέλεξαν ερωτευμένους άνδρες και γυναίκες και τους ζήτησαν να κοιτάξουν τη φωτογραφία του αγαπημένου τους. Όση ώρα εκείνοι άφηναν τα συναισθήματά τους ελεύθερα, οι ειδικοί «φωτογράφιζαν» τον εγκέφαλό τους με τη βοήθεια μαγνητικών τομογράφων.
Πού κατέληξαν; Στους άνδρες εντοπίστηκε ελαφρώς υψηλότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου, που ενεργοποιείται μέσω της οπτικής επαφής. Το εύρημα αυτό «κλείδωσε» την πεποίθηση πως οι άνδρες δεν «χορταίνουν» να κοιτάνε το γυναικείο σώμα και πως έλκονται από αυτό, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν καθόλου το αντικείμενο του πόθου τους.
Αντίθετα, ο θηλυκός εγκέφαλος είναι πιο πολύπλοκος όταν ο έρωτας του χτυπήσει την πόρτα. Έτσι, από ό,τι φαίνεται η εικόνα του συντρόφου μπορεί να είναι εξίσου ερεθιστική, παρ΄ όλ΄ αυτά παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα σε εκείνο το σημείο του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τις αναμνήσεις».
Από τα Νέα

https://sciencearchives.wordpress.com/2010/05/09/%CE%AD-%CE%AD-%CE%AD/

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.