Μέρες ακινησίας.


therapywave_i-apekpedefsi-tou-atomou-2o-meros

Μέρες που κυλούν και ακολουθούν η μία την άλλη.
Παράξενες μέρες.
Και πότε δεν ήταν παράξενες οι μέρες, θα πεις.
Παράξενο είναι που πρέπει να παίζει κανείς επαναληπτικά στο ίδιο έργο και να αποδεικνύει επάρκεια.Παράξενη είναι η συνήθεια: πώς είναι δυνατό να παρουσιάζονται όλα τόσο ίδια;
Παραξενιά είναι ο χρόνος.
Ο χρόνος που αλλάζει, ο χρόνος που γερνάει, ο χρόνος που γερνάς, ο χρόνος των άλλων και ο χρόνος ο δικός σου.
Κάπως σαν ένα φέρετρο ατομικό που το κουβαλάς στην πλάτη από τη μέρα που γεννήθηκες.

Η μοναξιά είναι ο χρόνος.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν: ξυπνούν το πρωί, πηγαίνουν στη δουλειά, πίνουν καφέ κοιτάζοντας απλανώς έξω από τα τζάμια, επιστρέφουν στο σπίτι, δοκιμάζουν τον ήχο στις κλειδώσεις, τρώνε κοιτάζοντας έξω από ένα παράθυρο, πλένουν τα πιάτα, συμμαζεύουν τα πράγματα στο γραφείο, το βράδυ έρχεται πάντα αργά, υπνωσικά, για να νυχτώνει ο χρόνος εντός τους, στους τοίχους ενός δωματίου το φως μιας οθόνης που δυναμώνει και χαμηλώνει και τέλος ένας πολύτιμος λυτρωτικός ύπνος. Για την άλλη μέρα έχει ο Θεός.
Ζωές μέσα στα ποτάμια του Ηρακλείτου, που παρασύρονται στα ορμητικά ποτάμια της κάθε μέρας, της κάθε βδομάδας, του κάθε μήνα, του κάθε χρόνου.
Δίχως ένα «γιατί».

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν: ξυπνούν το πρωί, πηγαίνουν στη δουλειά – και πάλι, ίσως να μην έχουν δουλειά – πίνουν φθηνό καφέ κοιτάζοντας απλανώς έξω από τα τζάμια ενός καφέ – τόσες σκέψεις και ούτε ένα διέξοδο – επιστρέφουν στο σπίτι, δοκιμάζουν τον ήχο στις κλειδώσεις, παίζουν με τα δάχτυλα του ποδιού προβάροντας ελάχιστες ελευθερίες, τρώνε κοιτάζοντας έξω από ένα παράθυρο, συμμαζεύουν τα πράγματα στο γραφείο – κάποιος τους είπε ότι για ν’ αλλάξει ο κόσμος πρέπει ν’ αρχίσουν πρώτα απ’ το γραφείο τους – ανταλλάσσουν κουβέντες για τα αναγκαία ή δε μιλούν καθόλου, το βράδυ έρχεται πάντα αργά, βασανιστικά, για να νυχτώνει ο χρόνος εντός τους, ανοίγουνε κάποιο βιβλίο για να θυμηθούν πώς ήταν οι άλλοι κόσμοι, μια τηλεόραση που παίζει χωρίς ήχο, μια ταινία ή μια σειρά που παίζεται πάντα ερήμην της ζωής και τέλος ένας πολύτιμος λυτρωτικός ύπνος.
Για την άλλη μέρα έχει ο Θεός.
Ζωές μέσα στα ποτάμια του Ηρακλείτου, ζωές που ρίχνονται στα ορμητικά ποτάμια της κάθε μέρας, της κάθε βδομάδας, του κάθε μήνα, του κάθε χρόνου, κάποτε γυρνούν και κοιτούν πίσω, κοιτούν ολόγυρα, κοιτούν κι ύστερα ρίχνουν πάλι αφηρημένα το βλέμμα στις δίνες του νερού, βουτούν και αφήνονται.
Γεμάτες από «γιατί».

Ε, και;
Τι κέρδισαν αυτοί με τα τόσα «γιατί» και τι κέρδισαν εκείνοι που δε διατύπωσαν ποτέ κανένα; Τα «γιατί» γίνονται τυραννικά όταν μένουν αναπάντητα και τερατώδη όταν επανέρχονται. Τα μη διατυπωμένα «γιατί» δεν έχουν πρόβλημα: οι άνθρωποι πέρασαν ανεπαισθήτως από τη ζωή, δεν υποχρεώθηκαν στην ύπαρξη, δεν όφειλαν σε κανέναν, δεν περίμεναν ποτέ καμία απάντηση, έφυγαν όπως ήρθαν.
Ποιος κέρδισε στη σοφία; Αυτοί που πέρασαν λαθραία από τη ζωή ή αυτοί που πέρασαν κάποτε δηλώνοντας παρουσία στα οπτικά πεδία του κόσμου, κουβαλώντας στους ώμους τους τα αναπάντητα ερωτηματικά του;

Μέρες λυγμών, σιωπών, χαμόγελων, βλεμμάτων και όλων των συναφών. Η ζωή παραμένει μυστήρια, αλλά εσύ χάνεις σιγά σιγά την ικανότητα να εκπλήσσεσαι. Και αυτό είναι το πλέον οδυνηρό: Η υποχώρηση μιας θεόθεν παιδικότητας, το ξεθώριασμα του θαύματος και των θαυμάτων, η άμβλυνση της ικανότητας να βρίσκεις στα πιο ανυποψίαστα μέρη, να ανακαλύπτεις στο πουθενά. Και έτσι, αναπόδραστα γίνεται υλικός και χειροπιαστός ο χρόνος που περνάει και σε γερνάει, που τρέχει και ρέει, που ψιθυρίζει και αδιαφορεί.

Κι ύστερα ψάχνεις να βρεις διεξόδους. Ως συνήθως. Το πνίξιμο θα σε ξεκάνει. Γίνεσαι το σκουλήκι που σκάβει στα τυφλά διαθέτοντας κάποια μνήμη φωτός. Έγινες της θαμμένης γης, αλλά υπήρξες κάποτε του αέρα και του φωτός. Αυτό δεν ξεχνιέται. Σκάβεις στις ανωφέρειες της ύπαρξης ελπίζοντας ότι κάποτε θα ανασάνεις σε διάρκεια καθαρό αέρα. Τόσο που να ζαλιστεί το μυαλό από καθαρότητα και φως. Ανασύρεις βιβλία από τη βιβλιοθήκη, διαβάζεις ποιήματα δυνατά, καταγράφεις σκέψεις στο χαρτί, βρίσκεις καινούργια καθήκοντα και χρόνο για τους ανθρώπους σου, αγοράζεις ένα ζευγάρι παπούτσια και σε κορνίζα μία μορφή του Μοντιλιάνι, περπατάς στην παραλία στον κρύο αέρα, αγαπάς ξανά την πόλη και τα δειλινά της – γιατί έτσι τη γνώρισες – κλείνεις ξενοδοχείο για ένα βράδυ κάπου μακριά, περπατάς σε ανύποπτες επαρχιακές πόλεις, σαββατοκύριακα στον Άγιο Πρόδρομο για σουβλάκια, στα 3-5 Πηγάδια για αργές κατεβασιές ανάμεσα στα έλατα, στη Φλώρινα για σπιτικές πίτες, στην Ξάνθη για το παζάρι, στα Γιάννενα για σιροπιαστά, στο Πήλιο για γήινη ομορφιά και στη Σιθωνία, γιατί είναι τώρα ήσυχη, μόνη και έρημη.

Ωραία και μόνη η χώρα σου σε κυριεύει. Προς το παρόν, σταματάς να τριγυρνάς σα δαρμένο σκυλί γύρω από τη Σεβίλλη και την Παταγονία, ελπίζοντας ότι θα σε θυμηθούν όταν κάποτε θα περπατήσεις στους δρόμους τους.

Κωνσταντίνος Ν. Καρεμφύλλης

http://www.e-keimena.gr/

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.