Τι είναι Οξειδωτικό stress;


Sl_StressBrain

Τι είναι το Οξειδωτικό stress και γιατί είναι σημαντική η μέτρησή του;
Τι είναι το οξειδωτικό stress; Η οξείδωση, και μάλιστα αυτό που ονομάζεται οξειδωτική φωσφορυλίωση, είναι βασικό στοιχείο για τη ζωή, αφού ο δρόμος παραγωγής ενέργειας περνάει μέσα από αυτήν.Οξείδωση είναι η κατάσταση κατά την οποία στοιχεία που ονομάζονται οξειδωτικά, π.χ οξυγόνο, έχει έλλειμμα
ηλεκτρονίων και ψάχνει να τα πάρει από άλλα στοιχεία που καλούνται αναγωγικά, π.χ μέταλλα όπως σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, σχηματίζοντας ουσίες όπως άλατα ή οξειδωμένες βιολογικές εκφράσεις στο επίπεδο του οργανισμού τελώντας μεταφορά ενέργειας. Όταν το επίπεδο της οξειδωτικής διαδικασίας είναι ελεγχόμενο όλα βαίνουν καλώς.
Συντελείται μία αναγκαία βιολογική αντίδραση. Όταν όμως αυτή η διαδικασία βρίσκεται εκτός ελέγχου, τότε οι επιπτώσεις στον οργανισμό είναι πολλές, και είναι ενίοτε οδυνηρές αφού οδηγούν στην εκδήλωση επικίνδυνων νοσηρών καταστάσεων που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το οξειδωτικό stress μπορεί να είναι εξωγενές, δηλαδή να εισάγεται στον οργανισμό μέσω της μαγειρεμένης τροφής (θερμόλυση), του καπνίσματος και του αλκοόλ. Μπορεί επίσης να είναι ενδογενές, δηλαδή να παράγεται στον οργανισμό από την σωματοποίηση του άγχους, από τη μεγάλη πίεση λόγω θυμού, θλίψης και έντασης που επιμένουν να υπάρχουν, από αντίδραση του οργανισμού σε διάφορους λοιμώδεις παράγοντες, ιούς, μικρόβια, παράσιτα σαν μία αντίδραση του οργανισμού στην παρουσία αυτών των παραγόντων.
Είναι εξαιρετικά τοξικό για ιστούς όπως καρδιά, αγγεία, εγκέφαλο, νεφρά, δέρμα και ουσίες του οργανισμού π.χ LDL- τη φυσική αντιοξειδωτική προστασία που διαθέτει ο οργανισμός, τη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, α-λιποικό οξύ, ουρικό οξύ, γλουταθειόνη κ.ά. Η δομή, αλλά και η λειτουργικότητα του οργανισμού, επηρεάζεται δυσμενώς και η ισορροπία υγείας καταστρέφεται. Βρίσκεται επομένως στις γενεσιουργίες αίτιες των περισσοτέρων νοσήσεων βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους. Οξέα νοσήματα όπως καρδιαγγειακές νοσήσεις, εμφράγματα, καρδιακές κάμψεις, θρομβώσεις, εμβολές, αγγείτιδες, αγγειοσκληρύνσεις, αθηρωμάτωση, εγκεφαλικά κ.ά.
Χρόνια μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, πεπτικά έλκη, οστεοαρθρίτιδες, βρογχικά άσθματα
περιέχονται στο μαύρο κατάλογο του οξειδωτικού stress. Επίσης, αποτελεί την κύρια αιτία δημιουργίας και ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσήσεων, αυτών που χαρακτηρίζονται αυτοκαταστροφικά για τον οργανισμό, όπως η ρευματοειδής αρθρίτις, ο ερυθηματώδης λύκος και οι λοιπές κολλαγονώσεις, η απομυελινωτική νόσος (κατά πλάκας σκλήρυνση), η νόσηση από κινητικό νευρώνα, το Parkinson, η άννοια (Αλτσχάιμερ) , η λεύκη, η νόσος του Crohn κ.ά. Αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας με το συνεχές άγχος που το καλλιεργεί, το κυοφορεί και το γεννά.
Τέλος, αποτελεί κύρια αιτία της νόσησης του Γήρατος, αφού η επίπτωση στο δέρμα και στους ιστούς προκαλεί φθορά και αδυναμία ανάπλασής των. Επομένως, η ανίχνευση και η μέτρηση του αποτελεί κύριο στόχο για την Πρόληψη, Προστασία αλλά και αποκατάσταση της Υγείας του οργανισμού. Για το σκοπό αυτό χορηγούνται σκευάσματα φυσικής προέλευσης που μπορούν να το εξουδετερώσουν εγκαίρως και εις βάθος, τα πάσης φύσεως αντιοξειδωτικά, ειδικά επιλεγμένα για κάθε είδος, ένταση, βάθος και ποιότητα οξειδωτικού stress, όπως επίσης και οδηγίες για αντιοξειδωτική διατροφή και έναν ισορροπημένο και μη «οξειδωτικό» τρόπο ζωής.
Η αντιμετώπιση και εξουδετέρωση του οξειδωτικού stress είναι απαίτηση ζωής.
ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

http://www.prisonplanet.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/104245-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-stress

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.