Κρητικοί μαθητές θα εκτοξεύσουν δορυφόρο.Βγήκαν πρώτοι στον διαγωνισμό CanSat 2016.


cansat_0

Θα κατασκευάσουν προσομοιωτή αληθινού δορυφόρου μέσα σε κουτί αναψυκτικού και θα τον εκτοξεύσουν. Ο διαγωνισμός γίνεται για να στραφούν οι μαθητές προς τα επαγγέλματα του διαστήματος.
Η ομάδα DIASat από το Λύκειο Γαζίου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι η πρώτη από τις πέντε ομάδες που επελέγησαν για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat 2016, ο τελικός του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2016. Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA),ομάδες από την Ολλανδία και την Ισπανία έχουν επίσης επιλεγεί, ενώ οι υπόλοιπες δέκα ομάδες θα γίνουν γνωστές τους επόμενους μήνες.
a_cansat_descending_node_full_image_2
Τι είναι το CanSat; Είναι ένας προσομοιωτής αληθινού δορυφόρου που κατασκευάζουν τα παιδιά στο μέγεθος και στο σχήμα ενός κουτιού αναψυκτικού. Το ζητούμενο εδώ είναι οι μαθητές να τοποθετήσουν όλα τα βασικά υποσυστήματα ενός δορυφόρου (ενέργεια, ανιχνευτές και σύστημα επικοινωνίας) μέσα σε ένα τόσο μικρού μεγέθους κουτί… Οταν λοιπόν γίνει αυτό, ο μικρός δορυφόρος εκτοξεύεται σε ύψος ενός χιλιομέτρου με πύραυλο ή από από ειδική πλατφόρμα ή κάνει πτήση με αλεξίπτωτο. Ο νικητής δορυφόρος είναι αυτός που κάνει ομαλή προσγείωση και αναλύει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.
2nd_place_v2
Ο διαγωνισμός: Η ESA καλεί τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό CanSat από το 2010. Είναι μια πρωτοβουλία της για να ενθαρρύνει τους νέους να στραφούν σε μια καριέρα στα πεδία STEM (επιστήμη-τεχνολογία-μηχανική-μαθηματικά), με απώτερο στόχο την εξασφάλιση δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης στη διαστημική βιομηχανία του μέλλοντος.
cansat
Οι ελληνικές συμμετοχές: Είναι η πέμπτη φορά που ένα ελληνικό σχολείο βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα των φιναλίστ από την έναρξη του διαγωνισμού CanSat το 2010. Το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης έχει συμμετάσχει τρεις φορές σε προηγούμενες προκλήσεις, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση στον τελικό τις δύο τελευταίες χρονιές.
can-708_0
To 2014 η ομάδα ViannoSat από το Λύκειο Βιάννου Κρήτης βραβεύθηκε ως η μικρότερη ομάδα που κατόρθωσε ποτέ επιτυχημένη εκτόξευση και ολοκλήρωση της αποστολής της στον διαγωνισμό CanSat (στην κατηγορία αρχαρίων).
cansat-2
Το 2015, η ομάδα g-Rosetta από το 1ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Αθηνών και το 1ο Επαγγελματικό Σχολείο των Αγίων Αναργύρων επιλέχθηκε και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον τελικό.
cansat_launching_rockets
Κάθε ομάδα αποτελείται από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 16 ετών και άνω, μαζί με έναν εκπαιδευτικό.

http://www.iefimerida.gr/news/248937/kritikoi-mathites-tha-ektoxeysoyn-doryforo-vgikan-protoi-ston-diagonismo-cansat-2016

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.