ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤIΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.


ImageGen

Ένας σπουδαίος Έλληνας. Ένας λάτρης της αρχαίας Ελλάδος που τον διώξαμε στο εξωτερικό και έδειξε την αξία του στην Γαλλία. “Τον διώξαμε”, όχι αυτά τα π@@στ@κα ότι τον κυνηγήσανε οι δεξιοί, οι χουντικοί, όχι εμείς οι καλοί, οι άλλοι οι κακοί. Όλοι είμαστε Έλληνες, όλοι είμαστε Ελλάδα. Ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές δεν σημαίνει ότι η άλλη πλευρά δεν εκφράζει Ελλάδα. Και οι κλέφτες, και οι προδότες, οι απατεώνες, οι πουλημένοι είναι Ελλάδα.
Ο Γιάννης Ξενάκης, που γεννήθηκε 29 Μαίου το 1922 στην Βράιλα της Ρουμανίας, σπούδασε μηχανικός στο Μετσόβειο και στο Παρίσι έδειξε την κλάση του σαν αρχιτέκτων.

Πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική ο “νεοπυθαγόρειος” συνθέτης. Μαθηματική σκέψη και μουσική σκέψη παντρεύτηκαν στις δημιουργίες του, κοντά στα 130 έργα. Μπαλέτα, φωνητικά, χορωδιακά, μουσική δωματίου.

Μουσική σε συνδυασμό με φωτισμό. Ήχοι που παράγει η φύση και η δραστηριότητα του ανθρώπου, όπως εκφράζονται και πλησιάζουν μαθηματικές έννοιες, θεωρίες ανώτερων μαθηματικών.
Μπήκε στην Αντίσταση ο Ξενάκης, στην πλευρά της αριστεράς. Στα Δεκεμβριανά από όλμο έπαθε τη ζημιά στο πρόσωπο, έχασε το αριστερό μάτι, παραμορφώθηκε . Στις 11 Νοεμβρίου το 1947 διέφυγε από την Ελλάδα με μια καταδίκη εις θάνατον για λιποταξία. Στην πατρίδα επέστρεψε το 1974.
Ο Ίαν, όπως τον λένε στη Γαλλία, έγινε διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Πέθανε στο Παρίσι σα σήμερα 4 Φεβρουαρίου, το 2001.

http://www.apodytiriakias.gr/koultoura/2014/11/10/ilektroniki-kai-mathimatki-mousiki.aspx

 

 

 

 

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.