Η στρατηγική αξία της Συνθήκης Schengen, Ν. Λυγερός.


23284_1

Η υπογραφή της Συνθήκης Schengen έγινε το 1985 και η υπογραφή της Σύμβασης Schengen έγινε το 1990. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ως νόρμα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 1991 με τη Συνθήκη Amsterdam. Η ιδέα είναι η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. Ταυτόχρονα αφορά τέσσερις χώρες εκτός Ε.Ε, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάϊν και τη Νορβηγία όσον αφορά στο de jure και τρεις στο de facto, αφού λειτουργεί στο Βατικανό, στο Μονακό και το Σαν-Μαρίνο.

Τα μελλοντικά μέλη θα είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία. Ανήκει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, και μ’ αυτήν την έννοια αποτελεί μια προστασία μεγάλης εμβέλειας.

Βέβαια σε τοπικό επίπεδο ο καθένας κοιτάζει μόνο την περιοχή του κι έχει πάντα να πει κάτι για τη Frontex, δίχως να κατανοούμε σε εθνικό επίπεδο ότι χωρίς τη Συνθήκη δεν θα την είχαμε να μας υποστηρίζει εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα.

Κι όταν εξετάζουμε συνολικά τις δομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατανοούμε μέσω ενός διαγράμματος του Euler τη στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας, ειδικά στη γεωπολιτική θέση που έχουμε.

Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε επίσης και τον κίνδυνο της απουσίας μας από αυτό το πλαίσιο. Ας σοβαρευτούν, λοιπόν, μερικοί που θέλουν να φύγουμε από παντού, διότι δεν έχουν ιδέα από συμμαχίες.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=23284&l=gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Η στρατηγική αξία της Συνθήκης Schengen, Ν. Λυγερός.

  1. Ὁ/ἡ ΡΩΜΗΟΣ γράφει:

    Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.