Εργαστήριο: Καλλιεργούμε το κεφίρ μας, ζυμώνουμε το ψωμί μας.


img49606_f7884824c906842e0e765cbd24eb0e2a_260x122c

Νέα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης από το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα
Αυτό το Σάββατο θα γνωριστούμε με τον μαγικό κόσμο της ζύμωσης και τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό μας και την αποτοξίνωσή μας
Θα μάθουμε να φτιάχνουμε Kεφίρ νερού & γάλακτος. Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Το ” ζωντανό” αυτό ποτό είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών, παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο κ.α.), αλλά και μέσα στο νερό, με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων (προβιοτικών) που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι.

Θα μοιραστούμε μαζί σας τον τρόπο παρασκευής του σπιτικού σας ευεργετικού προβιοτικού. Σε ολους τους συμμετέχοντες θα χαρίσουμε σπόρο κεφίρ της προτίμησής τους.
Ταυτόχρονα ….
Οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της ζύμωσης, των παιχνιδιών που κάνει η σπιτική μαγιά και το προζύμι, δημιουργώντας τα δικά τους ζυμωτά φρεσκότατα ψωμάκια!!!

Όσοι θέλουν να αποκτήσουν σπόρο κεφίρ , καλό είναι να φέρουν ενα γυάλινο δοχείο για την μεταφορά του.

Για πληροφορίες και εγγραφές στεἰλτε μην. στο farmafifa@gmail.com ή δηλώστε την συμμετοχή σας στο event μας στο f.b ή καλέστε στο 2721022505

img29355_ab3ee0b49045c4fd6fee4749a38842aa_160_105e

Το “Αγρόκτημα φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα” είναι ένα επισκέψιμο αστικό αγρόκτημα- με στόχο την διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας ,την εκπαίδευση στην αει-καλλιέργεια, αλλά και την παραγωγή υψηλής αξίας διατροφικών προιόντων. Σε αποκλειστική συνεργασία με την ομάδα RE:THINK έχει δημιουργήσει την μοναδική ανοιχτή τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλλίες της περιοχἠς μας, όπως και έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο δίκτυο Σποροφυλάκων.

Επιπλέον έχει αναπτύξει ποικίλλα εκπαιδευτικά προγρἀμματα για σχολεία , συλλογικούς φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πάνω στην αει-καλλιεργεία και την διατροφική αυτάρκεια, την μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτύπωματος, την ανακύκλωση, την φυσική κομποστοποίηση και την δημιουργική επανάχρηση. Η ομάδα «Re:Think” , εκπαιδευτική και επιστημονική ομάδα εργασίας με στόχο την εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση των απορριμάτων μας , έχει επιτύχει την δημιουργία και η σταδιακή ανάπτυξη του πρώτου διαχειριζόμενου από τους πολίτες δικτύου συνοικιακής κομποστοποιησης στην Ελλάδα, το οποιο και υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια ,σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας , όπου οι χρήστες του Δικτύου γίνονται παραγωγοί κομπόστ και αυτοδιαχειρίζονται ομαδικά τα οργανικά τους απορρίμματα.

img29356_bf5ebb265e8abe958275f5facd267ec5_630_432

Η ομάδα Re:Think συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το Αγρόκτημα Φοίφα και εξελίσσουν το έργο τους μέσα από αλλεπάλληλες συνεργασίες με επιστημονικούς συνεργάτες, φορείς, σχολεία, συλλόγους και ευρύτερα συνειδητοποιημένους πολίτες.
Το έργο μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και στηρίζεται στην βοήθεια και στην στήριξη όλων όσων ἐχουν πιστέψει σε αυτό.
Με γνώση και σεβασμό του παρελθόντος προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον “πολιτισμό της καλλιέργειας” .
Τα προγράμματα απευθύνονται σε σχολεία αλλά και άτυπες ομάδες ατόμων ή συλλογικούς φορείς, ενώ μεμονωμένες ξεναγήσεις οργανώνονται μετά από ραντεβού.

img49607_689d0b0593dcf89c02fae6d7c4b37e31_650_432

Για την συμμετοχἠ σας στα Σαββατιάτικα εργαστήριά μας δημιουργικής απασχόλησης για γονείς με παιδιά χρειἀζεται να γνωρίζετε τα εξής:
α. Το κόστος του εργαστήριου για παιδί με το συνοδό του είναι 5 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρουμε καφέ και βιολογικά αφεψἠματα , φυσικό βιολογικό (πάντα) χυμό πορτοκάλι, μετά φυσικού πάντα δεκατιανού έκπληξη, όλα από το αγρόκτημά μας , με αγάπη και μεράκι! Καλύπτονται έτσι τα έξοδα υλικών του εργαστηρίου, ενώ ταυτόχρονα (και το πιο σημαντικό) στηρίζετε την διατήρηση της Ανοιχτής Τράπεζας σπόρων του Αγροκτήματός μας και φυσικά το εκπαδευτικό μας έργο.
(Για περισσότερους συνοδούς ή παιδιά, γίνονται ξεχωριστά πακέτα).
β. Καλό είναι να φοράμε άνετα ρούχα, αθλητικά παποὐτσια ή μποτἀκια για εργασία στο χτήμα.

imgmap_center=37.0355784, 22.087590099999943_markers=color-red-37.0355784, 22.087590099999943_zoom=16_size=654x300_sensor=false

Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα
Τράπεζες – Ανταλλακτήρια Σπόρων, Οικοκοινότητες
web: επίσημη ιστοσελίδα
Ηρώων Πολυτεχνείου, Καλαμάτα 241 00, Ελλάδα
Πελοποννήσου, Μεσσηνίας, Καλαμάτας
τηλ.2721022505, 6972755079 , info@agroktimafifa.gr
Το “Αγρόκτημα Φυσικής & Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα” είναι μία περιβαλλοντική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει ως σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της “αγροκουλτούρας”.
Ως αγροκουλτούρα ορίζουμε την πολιτισμική δράση, που δημιουργείται μέσα από την πρωτογενή αγροτική παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων, βασισμένη στην παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια. Το παραπάνω πολιτισμικό στοιχείο αποτελούσε και το βασικό χαρακτηριστικό των παραδοσιακών αγροτικών κοινωνιών και της ̈αγροκουλτούρας ̈, που αυτές ανέπτυξαν.
Με γνώση και σεβασμό του παρελθόντος προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον ̈πολιτισμό της καλλιέργειας ̈.
Η έδρα μας είναι ένα περιαστικό αγρόκτημα, μέρος της έκτασης του πρώην Γεωργικού Σταθμού, το οποίο και επιβίωνει, σε πείσμα των καιρών, ενα μικρό οικοσύστημα με πορτοκαλιές, μανταρινίες, ελιές, λεμονιές, πέυκα, καζουαρίνες, σεγκόιες, ακακίες, λεύκες, πλατάνους, με λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικλίες, με βοτανόκηπους με θεραπευτικά βότανα και άνθη, και μια θεματική γωνιά φυσικής κομποστοποίησης. Για εμάς, η καλλιέργεια στο αγρόκτημα είναι μια διαρκής διαδικασία πειραματισμού με βάση τις αρχές της φυσικής και της παραδοσιακής καλλιέργειας. Επιμένουμε σε παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, πλήρως εναρμονισμένους με τις ανάγκες της γης σε κάθε περιοχή και τις απαραίτητες διαδικασίες προστασίας της τοπικής μας βιοποικιλότητας.

Στο αγρόκτημα λειτουργεί τράπεζα σπόρων από παραδοσιακές ποικιλλίες της περιοχής, καθώς και το δίκτυο Σποροφυλάκων. Όσοι ενδιαφερόνται και επιθυμούν να γίνουν και αυτοί “σποροφύλακες” της βιοποικιλότητάς μας, μπορούν να επισκεφτούν το αγρόκτημά μας και να προμηθευτούν μικρή ποικιλία σπόρων της περιοχής, να τους καλλιεργήσουν με αγάπη και να επιστρέψουν λίγο σπόρο πίσω.
Η καθημερινή σχέση με τον αγρό και την ύπαιθρο μας ηρεμεί και μας δημιουργεί την ανάγκη να παρατηρήσουμε τις φυσικές διαδικασίες και να διδαχτούμε μέσα από αυτές. Για αυτό έχουμε επιλέξει κομμάτι της καθημερινότητάς μας στο αγρόκτημα, να είναι αφιερωμένο σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, πάνω στους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, στη χρήση των θεραπευτικών βοτάνων, στην κομποστοποίηση αλλά και σε ευρύτερες τεχνικές αυτοδιαχείρισης τόσο της τροφής μας και των υπολλειμάτων μας, όσο και της υγείας μας.
Τέλος, στο αγρόκτημά μας μπορείτε να προμηθευτείτε εποχικά βιολογικά προϊόντα, παραδοσιακής και φυσικής καλλιέργειας, αλλά και να οργανώσετε τη δική σας εκδήλωση μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικό και αυθεντικό, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση του ̈πολιτισμού της καλλιέργειας ̈.
Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοιφα
Ηρώων Πολυτεχνείου,
Νέα Είσοδος, Καλαμάτα
τ.κ 24100

http://www.enallaktikos.gr/ar23025el-ergastirio-kalliergoyme-to-kefir-mas-zymwnoyme-to-pswmi-mas.html

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.