“Ο ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ”


12717803_822168197905516_9091877164555475148_n

Σαν σήμερα, άρχιζε ο 8ος μήνας του Αττικού Ημερολογίου, ο Ανθεστηριών, αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο και στον Χθόνιον Ερμή. Από τις 11 έως τις 13 του μηνός αυτού, εορτάζοντο τα Ανθεστήρια προς τιμήν του εν Λίμναις Διονύσου και του Ερμού Χθονίου. Η πρώτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομαζόταν “Πιθοίγια”. Ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι την ημέρα αυτή ανοίγονταν και δοκιμάζονταν για πρώτη φορά οι πίθοι με τον οίνο της χρονιάς.Η δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων λεγόταν “Χόες”, από το ομώνυμο οινοδοχείο και η τρίτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομάζονταν “Χύτροι”, επειδή την ημέρα προσφέρονταν αγγεία με άνθη, μαγειρεμένα λαχανικά και πανσπερμία σιτηρών. Επίσης, την τρίτη και τελευταία ημέρα εορτάζονταν τα Υδροφόρια προς τιμήν όσων χάθηκαν στον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

Στην Αρχαία Αθήνα όποτε γινόταν η εορτή αυτή κάθε χρόνο, οι Αθηναίοι δοκίμαζαν το νέο κρασί μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής χαράς. Στους νεώτερους χρόνους θαυμαστή γιορτή των λουλουδιών γίνονταν στην Κηφισιά όπου και κατακλύζονταν από τους Αθηναίους διάρκειας μιας εβδομάδας. Μέχρι το 1978, γίνονταν παράλληλα και στο Δαφνί θαυμαστή ετήσια γιορτή του κρασιού διάρκειας επίσης μιας εβδομάδας.

Στις 23 του μηνός Ανθεστηριώνος, γινόταν η υποδοχή της Ανοίξεως με εορτασμό προς τιμήν του Μειλιχίου Διός, τα λεγόμενα Διάσια, που αποτελούσαν την μεγαλύτερη Αθηναϊκήν εορτή προς τιμήν του ύπατου των Θεών. Γίνονταν σπονδές ειδικών αρτιδίων σε σχήμα βοδιού, πλούσιες αναίμακτες θυσίες και συνεστιάσεις..

[Στην φωτογραφία, μαθήτριες παρελαύνουν κατά τον εορτασμό των Ανθεστηρίων στην Λευκωσία, το 1964]
Πηγή:
Nicos Kastanias
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ
http://ellaniapili.blogspot.gr/2016/02/blog-post_942.html#more

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.