Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.


ImageGen.ashx

Έχεις τα όπλα και τα παραδίδεις; Ντροπή. Και ξευτύλα να συνυπογράψεις με τον αντίπαλο χωρίς να έχεις εξασφαλίσει τις εγγυήσεις ότι πράγματι θα εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας. Κλαίγανε οι αντάρτες του ΕΛΑΣ όταν το κόμμα, το ΚΚΕ, τους είπε να παραδώσουν τα όπλα τους. Είχαν πολεμήσει τον Γερμανό, να φύγει ο κατακτητής, όμως όχι να ξαναγίνει στην πατρίδα κυβέρνηση αντιλαϊκή.Η περιβόητη Συμφωνία της Βάρκιζας έγινε σα σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, το 1945, στη βίλα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, λίγα μέτρα μετά τις ψησταριές της Βάρης. Τα βρήκαν υποτίθεται οι δύο πλευρές, οι Έλληνες της δεξιάς με τους Άγγλους και οι Έλληνες της αριστεράς εγκαταλελειμένοι πλέον από τους συντρόφους της Ρωσίας. Την προηγούμενη, άλλωστε, 11 Φεβρουαρίου στη Συμφωνία της Γιάλτας επικυρώθηκε οριστικά ότι η Ελλάδα είναι εκτός σοβιετικής επιρροής, άρα συνεχίζει να παίζει μπάλλα η βρετανική διπλωματία.
Όταν, λοιπόν, οι μεγάλες δυνάμεις χωρίζουν τον κόσμο μετά την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο, οι Έλληνες κομουνιστές που δεν έχουν μάθει να αποφασίζουν μόνοι τους σύρθηκαν στην Συμφωνία της Βάρκιζας χωρίς πραγματικές απαιτήσεις από πλευράς τους. Είχαν προηγηθεί οι 7.000 νεκροί και από τις δύο πλευρές στα Δεκεμβριανά και στη συνέχεια η ανακωχή κυβέρνησης και ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
Υποτίθεται ότι με την Συμφωνία της Βάρκιζας θα επιτυγχάνονταν η ενότητα του ελληνικού λαού και η πολιτική ομαλότητα. Ήταν μια συμφωνία που παραβιαζότανε και τελικά οδήγησε… χωρίς συμφωνία στον εμφύλιο σπαραγμό που τελείωσε τον Αύγουστο του 1949.
Στέκομαι σε δύο πρόσωπα. Ανάμεσα στα μέλη των επιτρόπων των δύο πλευρών της Συμφωνίας της Βάρκιζας ήταν με τους κυβερνητικούς ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας και με τους αριστερούς ο Ηλίας Τσιριμώκος. Φοβερά πράγματα.
Αμέσως μετά την Βάρκιζα ο Κατσώτας αναλαμβάνει στρατιωτικός διοικητής Αθήνας και οι αριστεροί έχουν παράπονα μαζύ του. Υπ’ όψιν ότι ο Κατσώτας είχε πολεμήσει τους κομουνιστές στη Μάχη της Αθήνας, στα Δεκεμβριανά του 1944. Μετά από δέκα χρόνια, το 1954 ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας εξελέγη δήμαρχος Αθήνας υποστηριζόμενος από την… αριστερά.
Ο Ηλίας Τσιριμώκος, αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος, πραγματικά αριστερού, όχι μαϊμού ΠΑΣΟΚ, υπουργός της αντιδεξιάς κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, έγινε αποστάτης και βασιλικός πρωθυπουργός ενάντια της εκλεγμένης κυβέρνησης το 1965.

http://www.apodytiriakias.gr/politika/2015/02/12/i-sumfonia-tis-varkizas-pou-odigise-ston-emfulio.aspx

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ.

  1. Ὁ/ἡ STAVROS γράφει:

    Τη σημφωνία της Βάρκιζας τη καταπάτησαν όλοι, οι μεν γιαττί ΔΕΝ παρέδωσαν πραγματικά τα όπλα, οι δε γιατί κατεδίωξαν τους μεν. Και οι δύο ήθελαν να παραδώσουν τη χώρα σε ξένους δυνάστες. Ευτυχώς δεν καταλήξαμε Βουλγαρία του τότε αλλά θα καταλήξουμε Βουλγαρία του σήμερα. (ΑΕΠ Βουλγαρίας 47 δισ.)

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.