Οι «Κροίσοι» του Λευκού Οίκου -Αυτοί ήταν οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί πρόεδροι.


kenedy.15.2.708

Με έναν μεγιστάνα να μετέχει- και μάλιστα με μεγάλες προοπτικές- στην «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο, επανέρχεται ένα ερώτημα στις ΗΠΑ. Ποιοι έχουν υπάρξει οι πλουσιότεροι πρόεδροι της χώρας;Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται κάποιος που έφυγε πρόωρα: ο Τζον Κένεντι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «24/7 Wall St.», ο πρόεδρος που δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963 είναι ο πλουσιότερος «κάτοικος» του Λευκού Οίκου όλων των εποχών, με την καθαρή αξία του να φτάνει στο 1 δισ. δολάρια στην κορύφωσή της (με οικονομικούς όρους του 2010).

Η περιουσία του προέρχεται από κληρονομιά, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι δολοφονήθηκε πριν κληρονομήσει, τεχνικά, τον πατέρα του.
Ο μοναδικός από τους πιο σύγχρονους Αμερικανούς προέδρους που βρίσκεται στη δεκάδα με τους πλουσιότερους είναι ο Μπιλ Κλίντον.

Με καθαρή αξία, στην κορύφωσή της, 75 εκατ. δολάρια, είναι όγδοος στη λίστα και μάλιστα πρόκειται για έναν από τους τρεις που η περιουσία του δεν προέρχεται από κληρονομιά, αλλά τα έσοδά του οφείλονται σε πωλήσεις βιβλίων και ομιλίες.
proedroi.15.2
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πώς άλλαζαν οι πηγές εσόδων των προέδρων, με την πάροδο του χρόνου, καθώς η περιουσία τους συχνά συνδεόταν με την οικονομία της εποχής τους. Ετσι, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι πρώτοι πρόεδροι ήταν μεγαλογαιοκτήμονες και έβγαζαν χρήματα από τη γη και τις καλλιέργειες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι απέναντι σε μία κακή σοδειά.
Από το 1850 και μετά, οι περισσότεροι Αμερικανοί πρόεδροι ήταν δικηγόροι, με χρόνια σε δημόσια υπηρεσία. Σπάνια συγκέντρωσαν μεγάλες περιουσίες και τα εισοδήματά τους προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από το μισθό τους. Αυτοί οι πρόεδροι προέρχονταν από τη μεσαία τάξη και συχνά μετά από την απόσυρσή τους αδυνατούσαν να συνεχίσουν τον προεδρικό τρόπο ζωής.
Στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου έγινε μία ακόμη σημαντική αλλαγή στην οικονομία, με μεγάλες επαγγελματικά οργανωμένες εταιρείες στους τομείς του πετρελαίου, της εξόρυξης, των οικονομικών και των σιδηροδρόμων να επιτρέπουν σε άτομα τη συσσώρευση μεγάλης περιουσίας.
Ο Τζον Κένεντι ήταν πλούσιος χάρη στην αυτοκρατορία που έχτισε ο Τζόσεφ Κένεντι. Ο Χέρμπερτ Χούβερ έβγαλε εκατομμύρια ως ιδιοκτήτης εταιρειών εξόρυξης. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η περιουσία πολλών προέδρων, προέρχονταν από κληρονομιά.
Οσο για τη σημερινή εποχή, αν ο Ντόναλντ Τραμπ καθίσει τελικά στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, τότε θα γίνει μακράν ο πλουσιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ με καθαρή αξία 4 δισ. δολάρια, ή 10 δισ. σύμφωνα με τον ίδιο.

http://www.iefimerida.gr/news/251201/oi-kroisoi-toy-leykoy-oikoy-aytoi-itan-oi-pio-ploysioi-amerikanoi-proedroi

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.