«Δεν χαμογελάς όσο πρέπει. Απολύεσαι»! Εργαζόμενη, στη Λάρισα, απολύθηκε γιατί δεν χαμογελούσε πολύ…


images

Η ιστορία θυμίζει τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Χρόνη Μίσιου, «Χαμογέλα, ρε… Τι σου ζητάνε;». Είναι λοιπόν η ιστορία μιας εργαζόμενης που απολύθηκε από τη δουλιά της γιατί δε χαμογελούσε όσο έπρεπε!Όχι, δεν πρόκειται για μυθοπλασία. Είναι ένα μέρος της σκληρής πραγματικότητας που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στο αφεντικό τους, για ένα κομμάτι ψωμί, όχι μόνο την εργασία τους, αλλά και την ίδια τους την ψυχή…

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νεαρή εργαζόμενη, που μεγαλώνει μόνη της το τρίχρονο παιδί της, η οποία απολύθηκε από την επιχείρηση «Πλαίσιο», στη Λάρισα, με την αιτιολογία ότι «δεν χαμογελούσε πολύ».

Παραθέτουμε την ανακοίνωση- καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων- Εμποροϋπαλλήλων της Λάρισας, που αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην ανακοίνωση περιγράφεται επίσης το εργασιακό καθεστώς στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου της. Κρίναμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε ολόκληρη την καταγγελία, γιατί δίνει μια καθαρή εικόνα για πως διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις, όχι μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά στο σύνολο.

Για να αποδειχθεί πόσο δίκιο είχαν οι αδελφοί Κατσιμίχα, όταν τραγουδούσαν πριν μερικά χρόνια: «Για ένα κομμάτι ψωμί, δε φτάνει μόνο η δουλειά. Για ένα κομμάτι ψωμί, πρέπει να δώσεις πολλά…».

«Δεν χαμογελούσε πολύ»!

«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καταγγέλλει την επιχείρηση Πλαίσιο, για την απόλυση της συναδέλφισσάς μας, μετά από 8 χρόνια δουλειάς η οποία απολύθηκε με τη δικαιολογία ότι η συνάδελφος δεν χαμογελούσε πολύ!!!
Σημειώνουμε ότι το ΠΛΑΙΣΙΟ, είναι η ΜΟΝΗ αλυσίδα καταστημάτων που μοιράζει εφημερίδα κάθε πρωί στους εργαζόμενους της και την ονομάζει ενημέρωση μάχης και έχει μέσα πρωταθλήματα εργαζομένων, με πίνακες…. που εξυμνούν τους καλούς και ξεφτιλίζουν τους κακούς. Εφαρμόζουν ένα πρωτάθλημα που προωθεί τη λογική στους εργαζόμενους «ο θάνατός σου, η ζωή μου….», ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ στους συναδέλφους, το διαίρει και βασίλευε, κάτι που σε κάθε περίπτωση βολεύει την επιχείρηση, αφού οι εργαζόμενοι διασπώνται, χωρίζονται σε κόκκινες και κίτρινες κάρτες, αντί να είναι ενωμένοι απέναντι στην επιχείρηση, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Επίσης, η επιχείρηση ΠΛΑΙΣΙΟ, είναι από τις επιχειρήσεις που από το 1990 βάζει πλάτη να ανοίγουν τα καταστήματα Κυριακές, που εκμεταλλεύεται ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, που έφερε τα μηχανάκια παρακολούθησης στις αποθήκες (ακόμα και χρόνος για τουαλέτα αφαιρείται από το διάλειμμα των εργαζομένων), που έφεραν την online παρακολούθηση, που έφερε το «μυστικό πελάτη» που δίνει αναφορά για το πώς συμπεριφέρεται ο εργαζόμενος τις ώρες εργασίας και βαθμολογούν το «χαμόγελο» των εργαζομένων, που εκμεταλλεύεται ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Κέρδη μέσα στην κρίση

Μετά και την δημοσίευση των στοιχείων για την κερδοφορία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνεται ότι ανάμεσα στις πρώτες σε αύξηση τζίρου και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις φιγουράρει και η PLAISIO COMPYTERS. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι παρά την κρίση, βασικές και μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών, ανάμεσά τους και η εν λόγω επιχείρηση, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να συσσωρεύουν κέρδη.
Αυτή η επιχείρηση λοιπόν, η οποία διαφημίζει διαρκώς πόσο ελκυστική είναι μία καριέρα στο ΠΛΑΙΣΙΟ για τους νέους, απέλυσε τη νεαρή συναδέλφισσα, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, στέλνοντας την στην ανεργία, η οποία καλείται τώρα να παλέψει για να συντηρήσει το τρίχρονο παιδί της. Δεν είναι τυχαίο που το ΠΛΑΙΣΙΟ είναι από τις ελάχιστες εταιρίες στην Ελλάδα, που ζητά υπαλλήλους σταθερά, κάθε μήνα, τα τελευταία 10 χρόνια, θεωρώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς να λογαριάζει τις ανάγκες.
Διεκδικούμε την ακύρωση της απόλυσης της συναδέλφισσας και καταγγέλλουμε την στάση της επιχείρησης, η οποία δεν προσέρχεται, ως οφείλει, στην επιθεώρηση εργασίας. Έχει αναβάλει ήδη 2 φορές την συνάντηση.

Στις 3 Μαρτίου έχει οριστεί η τρίτη εξ αναβολής συνάντηση, ενώ η συναδέλφισσα απολύθηκε αρχές Ιανουαρίου. Δεν ξέρουμε που αποσκοπεί αυτή η τακτική της εταιρείας, να αρνείται να συζητήσει, σε κάθε περίπτωση όμως δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση του δικαιώματος της νεαρής μητέρας στην εργασία της. Θα μας βρουν μπροστά τους. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την συναδέλφισσά μας μέχρι το τέλος. ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ».

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
http://kivotosblog.blogspot.gr/

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.