ΑΡΘΡΟ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ SUDDEUTSCHE ZEITUNG: «Όχι χωρίς τους Έλληνες»


prosfiges11-600x276

Η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί Έλληνες σχολιάζεται σήμερα από μερίδα του γερμανικού τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, που συνεχίζει να κυριαρχεί στα ΜΜΕ.Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, στα οικονομικά και κατ” επέκταση κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Berliner Zeitung. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα εις διπλούν. Όχι μόνο οφείλει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα μετράει χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Μετά από πιέσεις των δανειστών η Αθήνα περιέκοψε τις δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 200.000 θέσεις, δηλαδή περισσότερο από 30%. Συγκριτικά, κάτι αντίστοιχο στη Γερμανία θα σήμαινε την κατάργηση 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Η συρρίκνωση του κράτος περιορίζει τις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Οι πρόσφυγες συναντούν στην Ελλάδα έναν ως επί το πλείστον πτωχευμένο λαό. Περίπου οι μισοί νέοι δεν έχουν δουλειά. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 25 % του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν πλέον καμία στήριξη από το κράτος». «Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα απέναντι στους πρόσφυγες» σημειώνει εν κατακλείδι η εφημερίδα, παραθέτοντας την άποψη του οικονομολόγου Ασόκα Μόντι, πρώην υποδιευθυντή του ΔΝΤ για ευρωπαϊκές υποθέσεις: ‘Η Ελλάδα θα γίνει μάλλον πιο εθνικιστική, αποκλεισμένη από τις διεθνείς κοινότητες – εκτός εάν τα σύνορά της είναι σημαντικά για κάποιους‘».

Επιτυχία μόνον εάν συμμετέχει και η Ελλάδα
«Όχι χωρίς τους Έλληνες» είναι ο τίτλος του άρθρου της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στο νέο σχέδιο που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Η ΕΕ θέλει μια πιο δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων, στην οποία η Αθήνα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.
Ίσως αυτή να είναι η λύση στην προσφυγική κρίση: η Τουρκία να δέχεται μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Το μήνυμα για εκείνους που αναζητούν βοήθεια θα ήταν: ‘μην προσπαθείτε καν, δεν προχωράτε από εδώ! Σας στέλνουμε πίσω στη Τουρκία.‘
Και η Τουρκία ενδέχεται σύντομα, κατόπιν συμφωνίας, να στέλνει σύρους πρόσφυγες με αεροπλάνο στα ευρωπαϊκά κράτη που συγκαταλέγονται στη λεγόμενη “συμμαχία των πρόθυμων” της Μέρκελ» περιγράφει η εφημερίδα το σχέδιο που ενδέχεται να ακολουθήσει η ΕΕ, καταλήγοντας στην επισήμανση ότι «ένα είναι όμως είναι σίγουρο: αυτό θα πετύχει μόνο εάν συμμετέχει και η Ελλάδα».

«Η χώρα των πεντακοσάρικων»
Ρεπορτάζ για την αλλαγή στις αποταμιευτικές συνήθειες των Ελλήνων δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Handelsblatt. «Το ενδεχόμενο ότι μπορεί να φτάνει το τέλος του χαρτονομίσματος των πεντακοσίων ευρώ δημιουργεί ανησυχία σε πολλούς Έλληνες, αφού πολλοί από αυτούς έχουν αρκετά μεγάλα ποσά των μωβ χαρτονομισμάτων κάτω από το στρώμα.
Τραπεζικοί εκτιμούν ότι οι Έλληνες έχουν τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε θυρίδες, μπαούλα, ανάμεσα στα σεντόνια και σε πολλές άλλες κρυψώνες. Για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία η μείωση των καταθέσεων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Τα κρυμμένα χρήματα λείπουν από την αγορά. Εάν υπήρχαν στις τράπεζες, τότε αυτές θα μπορούσαν να δίνουν περισσότερα δάνεια και έτσι θα δίνονταν ώθηση στην οικονομία.

Γι” αυτό οι τράπεζες και η κυβέρνηση απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματα. Όμως η δυσπιστία στην πολιτική της χώρας παραμένει μεγάλη», διαπιστώνει ο δημοσιογράφος ενώ επικαλούμενος κύκλους της κεντρικής τράπεζας επισημαίνει ότι η ανησυχία των Ελλήνων δεν είναι παράλογη.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων ψήφισε πριν λίγο καιρό μια σχετική δήλωση προθέσεων για την κατάργηση του πεντακοσάρικου. Η εν λόγω γραπτή δήλωση προθέσεων καταδεκνύει με σαφήνεια ποιά μορφή θα μπορούσε να έχει η τελική απόφαση που αναμένεται σε λίγους μήνες».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

http://www.crashonline.gr/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CF%80/

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.