“Οι αρχαίες βιβλιοθήκες στη μέση της ερήμου της Μαυριτανίας, και οι σπουδαίοι φύλακες τους”


Chinguetti_biblio2jpg

Στην αρχαία πόλη Chinguetti στη Μαυριτανία, την Δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρα, σχεδόν όλα είναι όπως ήταν και πριν πάνω από 12 αιώνες. Τα σπίτια φτιαγμένα από πέτρες και λάσπη, οι σκεπές από ξύλα και φύλλα από τα φοινικόδεντρα…Σε αυτή την πόλη, κάποτε μητρόπολη, παλιά ζούσαν 200.000 άνθρωποι, σήμερα ζουν μόνο μερικές χιλιάδες, καθώς οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει την έρημο για πιο αστικά περιβάλλοντα.Οι εναπομείναντες κάτοικοι όμως, έχουν έναν θησαυρό που τον φυλάνε προσεχτικά και με περηφάνια…και αυτός δεν είναι κάτι άλλο, από αρχαίες βιβλιοθήκες, με κάποιες από τις σημαντικότερες συλλογές αρχαίων χειρόγραφων για το Ισλαμ.
Η Chinguetti, ήταν μια πόλη με έντονο εμπορικό στοιχείο, τον 11ο αιώνα. Ήταν μια πόλη όαση για τα διερχόμενα καραβάνια, που σταματούσαν εκεί για φαγητό, νερό και ξεκούραση των ανθρώπων και των ζώων.

libraries-chinguetti-76Michał Huniewicz
Αργότερα, έγινε τόπος συγκέντρωσης των προσκυνητών που πήγαιναν στη Μέκκα. Καθώς αυτή η πόλη ήταν ένας τόπος συνάντησης χιλιάδων ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου, ιδέες φιλοσοφικές, επιστημονικές, θρησκευτικές, γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν εκεί. Κάποια στιγμή λοιπόν, από πόλη που πέρναγες, στο δρόμο για κάπου αλλού, έγινε τόπος επισκέψης από ανθρώπους από την δυτική Αφρική, που πήγαιναν εκεί για να μελετήσουν τη θρησκεία, νομικά, αστρονομία, μαθηματικά και ιατρική.
Πριν από μισό αιώνα, στην πόλη υπήρχαν 30 βιβλιοθήκες με αρχαία γραπτά, χειροποίητα δερμάτινα βιβλία, και χειρόγραφα. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε. Οι πέντε βιβλιοθήκες, προστατεύονται και φυλάσσονται από τις ίδιες οικογένειες που τις προστατεύουν και τις περνάν από γενιά σε γενιά πολλά πολλά χρόνια τώρα.

libraries-chinguetti-65

Michał Huniewicz
Η κυβέρνηση της Μαυριτανίας προσπαθεί εδώ και καιρό να πάρει τα χειρόγραφα από τις οικογένειες για να τα φυλάξει σε πιο σύγχρονες συνθήκες, αλλά οι οικογένειες αρνούνται να τα αποχωριστούν. Γι αυτούς, το να τα φυλάνε είναι ζήτημα τιμής.

libraries-chinguetti-12

Michał Huniewicz

libraries-chinguetti-22

Ammar Hassan/Flickr
«Θα έδινες σε κάποιον το χέρι σου ή το πόδι σου; είναι κομμάτια από μας» (τα χειρόγραφα) δηλώνει ο Seif Islam που διαχειρίζεται το δημοτικό σχολείο της περιοχής, και που έχει 700 εκδόσεις στη συλλογή του.
Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι στην Chinguetti χαίρονται να δείχνουν τη συλλογή τους στους τουρίστες που ενδιαφέρονται.

libraries-chinguetti-32

Christophe André/Flickr
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 33.000 αρχαία κείμενα σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο 2.000 φυλάσσονται και διατηρούνται στο Εθνικό Μουσείο της χώρας.

libraries-chinguetti-42

Michał Huniewicz

libraries-chinguetti-55

Michał Huniewicz

SFE-030103-0111

Ammar Hassan/Flickr

libraries-chinguetti-105

Christophe André/Flickr

libraries-chinguetti-95

Πηγή:
amusing planet
http://ellaniapili.blogspot.gr/2016/02/blog-post_497.html#more

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ “Οι αρχαίες βιβλιοθήκες στη μέση της ερήμου της Μαυριτανίας, και οι σπουδαίοι φύλακες τους”

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: “Οι αρχαίες βιβλιοθήκες στη μέση της ερήμου της Μαυριτανίας, και οι σπουδαίοι φύλακες τους” – worldtraveller70

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.