Δανία: Άνοιξε το πρώτο κατάστημα ληγμένων στον κόσμο.


wefood-630x3151456568157

Επιμέλεια: Θέα Μανούρα

Το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα άνοιξε στη Δανία αυτή την εβδομάδα, με το κατάστημα να υποστηρίζει πως σκοπεύει να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα. Άνθρωποι υποστηρίζουν πως το εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, ως μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.Αυτή είναι η περιγραφή που δίνεται για το κατάστημα Wefood από έναν υπεύθυνο της επιχείρησης. Ενώ συνεχίζει λέγοντας πως τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε «πρόθυμους» αγοραστές σε χαμηλές τιμές, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Στο WeFood, οι τιμές βρίσκονται έως και 50% κάτω από την τιμή λιανικής πώλησης, αν και το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο σε πελάτες με χαμηλή αγοραστική δύναμη. Φαντάζει πολύ λογικό κάποιος, ο οποίος διαθέτει αξιοπρεπή αγοραστική δύναμη να προτιμησει την αγορά ληγμένων προιόντων, στο όνομα της μη-απόρριψης μεγάλου όγκου τροφίμων.
Έρευνα δείχνει πως σε ετήσια βάση, η Δανία των 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων πετάει στα σκουπίδια περίπου 700.000 τόνους τροφίμων. Σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή απορρίπτονται κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου είναι ίσο με το 1/3 των προιόντων και τροφίμων που παράγονται.

Αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα για να πειστεί ο «πρόθυμος» πελάτης του Wefood να αγοράσει ληγμένα προιόντα.

Ο Περ Πιέρε από την ΜΚΟ DanChurch Aid, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα, υποστηρίζει πως «το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία, και έχει στόχο όχι μόνο καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, αλλά όποιον ανησυχεί για την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε αυτή τη χώρα».

Ενώ προσθέτει πως «πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως μια θετική και πολιτικά σωστή προσέγγιση του ζητήματος».

Νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα από τη χώρα που πέρασε νόμο για κατάχεση τιμαλφών προσφυγων, αλλά αρκεί να έχει φαντασία κανείς… και επιχειρηματικό «δαιμόνιο».

Ανάρτηση από: http://www.thepressproject.gr
http://blogvirona.blogspot.gr/2016/02/blog-post_918.html

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.