Μια άθλια παράσταση στο Προεδρικό Μέγαρο.


images (5)Θάνος Οικονομόπουλος

Εσείς, καταλάβατε γιατί έγινε και ποιο ουσιαστικό, χρήσιμο αποτέλεσμα προέκυψε στο περιβόητο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
Για να… επιβεβαιωθεί το αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι η Ευρώπη πρέπει ν’ αναλάβει κι’ αυτή τις ευθύνες της και ότι όλες οι χώρες μέλη πρέπει να τηρούν τις κοινές αποφάσεις; Ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τα όσα έχει συμφωνήσει; Ότι το προσφυγικό είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί;
Το γεγονός και μόνο ότι το συμβούλιο κράτησε 8 ώρες, μιλάει από μόνο του. Αν υπήρχε και στο ελάχιστο δυνατόν -αλλά επί της ουσίας, ότι… επί του θεωρητικού- συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το πως η Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί και να δράσει, η σύσκεψη θα διαρκούσε το πολύ μια ώρα.

Το επίσημο ανακοινωθέν της Προεδρίας θα υπογραφόταν από όλους του αρχηγούς (έστω, με εξαίρεση τον Γραμματέα του ΚΚΕ, που λύση-πανάκεια για όλα τα προβλήματα θεωρεί την έξοδο από την Ευρώπη και την εξαέρωση του αστικού κράτους…), δεν θα γίνονταν δηλώσεις έξω από Προεδρικό από τους αρχηγούς για να… αδειάσει ο ένας τον άλλον!
Οκτώ ώρες! Από τις οποίες οι… τέσσερις καταναλώθηκαν στις εμμονές του Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση, στον καυγά Γεννηματά- Τσίπρα για το αν πρέπει η δεν πρέπει να καταγραφεί στα πρακτικά και να περιληφθεί στην κοινή ανακοίνωση η… ανικανότητα της κυβέρνησης ν’ αντιμετωπίσει το προσφυγικό (!), τις… κοντρίτσες Γεννηματά- Μητσοτάκη!

Και οι υπόλοιπες τέσσερις, για το τι θα περιλαμβάνει και πώς πρέπει να συνταχθεί η… “κοινή” ανακοίνωση” που συντάχθηκε απόντος του Κουτσούμπα, δεν υπογράφηκε από τον Λεβέντη, και στην προτελευταία της παράγραφο… ομολογείται ότι “ η ανακοίνωση, εκφράζει τον ελάχιστο κοινό τόπο συμφωνία των αρχηγών κομμάτων που την απεδέχθησαν…”!
Το θέατρο του παραλόγου, η αποθέωση του μπάχαλου που επικρατεί στην πολιτική μας σκηνή, ολοκληρώθηκαν από το γεγονός ότι μόλις τέλειωσε το πανηγύρι ο πρωθυπουργός εξερχόμενος δήλωσε χαμογελώντας “σκεφθείτε τι θα γινόταν αν είχαμε οικουμενική!”, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε με επίσημες “διαρροές” να μιλήσει για επιβεβαίωση ύπαρξης “τρόικας εσωτερικού”, και η Γεννηματά έξαλλη να ζητάει ανάκληση των προσβλητικών αυτών διαρροών!

Όταν, υποτίθεται, αυτή η σύναξη έγινε να να σμιλευτεί μια κοινή εθνική στάση, να υιοθετηθεί μια ουσιαστική ενιαία εθνική πολιτική, σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα που υπερβαίνει κομματικές σκοπιμότητες και νιτερέσα. Μην μου πείτε ότι δεν είμαστε… “μια ωραία εθνική ατμόσφαιρα”, ε;
Κατά τα… άλλα, τα κόμματα για το θεαθήναι ( εν όψει της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες) και για να μην θεωρηθεί ότι δεν εκτιμούν την κρισιμότητα της καταστάσεως, εξέφρασαν επισήμως την ικανοποίησή τους για το μίνιμουμ της “συναίνεσης” που επιτεύχθηκε στα απολύτως αυτονόητα, και… ανεπισήμως τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους για την καταγραφείσα παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν για την απομονωμένη κυβέρνηση! Με το σκεπτικό ότι δεν αποκλείεται να ξανά ‘χουμε πρόωρες εκλογές, ας ετοιμαζόμαστε…

Αμφιβάλλω για το εάν και κατά πόσο μετά 8ωρο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (και ο τίτλος μόνο, προϊδεάζει για κάτι πολύ σημαντικό, υπεύθυνο,βαρύ, αποφασιστικό…) η Ελλάδα θα προσέλθει ενισχυμένη, με αυξημένο κύρος και διαπραγματευτική δύναμη στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Εντάξει, “κουτόφραγκοι” οι εταίροι μας, αλλά δεν μπορεί παρά να καταλαβαίνουν πότε έχουν να διαπραγματευθούν (και να του ασκήσουν πιέσεις…) με ένα εθνικά αδύναμο εταίρο, ιδίως όταν πρωταρχική έγνοια τους είναι να προασπίσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, κατά παρέκκλιση των κοινοτικών τους υποχρεώσεων. Ακόμη κι’ όταν στο βάθος δεν μπορεί παρά να νοιώθουν ότι αυτή τους η στάση είναι κοντόφθαλμη και με πολύ επικίνδυνες προοπτικές.
Αλλά, βεβαίως, το θέμα δεν είναι τι κάνουν αυτοί, αλλά πόσο άστοχα, ασχεδίαστα, μικροπολιτικά και με το νου εστιασμένο στα εσωτερικά “δικά μας” ενεργούμε εμείς…

http://www.iefimerida.gr/blog-content/254846/mia-athlia-parastasi-sto-proedriko-megaro

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.