Δεν είσαι μοναχικός, μόνος είσαι!


17627-TABERNES-MONAXIA---TABERNA-RODOS-DODEKANISA---PSAROTABERNA---FRESKA-PSARIA---THALASSINA---PSITA-TIS-ORAS---GREEK-TAVERN---FISH-TAVERN-RHODES---LOCAL-FOOD---GRILL-ON-GRILL---RESTAURANT-IMG_0186

Μου λές πως είσαι μοναχικό άτομο, και περνάς καλά μόνος σου, χωρίς κανέναν.
Μου λές πως όταν έχεις γύρω σου ανθρώπους, σε κουράζουν.
Μεγάλε, εγώ στα μάτια σου δε βλέπω μοναχικότητα, βλέπω άλλο πράγμα. Κάτι που το λένε μοναξιά. Μη βιαστείς να απαντήσεις, και να με πεις παράλογη και υπερβολική. Άκου να σου πω τι βλέπω και μετά σκέψου. Όταν μιλάμε για μοναξιά, μιλάμε για μια καθαρά υποκειμενική και προσωπική θα έλεγα εμπειρία και αίσθηση που δεν ορίζεται από την ποσότητα ή τη συχνότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά από την υποκειμενική τους ποιότητα. Επαφή με ποιότητα σου λείπει ενώ τη χρειάζεσαι, νιώθεις τι λέω; Και μη βιαστείς να μου πείς πως δε ζεις απομονωμένος σε σχέση με το κοινωνικό σου περιβάλλον.

Άλλο λέμε. Ξεκόλλα από τα στερεότυπα που έχεις στο ξερό σου, και συνέχισε την ανάγνωση. Η μοναξιά δεν είναι μόνο δικό σου κτήμα. Εδώ που φτάσαμε, μπορώ να σου πω πως δεν είσαι μόνος στη μοναξιά σου. Η άτιμη, έχει γίνει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο που είναι αποτέλεσμα των δύσκολων κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών σε σχέση με άλλες εποχές. Τολμώ να πω κι ας ενίστασαι σαν δικηγόρος σε εξέταση μάρτυτα από τον αντίδικο, πως η μοναξιά είναι πρωτοξαδέρφη της κατάθλιψης. Μη βρίζεις την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισες να με διαβάσεις αυτό το απόγευμα Δευτέρας.

Κατάλαβε κάτι ρε μεγάλε. Η μοναξιά, δεν αποτελεί μια συνειδητή και προσωπική σου επιλογή, και δέξου πως είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού των εξωτερικών συνθηκών και εσωτερικών παραγόντων που σε αφορούν, σε αγγίζουν. Δεν είσαι άτρωτος. Σε έχει φάει η μουργέλα, έχεις πάρει αγκαλιά όλα τα αρνητικά πρόσημα του γαλαξία μας κι έχεις δανειστεί κι από άλλους και πορεύεσαι. Πού πας ρε; Πού πας ρε υποτιθέμενα μοναχικέ τύπε με τέτοια αρνητικότητα και γρουσουζιά;

Η μοναχικότητα καλέ μου, φέρει μια περισσότερο θετική χροιά. Η μοναχικότητα, είναι μια συνειδητή επιλογή και επιθυμία που θα είχες να αποσυρθείς από το κοινωνικό σου περιβάλλον, χωρίς να αισθάνεσαι δυσάρεστα, έχοντας τη δυνατότητα να στραφείς στον εαυτό σου, να παραμείνεις με αυτόν και να εξελιχθείς. Να κλειστείς σαν την κάμπια στο κουκούλι, να βγεις πεταλούδα κι όσο ζήσεις.

Είναι πιθανό να περιτριγυρίζεσαι από έναν σεβαστό αριθμό ατόμων, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, μια εκτεταμένη οικογένεια, από έναν σύντροφο ή ακόμη και να συζείς με εκείνον, και παρ’ όλα αυτά να αισθάνεσαι μοναξιά. Να βιώνεις κατά κάποιο τρόπο μια συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση. Δεν είναι σπάνιο. Νιώθεις μια απόσταση που αδυνατείς να γεφυρώσεις ή ένα κενό που δεν μπορείς να γεμίσεις.
Έτσι νιώθεις και σταμάτα να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, γιατί δεν οδηγείσαι πουθενά. Αυτό είναι το αίσθημα της μοναξιάς. Και είναι διαφορετικό από την μοναχικότητα. Τα έχω περάσει και τα δυό. Άκου που σου λέω.

Για κάποιους ανθρώπους η μοναξιά ξεκινά σταδιακά. Μπορεί και για σένα, καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, αναπτυσσόμαστε και ωριμάζουμε ως άνθρωποι. Αλλάζουμε. Κι εσύ άλλαξες κι αλλάζεις. Αλλιώς, να ανησυχείς, για άλλους λόγους. Εμείς καθώς και οι άλλοι γύρω μας, κάνουμε και κάνουν επιλογές ζωής όσον αφορά το επάγγελμα, κάποια μετακόμιση, κάποιοι άλλοι επιλέγουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά ενώ άλλοι να επενδύσουν πολύ χρόνο στην επαγγελματική τους καριέρα ή εργασία. Κάτι τέτοιο έκανες κι εσύ μεγάλε. Για θυμήσου.

Έτσι λοιπόν χωρίς να το καταλάβεις, ο κοινωνικός σου κύκλος παύει να υπάρχει, με τη μορφή που γνωρίζες, με αποτέλεσμα να βρίσκεις τον εαυτό σου να περνάει τις περισσότερες μέρες χωρίς παρέα, ενώ συνηθίζες να κάνεις κάτι με φίλους. Η μοναχικότητα είναι ανεξάρτητη από τις παραπάνω επιλογές. Όποιες και να ήταν, εσύ θα έμπαινες με φόρα στον εαυτό σου, να κάνεις μια βαθιά βουτιά για να σε αλλάξεις, να λαξεύσεις τον λίθο του εαυτού σου, όπως λέμε και στο συνάφι μου.

Για κάποιους, μπορεί και για σένα, η μοναξιά αποτελεί ένα φυσικό αποτέλεσμα των μεταβατικών σταδίων της ζωής, όπως η ολοκλήρωση των σπουδών σου, η ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, ο γάμος, η οικογένεια, ο θάνατος, το διαζύγιο, η αλλαγή επαγγέλματος, η μετακόμιση, η αλλαγή μόνιμης κατοικίας. Η αντίληψη και η αντιμετώπιση όλων αυτών που μπορεί να σού κατσαν μαζεμένα στο κεφάλι, επηρεάζεται από την προσαρμοστικότητα σου.

Εντάξει, δε σε λέμε και χαμαιλέοντα. Η ικανότητά σου να αντιλαμβάνεσαι, να αποδέχεσαι και να προσαρμόζεσαι στις ποικίλες αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σου, δεν είναι και στα φόρτε της. Η προσαρμοστικότητα σου καλέ μου, επηρεάζει το πώς αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή και κατ’ επέκταση την μοναξιά, το πως έχεις μάθει να προσαρμόζεσαι στις προαναφερθείσες αλλαγές.

Επιπρόσθετα, επειδή κάθε αλλαγή έχει ως φυσική συνέπεια κάποια απώλεια, είτε υλική είτε άυλη, η αντίδραση σου στο πένθος, ναι ναι, στο πένθος, είτε για κατάσταση είτε για άυλη απώλεια, παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Διότι όταν αναφερόμαστε στο πένθος, δεν μιλάμε μόνο για κάποια φυσική απώλεια κάποιου προσώπου, αλλά σε οποιαδήποτε απώλεια που μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα αυτών ακριβώς των μεταβατικών σταδίων στη ζωή σου.

Το πένθος και ο θρήνος, ισούνται με αλλαγή, καθώς λόγω της απώλειας από την οποία απορρέει, τα πράγματα και οι καταστάσεις δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες. Μεγάλε, θα πρέπει να προσαρμοστείς στις καινούργιες συνθήκες και απαιτήσεις και καθώς επηρεάζεσαι σε διαφορετικό βαθμό, αναπτύσσοντας και χρησιμοποιόντας διαφορετικούς μηχανισμούς άμυνας και στρατηγικές αντιμετώπισης, πολλές φορές ο χρόνος είναι εκείνος που μπορεί μονάχα να επέμβει.
Σταμάτα να αρνείσαι την κατάστασή σου αλλάζοντάς της όνομα. Νομίζεις πως θα την ξορκίσεις, αλλά θεριεύει.
Νομίζεις πως τη διώχνεις, αλλά χώνεται κάτω από τα σκεπάσματά σου και πίσω από τις κουρτίνες σου…
Αναγνώρισέ την, και σκότωσέ την, αλλάζοντας το πρόσημό σου σε θετικό.
Μπορείς, είσαι άνθρωπος, έχεις νου και λόγο. Χρησιμοποίησέ τον, και οπλίσου. Η μάχη είναι εκεί εξω, και χρειάζεσαι συμμάχους.

http://www.mindthetrap.gr/wordporn/item1269/%CE%94%CE%B5%CE%BD_%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9_%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Δεν είσαι μοναχικός, μόνος είσαι!

  1. Ὁ/ἡ vequinox γράφει:

    Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Manolis.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.