Ολική έκλειψη Ηλίου αύριο: Ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα τη δουν;


ekleispi-iliou-708

Η μέρα θα γίνει νύχτα για εκατομμύρια ανθρώπους, με τη Σελήνη να περνά ακριβώς μπροστά από τον Ηλιο και να προκαλεί ολική έκλειψη.
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας θα είναι σε θέση να δουν το φαινόμενο. Η έκλειψη θα είναι ορατή και από τη Χαβάη, όχι, όμως, στην Ευρώπη και την Αμερική.Τι πρέπει να ξέρετε
Μια ηλιακή έκλειψη πραγματοποιείται όταν η Σελήνη περνά ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο, ρίχνοντας σκιά πάνω στον πλανήτη μας.
Οι σεληνιακές εκλείψεις, από την άλλη πλευρά, συμβαίνουν όταν η Γη περνά μεταξύ του Ηλιου και της Σελήνης, ρίχνοντας σκιά πάνω από το φεγγάρι.
ekleipsi
Πού και πότε να δείτε την έκλειψη
Το παρακάτω γράφημα θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε από πού μπορείτε να έχετε καλύτερη θέαση του φαινομένου.
Καθώς περιστρέφεται η Γη το καλύτερο σημείο για να δείτε την έκλειψη είναι κατά μήκος του μπλε άξονα. Εάν είστε τυχεροί και βρίσκεστε σε αυτή την ζώνη, απολαύστε το φαινόμενο της 9ης Μαρτίου.
701
Το πιο σημαντικό απ’ όλα
Μην κοιτάτε απευθείας στον ήλιο.
Μπορείτε να δείτε την έκλειψη με γυμνό μάτι μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα και μόνο αν είστε σε θέση, όπου ο ήλιος καλύπτεται πλήρως από το φεγγάρι.
Κοιτάζοντας ακόμα και μία «φέτα» από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στα μάτια ή τύφλωση.
Πώς να παρακολουθήσετε μια έκλειψη
Τα γυαλιά ηλίου σας δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή ιδέα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε γυαλιά με ειδικό υλικό, κατάλληλο γι’ αυτή τη θέαση.
Ενας άλλος τρόπος είναι φτιάξετε τη δική σας pinhole καμερα. Για να δείτε πως δημιουργείται, δείτε το βίντεο:


Πόσο συχνά συμβαίνουν οι εκλείψεις;
Οι ηλιακές εκλείψεις μπορούν να συμβούν έως 5 χρόνια, αν και αυτό είναι σπάνιο. Η NASA διατηρεί μια λίστα με τις παρελθοντικές και μελλοντικές εκλείψεις και σύμφωνα με αυτή, μέσα σε 25 χρόνια είχαμε 5 ηλιακές εκλείψεις.
Κάθε έκλειψη είναι ορατή από μια διαφορετική θέση. Για παράδειγμα, το 2015 μια ολική έκλειψη ηλίου ήταν ορατή από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα δεν αναμένεται να δει άλλη μέχρι το 2090.

http://www.iefimerida.gr/news/255258/oliki-ekleipsi-ilioy-ayrio-poioi-tha-einai-oi-tyheroi-poy-tha-ti-doyn-eikones-vinteo

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.