ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΜΕ «ΠΡΟΣΚΑ»…


imagesγη

Με τούτο το κείμενο αρχίζει σήμερα η ημέρα του αποδυτηριάκια, με την άδειά σου, κυρία μου και κύριέ μου. Σήμερα Κυριακή, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας.
Δεν υπάρχει σήμερα «Καλημέρα» στη Βουλγαρία την ομόδοξη, την επίσης της χριστιανικής ορθοδοξίας. Ούτε κάποιος θα σου πει «Καλησπέρα» ειδικά σήμερα. Ο χαιρετισμός σε φίλους και γνωστούς, γείτονες και αγνώστους είναι «Πρόσκα». Δηλαδή;
Αύριο είναι Καθαρά Δευτέρα και οι γείτονες μας οι Βούλγαροι θέλουν να την υποδεχθούν με καθαρή ψυχή. Αν όχι αναμάρτητοι, τουλάχιστον συγχωρεμένοι.
«Ντάι μη, πρόσκα…» ακούς από τον καθένα σήμερα όλη την ημέρα στην Βουλγαρία. «Δώσε μου συγχώρεση…». Αν θαρρείς, αγαπητέ, αγαπητή, ότι κάτι κακό σου έκανα εδώ κι ένα χρόνο, συγχώρεσέ με…
Και να μην αισθάνεσαι ότι έβλαψες τον διπλανό σου, τον συνάδελφό σου, κάποιον, οποιονδήποτε, σήμερα αντί για καλημέρα του λες Ντάι μη, πρόσκα…, Σου ζητώ συγνώμην.
Με την ευκαιρία ο αποδυτηριάκιας θα σου πει μια ιστορία. Καλέσανε τον Ιησού Χριστό να συγχωρέσει κάποια καθάρματα σ’ ένα χωριό. Αυτός, δάσκαλε, ήταν κτήνος, να σκεφθείς ότι μια φορά έβαλε φωτιά και παραλίγο να μας κάψει όλους, ανθρώπους και ζωντανά.
-Συγχωρεμένος, είπε ο Τζήσας Κράιστ.
Αυτός ο δεύτερος, ραβίνε, π@@@@σε όλα τα αγοράκια του χωριού, μέχρι που τον τσακώσανε τον ανώμαλο.
-Συγχωρεμένος, είπε ο Ιησούς Χριστός.
Αυτός ο τρίτος τι κακό έκανε, ρώτησε ο Υιός του Θεού, πριν θάψουν τον τρίτο εγκληματία. «Αυτόν, ένα ζευγάρι τον πήρανε από το ορφανοτροφείο και τον υιοθέτησαν, τον μεγάλωσαν στα πούπουλα, τον σπουδάσανε και το ρεμάλι για να τους αρπάξει ό,τι είχαν και δεν είχαν σκότωσε τους θετούς γονείς του».
Ο Χριστός γύρισε την πλάτη του και έφυγε. Δεν θα τον συγχωρήσεις αυτόν δάσκαλε; Δεν είπε τίποτα ο Ιησούς.
Όποιοι κατάλαβαν. Η αγνωμοσύνη είναι το απόλυτο έγκλημα και δεν συγχωρείται ούτε από τον Θεό.

http://www.apodytiriakias.gr/koinonika/2014/03/01/simera-leme-pros

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.