Η Πούλια και ο Αυγερινός.


Pleiades_labeledafroditi5

Αυτή την εποχή, ο πρωινός αλλά ακόμη σκοτεινός ουρανός στολίζεται από ολοφώτεινα ουράνια σώματα που ο λαός δεν παρέλειψε να τα τραγουδήσει, αφού με τόσο θαυμασμό τα έβλεπε να λάμπουν πριν ο Ήλιος ανατείλει. Είναι η πούλια και ο αυγερινός.
Πούλια (Πλειάδες)
Δεν είναι ένα αστέρι όπως νομίζουμε, αλλά γειτονικό αστρικό σμήνος. Στον ίδιο γαλαξιακό βραχίονα του Ωρίωνα, όπως και ο Ήλιος μας. Είναι το λαμπρότερο αστρικό σμήνος που φαίνεται από τον πλανήτη μας.
Οι Πλειάδες λέγονται και εφτά αδερφές, αφού με γυμνό μάτι φαίνονται εφτά αστέρια. Όσοι διαθέτουν άριστη όραση μπορούν να διακρίνουν ακόμα και έντεκα άστρα χωρίς κυάλια ή τηλεσκόπιο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για έλεγχο της όρασης στη σκοτεινή νύχτα, φυσικά μακρυά από τα φώτα της πόλης.
Στην πραγματικότητα όμως, κοιτάζοντας αυτό το αστρικό σμήνος των Πλειάδων με τηλεσκόπιο θα διακρίνουμε τετρακόσια περίπου αστέρια που λάμπουν έντονα. Είναι όλα νεότατα αστέρια, μόλις 60 εκατομ ετών που γεννήθηκαν μαζί από ένα τεράστιο αστρικό νέφος. Αν σκεφτούμε ότι γεννήθηκαν την εποχή των δεινοσαύρων στη Γη, τότε μπορούμε ευκολότερα με χρονικό συσχετισμό να αντιληφθούμε την πραγματικά βρεφική τους ηλικία.
Το πιο λαμπρό αστέρι των Πλειάδων είναι η Αλκυόνη, που είναι 500 φορές φωτεινότερη από τον Ήλιο μας (φωτεινότητα εκφράζει το ίδιο το αστέρι, ενώ η λαμπρότητα όπως το αστέρι φαίνεται από τη Γη). Σύμφωνα με την παράδοση των Ινδιάνων οι Πλειάδες είναι οι εφτά Ινδιάνες Παρθένες που τις κατεδίωκαν οι αρκούδες. Αναφέρονται επίσης και σε κινέζικα κείμενα το 2357π.Χ.
Είναι εύκολο να εντοπίσουμε την Πούλια, αν την εποχή αυτή στις 6 το πρωί κοιτάξουμε λίγο δυτικότερα από το κατακόρυφο του τόπου μας.

Αυγερινός
Είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, ο δεύτερος κατά σειρά κοντινότερος στο Ήλιο. Πριν λίγους μήνες στόλιζε το δυτικό ουρανό κατά το σούρουπο και τον λέγαμε Αποσπερίτη.
Επειδή η Αφροδίτη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο γρηγορότερα από τη Γη, σε 224 ημέρες, προσπερνά τον πλανήτη μας και επειδή είναι πιο κοντά στον Ήλιο εμφανίζεται άλλοτε στη Δύση με το σούρουπο ως Αποσπερίτης, και άλλοτε στην Ανατολή πριν το χάραμα ως Αυγερινός, όπως αυτή την εποχή.
Μόνο η Σελήνη ξεπερνάει τη λαμπρότητά του στο νυχτερινό ουρανό ενώ ο Δίας, αν και ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος, δε φτάνει ούτε το μισό της λαμπρότητάς της Αφροδίτης λόγω της μεγάλης του απόστασης από εμάς.
Πριν από 1200 χρόνια η φυλή των Μάγια είχε φτιάξει ένα πολύπλοκο ημερολογιακό σύστημα με βάση μια χρονική περίοδο που χρειαζόταν η Αφροδίτη να επιστρέψει στην ίδια θέση του ουρανού.
Η λαμπρότητα της Αφροδίτης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εγγύτητα προς τη Γη. Κανένας άλλος πλανήτης δεν πλησιάζει τόσο πολύ τη Γη (ελάχιστη απόσταση 40 εκατομ χλμ, ενώ η σημερινή είναι 88).
Η Αφροδίτη επίσης επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο δέχεται δύο φορές περισσότερο Ηλιακό φως (ηλιακή ενέργεια) από όση δέχεται η Γη μας. Αυτή η ακτινοβολία του Ήλιου, πέφτοντας στο λευκό μανδύα των νεφών της ατμόσφαιράς της, αντανακλάται κατά 72% δημιουργώντας μια εκθαμβωτική εικόνα.
Η Αφροδίτη, όπως και η Σελήνη, περνάει από φάσεις κοιτάζοντάς την από τη Γη. Άλλοτε με σχεδόν γεμάτο δίσκο, άλλοτε πάλι ως ένας λεπτός μηνίσκος.
Οι φάσεις της Αφροδίτης μπορούν να παρατηρηθούν μόνο με κυάλια. Οταν η απόσταση της Αφροδίτης από τη Γη περνά από το ελάχιστο, κάθε ενάμιση χρόνο, τότε οι λεπτοί φωτεινοί μηνίσκοι δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα.
Αυτές τις ημέρες η ανατολή του Αυγερινού γίνεται περίπου στις 4 το πρωί, που λόγω της περιστροφής της Γης συνεχώς ανεβαίνει στον Ανατολικό ουρανό. Χαμηλά στον ορίζοντα δε φαίνεται και τόσο έντονα, όσο όμως περνά ο χρόνος και πριν την ανατολή του Ήλιου στις 6 η λαμπρότητά του φτάνει στο μέγιστο και μια φωτεινή εικόνα προβάλλεται μπροστά μας. Αυτές τις μέρες η Σελήνη που βρίσκεται στην ίδια περιοχή του ουρανού ομορφαίνει ακόμα περισσότερο το σκηνικό, που παρά το έντονο φως της δε μειώνει τη φωτεινότητα του Αυγερινού. Το θέαμα θα γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν το πρωί της παρασκευής 8 Οκτωβρίου η Σελήνη αφού θα έχει προσπεράσει στην τροχιά της την Αφροδίτη, θα βρίσκεται ακριβώς από κάτω της.
Τις επόμενες ημέρες που θα χαθεί η Σελήνη, αν την ίδια ώρα πριν το χάραμα παρατηρήσουμε τον ουρανό χαμηλότερα από τον Αυγερινό, θα δούμε σε σειρά τους πλανήτες Άρη, Δία και Ερμή.
Καθώς ανατέλλει ο Ήλιος, ο Αυγερινός θα φαίνεται ακόμη να φωτίζει έως ότου χαθεί από το δυνατό φως του Ήλιου. Γι’ αυτό και λέγεται Εωσφόρος, αυτός που φέρνει το φως. Ο νυχτερινός ουρανός πάντα χαρούμενες εικόνες και εκπλήξεις μας επιφυλάσσει.
*Ιπτάμενος Π.Α. (εα)

Βιβλιογραφία
• NightWatch: A Practical Guide to Viewing the Universe, by Terence Dickinson
• Στη Γειτονιά της Γης, Σιμόπουλος Δ.
• Αστέρες και Πλανήτες, Σιμόπουλος Δ.
:http://www.haniotika-nea.gr/poulia-ke-avgerinos/#ixzz42olryAyy

images (4)

Η πουλια και και ο αυγερινός

Ζούσε κάποτε σε ένα βασίλειο ένας πολύ καλός βασιλειάς με τη γυναίκα και βασίλισά του και την κορούλα τους την Πούλια που ήταν γλυκιά και όμορφη.
Μια μέρα συμφορά χτύπησε το βασίλειο καθώς η βασίλισσα έπεσε βαριά άρρωστη και τελικά πέθανε. Η Πούλια έκλαψε πολύ για τη μητέρα της, κι ο βασιλιάς δεν έβρισκε λόγια για να την ηρεμήσει. Όμως, ο χρόνος κύλισε, κι ο βασιλιάς ξαναπαντρεύτηκε. Αυτή τη φορά η γυναίκα που πήρε, αν και ήταν όμορφη, είχε κακό χαρακτήρα και ήταν ζηλιάρα. Ζήλευε λοιπόν την Πούλια και όλο έβρισκε ευκαιρία να τη μαλώνει.
Στο μεταξύ γέννησε και η ίδια της ένα παιδί, τον Αυγερινό, τον οποίο υπεραγαπούσε. Ο Αυγερινός, ήταν καλόκαρδος και δε συμφωνούσε με τη μητέρα του που μεταχειρίζονταν έτσι την αδελφή του την Πούλια. Αυτός την αγαπούσε πολύ, και προσπαθούσε να την υπερασπίζεται. Μια μέρα, η δύστροπη βασίλισσα αποφάσισε να σκοτώσει την Πούλια, για να έχει όλο το χρόνο για τον μοναχογιό της που υπεραγαπούσε. Την άκουσε που μιλούσε μόνη της ένα πουλάκι και έτρεξε να προλάβει τα κακά νέα στα δύο παιδιά. Η Πούλια άρχισε να κλαίει από τη στεναχώρια της όμως το πουλάκι της είπε πως αν κάνει αυτό που θα της πει, δεν έχει κανένα φόβο. «Την ώρα που σε λούζει και σου δένει τις κορδέλες στα μαλλιά σου, ο Αυγερινός θα έρθει και θα στις πάρει. Εσύ θα τον κυνηγήσεις τάχα για να τις πάρεις πίσω. Όταν η βασίλισσα τρέξει κι αυτή με τη σειρά της πίσω σας, φρόντισε να κρατάς στα χέρια σου μία χτένα, ένα κομμάτι σαπούνι και λίγο αλάτι. Θα τα ρίξεις με τη σειρά πίσω σου καθώς θα τρέχεις». Έτσι κι έγινε.
Η βασίλισσα πήγε να λούσει την Πούλια, ο Αυγερινός της πήρε τις κορδέλες κι εκείνη άρχισε να τρέχει πίσω του. Η βασίλισσα που τους ακολουθούσε τρέχοντας κι αυτή της έλεγε πως θα της αγοράσει καινούριες και τη φώναζε να γυρίσει πίσω, όμως τα δύο αδέλφια, πιασμένα χέρι χέρι έτρεχαν γρήγορα. Έριξαν πρώτα πίσω τους τη χτένα και έγινε ένα μεγάλο δάσος γεμάτο τσουκνίδες κι αγκάθια. Η βασίλισσα κατάφερε να το περάσει. Τότε έριξαν πίσω τους το κομμάτι το σαπούνι που μεταμορφώθηκε σε μεγάλους βράχους. Όμως η βασίλισσα κατάφερε να περάσει και τους βράχους. Τέλος έριξαν το αλάτι κι έγινε μια θάλασσα τόσο βαθειά κι απέραντη που η βασίλισσα έμεινε στην ακρογιαλιά να κοιτά πώς η Πούλια έφευγε με τον αγαπημένο της γιό.
Τα δύο αδέλφια κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν κι ο Αυγερινός διψασμένος έσκυψε να πιει νερό από μια λακούβα που είχε κάνει η πατημασιά ενός πρόβατου. «Μην πιείς από εδώ!» του είπε η Πούλια «γιατί θα γίνεις κι εσύ πρόβατο». Ο Αυγερινός δεν την άκουσε και ήπιε. Τότε μεταμορφώθηκε σε αρνάκι. Η Πούλια προχώρησε και βρέθηκε μαζί με το αρνάκι της σε ένα βασίλειο που δεν γνώριζε. Επειδή φοβήθηκε, ανέβηκε σ’ ένα δέντρο στο δάσος. Εκείνη την ώρα περνούσε το πριγκηπόπουλο και την είδε. Όσο κι αν την παρακάλεσε να κατέβει εκείνη δεν κατέβαινε με τίποτα. Ο πρίγκιπας γύρισε τότε στο παλάτι και παρακάλεσε τη σοφή μάγισσα του παλατιού να τον βοηθήσει.
Εκείνη, αφού άκουσε προσεκτικά τι είχε συμβεί, του είπε να της φέρει μία σκάφη, ένα κόσκινο, ένα σακί αλεύρι κι ένα γουρουνάκι. Τα πήρε και πήγε στο δάσος κάνοντας πως είναι μια μισότυφλη γριά. Κάθισε κάτω από το δέντρο που ήταν ανεβασμένη η Πούλια, έβαλε τη σκάφη ανάποδα, πήρε και το κόσκινο ανάποδα και άρχισε να κοσκινίζει το αλεύρι. Αυτό έπεφτε κάτω και το έτρωγε το γουρουνάκι. Η Πούλια που την είδε της φώναξε «Αλλιώς γιαγιά το κόσκινο, αλλιώς και τη σκάφη, για να μη σου τρώει το αλεύρι το γουρούνι». Εκείνη έκανε πως δεν άκουσε και συνέχισε τα ίδια. Η Πούλια της ξαναφώναξε «Αλλιώς γιαγιά το κόσκινο, αλλιώς και τη σκάφη, για να μη σου τρώει το αλεύρι το γουρούνι». Όταν είδε πως η γριά δεν την άκουγε, κατέβηκε να τη βοηθήσει. Εμφανίστηκε τότε το πριγκηπόπουλο που ήταν κρυμμένο πίσω από ένα δέντρο και την άρπαξε.
Την πήγε στο παλάτι και της ζήτησε να τον παντρευτεί. Η Πούλια δέχτηκε και οι γάμοι έγιναν λαμπροί. Μόνο που στο τραπέζι σερβιρίστηκε και το αρνάκι που είχε η Πούλια μαζί της. Όταν εκείνη κατάλαβε πως η πεθερά της είχε μαγειρέψει επίτηδες το αρνάκι, στεναχωρήθηκε πάρα πολύ και μάζεψε τα κοκαλάκια του και τα έθαψε στον κήπο. Τότε, φύτρωσε μια ψηλή ροδιά που αγκάλιασε με το φύλλωμά της την Πούλια. «Από την κακιά μάνα έπεσες στην κακιά πεθερά, αδελφούλα μου» της είπε, «έλα να φύγουμε μαζί να μένουμε από δω και πέρα στον ουρανό».
Την άρπαξε λοιπόν με τα κλαδιά που άρχισαν να μακραίνουν και να μακραίνουν μέχρι που ακούμπησαν τα σύννεφα. Κι από τότε τα δύο αδέλφια, η Πούλια κι ο Αυγερινός, ζουν μαζί με τα άλλα τα αστέρια στον ουρανό και δεν μπορεί να τους πειράξει πια κανείς.

http://blogthea.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/19506-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82.html

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.