Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων “Η Αθήνα από κάτω” ράγισε καρδιές.


img52079_e938a43aa8b7cd5631cb351dd038acb2_650_432

Το φιλμ του Τάκη Μπαρδάκου που καταγράφει την Ελλάδα των νεόπτωχων και των ανέργων, παρουσιάστηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα των νεόπτωχων, των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Ιστορίες πολιτών που βιώνουν την κοινωνική ανισότητα και την αδικία, το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό ως καλλιτεχνικό έργο, δεν ακολουθεί τους κανόνες της διαφημιστικής αισθητικής και της τουριστικής απεικόνισης, αλλά είναι σκληρό και αποδομημένο – όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια η ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.
img52081_93f03e9e8d1347edf1b9d3f4adfbb50d_650_432
Μια ταινία από τους κάτω για τους κάτω
Η ταινία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τους πολίτες και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η ομάδα των βασικών συντελεστών είναι άνεργοι, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον οπτικοακουστικό χώρο, που βιώνουν μια μακροχρόνια ανεργία, σε εξωπραγματικά ποσοστά.

Με εναλλακτική χρηματοδότηση
“Ξεκινήσαμε την καμπάνια οικονομικής εξόρμησης για να γυρίσουμε αυτό το ντοκιμαντέρ, μέσω των κοινωνικών δικτύων με την δημιουργία Crowd funding – έρανο όπως λέγαμε παλιά -μέσω της ιστοσελίδας της ταινίας. Η καμπάνια μας για οικονομική στήριξη εστιάστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κι αμέσως είδαμε αρκετό κόσμο να ευαισθητοποιείται, με δωρεές που ξεκινούσαν από τα 2 ευρώ.
Η μ.κ.ο ΠΡΑΚΣΙΣ μας βοήθησε εντάσσοντας την ταινία στην νεοσύστατη πλατφόρμα Crowd funding One Up, μέσα από ένα πρόγραμμα στήριξης ανέργων που δημιουργούν μέσα στην κρίση”.
img52082_40d371e54c9a4e30188551ffb04efddb_650_432
Mε συμπαραγωγούς τους πολίτες
“Ολοκληρώσαμε την παραγωγή με λιγότερα από το 1/10 των κεφαλαίων που θα απαιτούνταν για τη χρηματοδότηση ενός ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Πάνω 160 πολίτες μας στήριξαν οικονομικά και πάνω από 200 άτομα βοήθησαν με διάφορους τρόπους στην ολοκλήρωση της ταινίας, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε μια πραγματικά ανεξάρτητη παραγωγή και κυρίως σε ενέργειες και δράσεις, που έχουν στο επίκεντρο τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης”.

Στόχος του φιλμ
Στόχος της προσπάθειας μας, είναι να συνεισφέρουμε στην ενδυνάμωση της ποικιλόμορφης κοινότητας των ανθρώπων, που νοιάζονται βαθιά για τα θέματα του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

http://www.enallaktikos.gr/ar24020el-to-ntokimanter-twn-neoptwxwn-i-athina-apo-katw-ragise-kardies-vinteo.html

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.