Γιατί οι Τούρκοι θέλουν διακαώς την κατάργηση της βίζα και γιατί πολλοί εκτιμoύν πως θα μείνει…άπιαστο όνειρο


Turkey Stamps

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο που έπεσαν οι πρώτες υπογραφές έως και την αναθεώρησή της πριν από λίγες ημέρες, ήταν εμφανές πώς πέραν από τις οικονομικέ απαιτήσεις- 3 + 3 δισεκ. ευρώ- το θέμα που «έκαιγε» περισσότερο την Άγκυρα, ήταν η κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν σε χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Και μάλλον πολύ περισσότερο και από το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων…Γιατί; Γιατί σήμερα υπάρχουν σχεδόν ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έκδοσή της.

«Αποσπάσματα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, αντίγραφα εκκαθαριστικών εφορίας, ενοικιαστήρια, βεβαίωση καταβολής εισφορών υγείας, αποδεικτικά επιστροφής ακόμη και πιστοποιητικά περιουσίας από το κτηματολόγιο. Όποιος ταξιδεύει εντός του ευρωπαϊκού χώρου Σένγκεν με βίζα χρειάζεται να προσκομίσει στην κυριολεξία ένα “βουνό” δικαιολογητικών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το καθεστώς αυτό ισχύει από το 1980 ενώ όσοι έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία την χαρακτηρίζουν «εξουθενωτική, ενοχλητική και κοστοβόρα». Γι αυτό και η είδηση περί επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό επέφερε ανακούφιση στην πλειονότητα των Τούρκων που ταξιδεύουν ή επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

«Στην πράξη η κατάργηση της βίζας σημαίνει καταρχήν άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τα ταξίδια προς την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα το 90% των Τούρκων πολιτών που ζητούσαν την έκδοση βίζας στις γερμανικές προξενικές αρχές στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη τη λάμβαναν. Υπό αυτή την έννοια η απελευθέρωση του μέχρι πρότινος καθεστώτος θεωρήσεων φαίνεται ως η λογική συνέπεια μιας ήδη κρατούσας τάσης.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση βίζας. Ωστόσο δεν αναμένεται να αρθούν όλοι οι περιορισμοί. Οι αιτούντες θα έχουν το δικαίωμα παραμονής εντός του χώρου Σένγκεν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 90 ημερών (σε σύνολο 180). Mε τον περιοριστικό αυτό όρο αίρονται έτσι και οι φόβοι για εκμετάλλευση του νέου καθεστώτος από Τούρκους που αποβλέπουν μέσω της νέας δυνατότητας στο να εισέλθουν στην ΕΕ για να εργαστούν και να επωφεληθούν από τα κοινωνικά επιδόματα χωρών όπως η Γερμανία».

Για να καταργηθεί βέβαια η βίζα, η Τουρκία θα πρέπει να εκλπηρώσει 72 όρους όωπς η προσαρμογή των τουρκικών συστημάτων ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και ελέγχου διαβατηρίων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Άλλοι όροι αφορούν τη συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Για τους λόγους αυτούς ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ιούνιος, ημερομηνία κατά την οποία ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι όροι, είναι μάλλον ουτοπική. Αυτό εκτιμά και ο Αλπέρ Ετσεβίτ, ειδικός σε θέματα σχέσεων ΕΕ-Toυρκίας από το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ».

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με την DW, στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF τα θέματα της πάταξης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και μπορούν μόνο να επιλυθούν σε βάθος χρόνου. «Οποιοσδήποτε γνωρίζει έστω και λίγο την Τουρκία, καταλαβαίνει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε τρεις μήνες».

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και ίσως συνδέεται και με την πιθανή κατάργηση της βίζας και είναι η νέα έξαρση της βίας στην νοτιοανατολική Τουρκία, με το κουρδικό ζήτημα να βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία» αναφέρει η DW, «οι εχθροπραξίες που μαίνονται στην περιοχή ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο μαζικό κύμα φυγής προς την ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία, με πολλούς να κάνουν λόγο έως και για 350.000 Κούρδους.

Πολλοί εξ αυτών έχουν την τουρκική υπηκόοτητα και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες του Σένγκεν ως τουρίστες, μόνο με βίζα, χωρίς να περάσουν από την ισχύουσα διαδικασία παροχής ασύλου. Κι όπως τόνισε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο γερμανικό ARD, όσο ο πόλεμος διαρκεί τόσο περισσότερο και οι Κούρδοι θα θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία».

Πηγή: DW

http://www.huffingtonpost.gr/2016/03/21/giati-tourkoi-katargisi-viza_n_9518708.html?1458595068&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.