Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο…


imagesC

Συγχαρητήρια και μπράβο δέχτηκε η Σούδα και η Ελλάδα, από το Lexington Institute και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Nικ Λαρυγκάκη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Καμμένου.Ο κος Καμμένος ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον, ώστε να μιλήσει σε σχετική ημερίδα στο Καπιτώλιο.Μετά το πέρας των ομιλιών, δόθηκε στην δημοσιότητα ένα κείμενο από το Lexington Institute, που «υμνεί» ουσιαστικά, τις προσπάθειες της Ελλάδας και τις λειτουργίες της Σούδα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, η Ρωσία βρίσκεται στην πορεία ενός ενδεχόμενου πολέμου και Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και δεκάδες ακόμα χώρες βρίσκονται σε σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο κέντρο μιας μεγάλης γεωπολιτικής και στρατηγικής σύγκρουσης καθώς πρόσφυγες συρρέουν στην Ευρώπη απο την Ανατολή και την Αφρική. Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μεταβεί στη Τουρκία και ρωσικές δυνάμεις στη Συρία. Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, τα κράτη του κόλπου και το Ισραήλ συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις λόγω των αυξανόμενων μεταβολών που δημιουργούν οι συγκρούσεις στη περιοχή. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται μια έντονη παρουσία στην Μεσόγειο για να ελέγχουν τις κινήσεις, και να προλαβαίνουν επιθέσεις κατά των συμμάχων τους.

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί μια ισχυρότερη αντίδραση του στρατού των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός των Ναυτικών δυνάμεων, John Richardson, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ενίσχυση των ανεπαρκών ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία πρέπει να προσαρμοστεί με την ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης στη νότια πτέρυγα της, αυξάνοντας τη παρουσία της, με την ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια στην θάλασσα, και χτίζοντας συμμαχικές σχέσεις για την περιφερειακή ασφάλεια. Προκειμένου να αποφευχθεί η επιθετικότητα στη περιοχή, το ΝΑΤΟ χρειάζεται επίσης να ενισχύσει την στρατιωτική δύναμη των ήδη υπαρχόντων μελών του. Η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδειγμα μέλους-κράτους που θα μπορούσε να αυξήσει την συμμετοχή της, και έτσι να ενισχύσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία με τη Δύση, και χρησιμεύει ως γεωπολιτικό κλειδί για το ΝΑΤΟ. Η χώρα βρίσκεται στο νότιο άκρο της συμμαχίας, και τα ανατολικά της σύνορα εκτίθενται σε αεροπορικές συγκρούσεις που διεξάγονται στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με τον James Stavridis, πρώην Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ, “η Ελλάδα έχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση. Η βάση στη Κρήτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όταν βλέπει κανείς την αστάθεια που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΝΑΤΟ οφείλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, και άλλους συμμάχους για να ενισχύσουν τις βάσεις και να αυξήσουν την χρησιμότητά τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.” Η Ελλάδα θεωρείται ένας έμπιστος και ικανός σύμμαχος, η οποία είναι ένα απο τα πέντε μέλη της συμμαχίας που εκπληρώνουν το στόχο της Συμμαχίας για να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Η Ελληνική Δημοκρατία συμμετέχει συχνά σε στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους, και φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ και πολλαπλές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Οι συνεισφορές της Ελλάδας επιτρέπουν τη συνοχή της συμμαχίας, και την ασφάλεια της Μεσογείου και της Ευρώπης,βοηθώντας με αποστολές αναγνώρισης, εφοδιασμό, τη συντήρηση και την υποστήριξη εναέριου ανεφοδιασμού. Ο Ναύαρχος Mark Ferguson, επιβεβαίωσε ότι η ναυτική δραστηριότητα στο κόλπο της Σούδας στη Κρήτη είναι ένα σημείο στρατηγικής σημασίας που υποστηρίζει εξίσου τα πλοία και τα αεροσκάφη των συμμάχων και των ΗΠΑ διεξάγοντας επιχειρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι αμερικανικές δυνάμεις βασίζονται στη στρατηγική της τοποθεσίας και υποστηρίζουν τις ικανότητες του κόλπου της Σούδας για τη διατήρηση της παρουσίας των ΗΠΑ και για να δοθεί απάντηση στις κρίσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα λίγα σημεία που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αεροπλανοφόρο μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με τα πλοία επιφανείας και τα αμφίβια πλοία που θα επιτρέπουν τις γρήγορες και οικονομικά αποτελεσματικές απαντήσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Περσικό Κόλπο.

Επιπροσθέτως, το κέντρο Ναυτικής Αποτροπής και Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο κόλπο της Σούδας χρησιμεύει ως ένα “One Stop Shop” στην περιοχή με την εκπαίδευση επιβολής του δικαίου της θάλασσας. Η εγκατάσταση πυραύλων του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, χρησιμεύοντας ως το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου οι πύραυλοι μπορούν να δοκιμάζονται , και είναι ικανό να φιλοξενεί δυνάμεις πεζοναυτών”.

http://www.escapemedia.gr/

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.