Ένας λογοτεχνικός χάρτης της Θεσσαλονίκης στη Wikipedia από φοιτητές και διδάσκοντες του ΑΠΘ.


7c89584467e8e1c0ac8913790f9fc397_L

Έναν λογοτεχνικό χάρτη της Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει να καταρτλίσουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ με το συντονισμό των καθηγητὠν τους σε μια προσπάθεια να συνδεθούν ηλεκτρονικά οι συγγραφείς με την πόλη τους αλλά και να συναντηθούν στον ψηφιακό κόσμο οι περιπέτειες και οι μύθοι που ξετυλίγει στις σελίδες της η λογοτεχνία με τα τοπωνύμια, τις πλατείες, τους δρόμους, αλλά και τα μνημεία (νεώτερα ή παλαιότερα) μιας πόλης της οποίας η ιστορία διατρέχει τους αιώνες.Το έργο αυτό έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει μέσω της Wikipedia η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης (ΚΕΒ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στηριζόμενο στον εθελοντισμό φοιτητών και διδασκόντων του.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της Wikipedia, ομάδες φοιτητών έχουν ήδη γράψει μια σειρά λημμάτων για ποιητές και πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, καταγράφοντας σημεία και χώρους της πόλης στους οποίους παραπέμπουν μυθιστορηματικές σκηνές, ποιήματα ή και μεμονωμένοι στίχοι.

Την ευθύνη του συντονισμού για τον σχεδιασμό του λογοτεχνικού αυτού χάρτη είχαν οι διδάσκοντες. «Οι φοιτητές, τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί, μαθαίνουν έτσι να δουλεύουν συνεργατικά, αλλά και να ανακαλύπτουν τους τρόπους μέσω των οποίων αναδύεται το αστικό τοπίο στα λογοτεχνικά κείμενα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τιτίκα Δημητρούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας:

«Μέχρι στιγμής έχουν λημματογραφηθεί, και έχουν “ανέβει” στη Wikipedia, οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Τόλης Καζαντζής, Ζωή Καρέλλη, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Κλείτος Κύρου, Νίκος Μπακόλας, Αλβέρτος Ναρ, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Περικλής Σφυρίδης και Ντίνος Χριστιανόπουλος. Τα λήμματα συνοδεύονται όχι μόνο από βιβλιογραφία του συγγραφέα αλλά και από βιβλιογραφία για τον συγγραφέα. Το στοίχημα είναι να επενδύσουμε στο δίδυμο ”αξιόπιστη βιβλιογραφία-αξιόπιστο λήμμα”. Απώτερη φιλοδοξία, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο δουλειάς που θα προκαλέσει κι άλλους να λάβουν μέρος, που θα ρίξει γέφυρες για τη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια».

Βασικό χαρακτηριστικό των λημμάτων είναι η εξωστρέφεια. Δεν πρόκειται για φιλολογικές εργασίες αλλά για ένα πληροφοριακό υλικό που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. «Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ επιδιώκει να εντάξει τη λογοτεχνική λημματογράφηση της Θεσσαλονίκης σ’ έναν τουριστικό οδηγό για την πόλη» παρατηρεί ο Μιχάλης Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας και υπεύθυνος για τον συντονισμό της σύνταξης του λήμματος για τον Μανόλη Αναγνωστάκη: «Ο κόσμος θα έχει έτσι τη δυνατότητα όταν επισκέπτεται κάποιο σημείο της πόλης να βρίσκει και τη λογοτεχνική του αναφορά».

Στην υλοποίηση του προγράμματος, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και από πλευράς διδακτικού προσωπικού οι Λάμπρος Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, Τ. Δημητρούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τάσος Καπλάνης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, Δημήτρης Κόκορης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, Μ. Μπακογιάννης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, και Σωτηρία Σταυρακοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας.

Η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1925 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1927. Αρχικά στεγάστηκε στο παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Το 1974 στεγάστηκε σε δικό της τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Το 2000 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

 

http://www.seleo.gr/thessalonikh/207581-enas-logotexnikos-xartis-tis-thessalonikis-sti-wikipedia-apo-foitites-kai-didaskontes-tou-apth#.VvkyfjHlvcs

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.