Ωραίος ως Έλλην, αλλά του έκοψαν το κεφάλι…..


bpr_03_M-1

Παύλος Μελάς, ένας ήρωας με βαρύ για την Ελλάδα όνομα. Το ίνδαλμα της νεότερης Ιστορίας μας. Με το αίμα του στέριωσε τον Μακεδονικό Αγώνα. Ένας νέος άνθρωπος, με πολλές ικανότητες και προσόντα, που έχασε τη ζωή του χωρίς να έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα πώς ακριβώς σκοτώθηκε. Υποθέσεις κάνουμε μόνο για τον άδικο χαμό του. Τα ερωτήματα πολλά − πάμπολλα. Πώς κάποιος με καταγωγή από την Ήπειρο ασχολήθηκε με τον Μακεδονικό Αγώνα; Πώς μπόρεσε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να προσφέρει τα πάντα για τη Μακεδονία; Ποια η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντί του; Πώς αντιδρούσαν τότε οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι στις προσπάθειες απελευθέρωσης της Μακεδονίας;

Πως ήταν ο έρωτας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα;

«Είχα πρωτοδεί την Ναταλία, την πρωτότοκη κόρη του δικαστικού και πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, όταν ήταν πιτσιρίκα. Με ενοχλούσε όμως πάντοτε η εικόνα της. Όποτε την αντίκριζα στη βόλτα που όλοι κάναμε στη «δεντροστοιχία με τις πιπεριές», στη λεωφόρο Αμαλίας δηλαδή, τη θεωρούσα σαχλή, δεν ήξερα κιόλας εάν ήταν πραγματικά αντιπαθητική, δεν είχαμε μιλήσει ποτέ. Τα αδέλφια της − και είχε μπόλικα − ήταν όλα μικρότερά της, οπότε δεν είχαμε φιλικές επαφές.

Το μόνο που έμαθα ήταν η ηλικία της. Ήταν δύο χρόνια μικρότερή μου. Τα ξανθά, μακριά και κατσαρά μαλλιά της με προκαλούσαν συνεχώς, ήθελα να χώσω τα χέρια σ’ αυτά και να τα τραβήξω, να την πονέσω, να την κάνω να με κοιτάξει. Παιδιακίσια πράγματα θα πεις. Ναι, μπορεί, αλλά δεν έβρισκα τρόπο να αποκτήσω μαζί της επαφή και οικειότητα. Ήθελα να τη γνωρίσω καλύτερα, να τη συντροφεύω κατά τη διάρκεια του περιπάτου μας, να εκμυστηρευόμαστε τα μυστικά μας, να γίνουμε φίλοι.

Το ήθελα. Και πολύ μάλιστα. Και τη συναντούσα τακτικά μια και τα σπίτια μας απείχαν ελάχιστα· στη λεωφόρο Αμαλίας 26 έμενε εκείνη, Πανεπιστημίου και Λυκαβηττού εγώ, στην ίδια ευθεία μέναμε, η πλατεία Συντάγματος μας χώριζε.

4718_ph1_M1-1024x417

Πολλές φορές, όταν την έβλεπα να περπατά συνοδευμένη από τις αδελφές της, γύριζα και τη χάζευα. Παρά την απαίσια − ή ίσως την ασυνήθιστη χαίτη της, δεν έμοιαζε με τα κορίτσια της ηλικίας της. Περνούσε αθόρυβα και ήταν πάντοτε πολύ σοβαρή. Αναρωτιόμουνα τι μπορούσε να σκέπτεται. Εάν μου έλεγες τότε ότι προσπαθούσε να αποφασίσει εάν, όταν μεγάλωνε, θα έκανε επενδύσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ασφαλώς και θα σε πίστευα. Τόσο αινιγματικό ήταν το βλέμμα της, που μάταια προσπαθούσα να προσελκύσω. Η μικροσκοπική και λεπτή Ναταλία Δραγούμη ήταν ένα απρόσιτο πλάσμα.

Ανάμεσα στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις έψαχνα ευκαιρίες να ανταμώσω με τη Ναταλία Δραγούμη. Να της μιλήσω ήταν δύσκολο, κοινωνικά ήταν απαράδεκτο. Τυχαία τη συνάντησα στην Κηφισιά, όπου η νέα παραθέριζε κάθε καλοκαίρι με την οικογένειά της. Ταραζόμουνα όχι μόνον όταν την αντίκριζα, αλλά και όταν τη σκεπτόμουνα. Συλλογιζόμουνα πως ήταν μια κοπέλα απολύτως κατάλληλη για μένα. Έκανα αμέτρητες βόλτες γύρω από το σπίτι όπου έμενε, περιμένοντας μήπως εκείνη βγει στην εξώπορτα, μήπως πάει κάποια βόλτα με τις αδελφές ή τις φιλενάδες της.

Παραφύλαγα από μακριά να διαπιστώσω ποιοι ήταν οι γνώριμοι της οικογένειας Δραγούμη, για να κατορθώσω να αποκτήσω κάποια επαφή. Μάταιοι οι κόποι μου. Η Ναταλία ήταν πάντοτε απρόσιτη και αγέλαστη, λες και ήταν μια ακόμα Καρυάτις, τοποθετημένη εκεί ψηλά στο Ερεχθείο. Τι έπρεπε να κάνω τέλος πάντων»;

Αυτή είναι η Ελλαδάρα! Το σπίτι του ρημάζει και η εφορία θέλει να το γκρεμίσει!

Σε κατάρρευση βρίσκεται το σπίτι των στιγμών της οικογενειακής ευτυχίας που πρόλαβε να ζήσει ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς στην Κηφισιά. Στη φθορά και την εγκατάλειψη, ήρθαν να προστεθούν αφενός διάφοροι πολιτικοί κύκλοι που διεκδικούν να το οικειοποιηθούν ως πολιτικό σύμβολο και αφετέρου η εφορία που βάλθηκε να οδηγήσει σε απόγνωση την κληρονόμο και θεματοφύλακα της ιστορίας του.

M-1-768x381

Η εγγονή του Παύλου Μελά, κ. Ναταλία Ιωαννίδη, συνταξιούχος του ΙΚΑ, που ζει σήμερα δίπλα στο ερειπωμένο σπίτι, κλήθηκε να πληρώσει για το έτος 2010, 5.700 ευρώ στην εφορία. Όσο για το πώς τα κατάφερε με την πενιχρή της σύνταξη αρνείται να το αποκαλύψει. Αρκείται στο ότι πλήρωσε το ποσόν στο ακέραιο γιατί έχει μάθει να μη χρωστά.

M

Η κ. Ιωαννίδη δεν θέλει να το πουλήσει σεβόμενη την μνήμη του, και θα ήθελε το σπίτι του Παύλου Μελά, να γίνει ένα μικρό, κομψό μουσείο: «Σε τέτοια κατάσταση ώστε να έρχονται άνθρωποι και να καταλαβαίνουν τι σημαίνει να εγκαταλείπεις έναν παράδεισο για να θυσιάζεσαι προς όφελος των πιστεύω σου και της πατρίδας».

http://www.nikosonline.gr/?p=4411

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.