Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.


ImageGen.ashxφγ

Ο Σωκράτης είπε Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα. Απλησίαστη φιλοσοφική προσέγγιση. Μέγα άλμα γνώσης. Έφθασα στο σημείο να γνωρίζω κάτι με βεβαιότητα, κι αυτό είναι ότι δεν γνωρίζω τίποτα. Για σκέψου τον άλλονα τον αρχιμαλάκα να θαρρεί πως γνωρίζει κάτι και επ’ αυτού να μην έχει ιδέα.Όταν ο Σωκράτης λέει Ένα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα, εννοεί και τούτο: Πόσα πολλά υπάρχουν που δεν τα γνωρίζω. Και όσο το ψάχνω, όσο περισσότερα μαθαίνω τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα που δεν γνωρίζω, ούτε και πρόκειται να τα πλησιάσω ποτέ.

Ο Rene Descartes, ο Καρτέσιος όπως τον λένε οι Έλληνες, είναι ο πατέρας της φιλοσοφίας της σύγχρονης εποχής, αυτός που αμφιβάλει για τα πάντα. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, λέει ο Ντεκάρτ, που πέθανε γεννήθηκε το 1596, 31 Μαρτίου και πέθανε 11 Φεβρουαρίου, το 1650, μόλις 54 χρονών.

Φοβερό, ε; Έρχεται η θρησκεία και λέει Αυτό είναι. Ο καθένας, θεολόγος και φιλόσοφος, επιστήμων και ιστορικός, λέει Αυτό είναι. Όχι δεν είναι, λέει ο Ντεκάρτ, που ήταν μαθηματικός και σκοπό της ζωής του είχε να θεμελιώσει ένα συγκεκριμένο σύστημα φιλοσοφικών στοχασμών και αληθειών με μαθηματική μέθοδο, με λογική. Και να αμφισβητεί το κάθε τι.

Υπάρχει Θεός; Βεβαίως υπάρχει, απαντά ο Γάλλος Καρτέσιος, όμως με τέτοιο σκεπτικό που δεν το γούσταρε το Βατικανό και γι’ αυτό απαγόρευε τα βιβλία του. Πως θα γίνει, δηλαδή. Δεν μπορεί ο καθένας να τα λέει διαφορετικά. Και να μπερδεύεται το παραμύθι μας. Ο άνθρωπος υπάρχει; Γιατί να μη μπαίνει ένα τέτοιο ερώτημα στον Καρτέσιο όταν είναι στο διαρκές ψάξιμο για το κάθε τι. Λέει στα λατινικά Cogito ergo sum, Σκέπτομαι άρα υπάρχω.

Όταν, λοιπόν, σαν άνθρωπος σκέπτομαι, άρα υπάρχω. Επειδή, όμως, κατά τον Ρενέ Ντεκάρτ ο άνθρωπος είναι της πλάκας ον, δεν είναι το τέλειον ον, γι αυτό αδυνατεί να σκεφθεί περί υπάρξεως του Θεού. Εκείνος που κάνει τον άνθρωπο να σκέπτεται την ύπαρξη του Θεού είναι ο ίδιος ο Θεός. Αυτά τα ολίγα σύντομα για έναν πνευματικό άνθρωπο που αναγνωρίζεται για πολύ σπουδαίος κι απ’ αυτούς που τον… αμφισβητούν.

http://www.apodytiriakias.gr/koultoura/2015/02/10/o-filosofos-pou-amfisvitei-ta-panta.aspx

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.