Η έννοια κάποιων αριθμών


«Στο ιστορικό υψηλό των 278 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2016, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου Ifo.

Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου άλλωστε, πιστοποιούν την ανοδική τάση των γερμανικών εξαγωγών, οι οποίες ανήλθαν κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, σε 159 δισ. ευρώ.

«Το πλεόνασμα στηρίζεται στο εμπόριο αγαθών και ειδικότερα στις εξαγωγές» παραδέχεται το οικονομικό ινστιτούτο του Μονάχου, το οποίο εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα αγγίξει το 8,9% του ΑΕΠ – δηλαδή πάνω από το προτεινόμενο όριο της Κομισιόν (6%).

Ας σημειωθεί ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν καλέσει επανειλημμένως το Βερολίνο να περιορίσει το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, μέσω της τόνωσης της εγχώριας ζήτησης, καθώς όπως υποστηρίζουν, εγείρει σημαντικές ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία».

(Από «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» 6/9/2016)

Και μιλάμε για το πλεόνασμα μόνο από το εμπορικό ισοζύγιο και όχι από άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. η τοκογλυφία.

Από την άλλη, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας σύμφωνα με τον μετρητή του Economist  την 26/1/2017 και ώρα 15.20 ανερχόταν σε δολάρια 2.793 τρις. (Δύο τρισεκατομμύρια επτακόσα ενενήντα τρία δισεκατομμύρια).

Τα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, είναι λεφτά που λείπουν από τις άλλες χώρες όπως αυτές του Ευρωπαϊκού Νότου.

Το δημόσιο χρέος  της δεν είμαστε σίγουροι αν είναι πραγματικό ή πλασματικό χρήμα.

Εφόσον η Γερμανία έχει τόσα πλεονάσματα γιατί δεν τα διαθέτει για την μείωση του δημόσιου χρέους της όπως απαιτούν από τη χώρα μας;;;;

Πολύ μπερδεμένα πράγματα που εμείς οι λαοί των δρόμων δεν τα πολυκαταλαβαίνουμε.

Ίσως και όταν μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε όλα αυτά τα περίεργα και ανίερα που συμβαίνουν,  θα καταλάβουμε το νόημα αυτού που έγραψε ο Κώστας Βάρναλης «…, άντε θύμα άντε ψώνιο, άντε σύμβολο αιώνιο, αν ξυπνήσεις, μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.