Η επιστήμη που μας κρύβουν (τηλεόραση)


Όλοι σήμερα έχουν επίπεδη τηλεόραση, χωρίς την ογκώδη, βαριά και δύσχρηστη, ΚΥΡΤΗ γυάλινη οθόνη των παλαιότερων τηλεοράσεων. Πρόκειται για ένα θαύμα της τεχνολογίας που έγινε κατορθωτό μόλις τα τελευταία χρόνια.
Σωστά;
ΛΑΘΟΣ!
Στο κινηματογραφικό έργο «Dial 1119» (εικόνα 1) που μπορείτε να το δείτε στο YouTube, στο τέταρτο λεπτό δείχνει μία επίπεδη οθόνη, καταπληκτικά όμοια με τις σημερινές, της οποίας ο μηχανισμός χειρισμού βρίσκεται σε ένα κουτί χαμηλά δίπλα στον μπάρμαν (εικόνα 2). Μάλιστα στο 18,45 η εικόνα χάνεται. Ο μπάρμαν τότε γκρινιάζει για τα προβλήματα της πανάκριβης τηλεόρασης των 1400 δολαρίων, που έχει τηλεχειριστήριο ελέγχου της εικόνας και οθόνη 36 επί 48 ίντσες!!!!!
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Πρώτον: Η επίπεδη οθόνη υπήρχε ήδη στα ραντάρ του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, αλλά περιέργως δεν την χρησιμοποιούσαν για τις σπιτικές τηλεοράσεις. Υποτίθεται ότι είχε χαμηλή ανάλυση και μεγάλο κόστος.
Δεύτερον: Η έρευνα στην [υποτίθεται έγκυρη] Βικιπαίδεια αποκαλύπτει ότι η πρώτη επίπεδη τηλεόραση κατασκευάστηκε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, με σκοπό να βγει στο εμπόριο το 1958. Τελικά λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων αυτό δεν έγινε.
Τρίτον: Το ανωτέρω έργο κυκλοφόρησε το 1950, επομένως γυρίστηκε [ας πούμε] το 1949. Επομένως, η επίπεδη τηλεόραση πουλιόταν στο εμπόριο μερικά χρόνια πριν την υποτιθέμενη κατασκευή της. Σημειωτέον ότι το έργο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας αλλά ένα αργό, βαρετό, απλοϊκό αμερικάνικο αστυνομικό έργο.
Συμπέρασμα: Χρειάστηκαν πενήντα τόσα χρόνια τεράστιας τεχνολογικής ανάπτυξης, για να αποκτήσουμε κάτι που λειτουργεί στα ραντάρ από το 1940 και φαίνεται να λειτουργεί ήδη σαν συσκευή λιανικού εμπορίου σε ένα απλό μπαρ από το 1950. Kαι μάλιστα με τηλεχειριστήριο την στιγμή που το πρώτο τηλεχειριστήριο κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1956.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι ποιες άλλες εφευρέσεις δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα…

Περὶ τοῦ/τῆς: aaatosmihalis

Έλλην ορθόδοξος, καθολικά διαμαρτυρόμενος, πάσχων εκ οξείας ανεγκεφαλίτιδος με σποραδικές κρίσεις εξυπνάδας.
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

4 ἀπαντήσεις στὸ Η επιστήμη που μας κρύβουν (τηλεόραση)

 1. Ὁ/ἡ Sakiw γράφει:

  Δεν έχω διαβάσει τις προηγούμενες συνέχειες όμως βλέποντας την ταινία στο youtube διαπιστώνει νομίζω και ο πιό αδαής ότι είναι ένα απλοϊκό μοντάζ και όχι πραγματική επίπεδη τηλεόραση. Με λίγα λόγια θεωρείς ότι είχαν την τεχνολογία για να φτίαξουν την επίπεδη τηλεόραση όμως ο “τηλεχειριστήριο” ήταν μεγέθους φούρνου μικροκυμμάτων με ποτενσιόμετρα. Αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη φαίνεται να είναι καταγεγραμένο σε φίλμ απο απλή CRT τηλεόραση γιαυτό και όταν κλείνει σβήνει σε εκείνη την φωτεινή κηλίδα.
  Αυτά και φυσικά όλα τα παραπάνω είναι δική μου εκτίμηση.
  Φιλικά Σάκης

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aaatosmihalis γράφει:

   1) Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουν μοντάζ για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ένα αστυνομικό έργο που διαδραματίζεται «εκείνη» την στιγμή και το ενδιαφέρον του έργου είναι η αστυνομική υπόθεση. Εξάλλου η τότε επίπεδη οθόνη θα ήταν φυσικά με σωλήνα κενού όπως και το ραντάρ. Έτσι δικαιολογείται και η κουκίδα στο κλείσιμο αλλά και το αναβόσβημα που κάνει χαρακτηριστικό της οθόνης κενού. Οι πρώτες πειραματικές πλάσμα οθόνες εμφανίστηκαν καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα.
   2) Μην συγκρίνεις το μέγεθος με σημερινά κριτήρια. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο της Motorola (1973) ζύγιζε 2 κιλά.
   Ο υπολογιστής ENIAC (του 1946) καταλάμβανε 167 τετραγωνικά μέτρα και ζύγιζε 27 τόνους. Τρία χρόνια μετά ο EDVAC καταλάμβανε 45,5 τετραγωνικά μέτρα και ζύγιζε «μόλις» 7,85 τόνους.

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ Sakis γράφει:

    Επανέρχομαι λοιπόν μιάς και άναψε η συζήτηση.
    1. Όπως θα δείς στην ταινία προς το τέλος, (1:04:37) και στα επόμενα δευτερόλεπτα η οθόνη ενώ παίζει ο ηθοποιός την σβήνει. Μόλις σβήσει εντελώς η άσπρη κουκίδα, είναι σχεδόν απόλυτα μαύρη και αμέσως μετά ξαφνικά εμφανίζεται με ένα πολύ ανοιχτό γκρί χρώμα. Το πιό σκούρο χρώμα που μπορεί να εμφανίσει μία οθόνη σε λειτουργία είναι πάντα φωτεινό ή το πολύ ίδιο με το χρώμα που έχει σβηστή. Μιάς και αναφέρεις για οθόνη καθοδικού σωλήνα η πρόσκρουση των ηλεκτρονίων προκαλεί την εκπομπή φωτός αλλά σε καμμία περίπτωση (τουλάχιστον εκείνη την εποχή) σκοτείνιασμα της επιφάνειας.
    2. Στο συμπέρασμα σου (στο κύριο άρθρο με τα κόκινα γράμματα) ότι ήδη λειτουργούσε, άρα πωλούνταν, άρα σίγουρα θα υπήρχαν διαφημίσεις κ.λ.π. πράγμα που δεν ισχύει.
    3. Θα συμφωνήσω μαζί σου γενικά ότι πάντα ακόμα και σήμερα (ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό) ώριμη τεχνολογία κρατιέται στα συρτάρια για να μπορέσει να γίνει η προώθηση της την κατάλληλη/βολική στιγμή. κυρίως για την βιομηχανία.

    Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ aaatosmihalis γράφει:

  1) Αυτό που αναφέρεις για την μαύρη κουκίδα είναι το μετείκασμα του ματιού. Εγώ προσωπικά δεν μπόρεσα να την δω. Επίσης, η οθόνη φωσφορίζει μόνο στο σκοτάδι, ενώ οι παλιές γυάλινες οθόνες είχαν γκρι χρώμα.
  2) Κατά την γνώμη μου η τηλεόραση κυκλοφορούσε, γιατί δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουν τέτοιου είδους «φουτουριστικό» μοντάζ σε μία απλή αστυνομική ταινία.
  3) Και φυσικά η πεποίθησή μου για το 2 στηρίζεται στο γεγονός ότι πράγματι κρατάνε στα συρτάρια τις νέες τεχνολογίες μέχρι να «έρθει ο καιρός τους».

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.