Το τυρί και η φάκα.


(Μια μικρή αναδρομή)

Πανηγυρίσαμε τα μάλα ακολουθώντας τους τότε “ηγέτες μας” για την ένταξή μας στο Ευρώ, με τις προοπτικές που μας ανοίγονταν για την ευημερία που θα ακολουθούσε.

Έτσι λοιπόν, με την καθιέρωση του Ευρώ σαν εθνικό μας νόμισμα έγιναν πολλές διαπιστώσεις που με το πέρασμα των χρόνων έγιναν θλιβερές και καταστροφικές.

Μια απ αυτές ήταν το γεγονός ότι πολλά από τα προϊόντα που είχαμε παραγωγή στη χώρα μας, αν τα κάναμε εισαγωγή θα είχαμε χαμηλότερο κόστος, η πώλησή τους θα γίνονταν ευκολότερα και φυσικά το κέρδος για τον εισαγωγέα θα ήταν ικανοποιητικό.

Αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε πλείστα όσα είδη ακόμα και σε αγροτικά προϊόντα, να μειωθούν οι εξαγωγές, η εκμετάλλευση της γης να αλλάξει χρήση ή να σταματήσει τελείως, δεδομένων και των κοινοτικών οδηγιών για κατευθυνόμενες καλλιέργειες.

Συνέπεια, η αύξηση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που καλυπτόταν ως συνήθως από δανεικά που χορηγούσαν αφειδώς οι τράπεζες δίχως να εξασφαλίζουν επαρκώς τις χορηγήσεις τους.

Όταν μας έκατσε η στραβή και ήρθε η ώρα της αποπληρωμής των δανείων που είχε λάβει το Δημόσιο χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα για την αποπληρωμή  τους άρχισε ο πανικός της εξασφάλισης των διαθεσίμων.

Και ο τρόπος;;;;

Μα ο απλούστερος για τις κυβερνήσεις. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, εξοντωτική φορολογία, μειώσεις του κοινωνικού κράτους με συνέπεια την υποβάθμιση των παροχών στην υγεία και την παιδεία κ.α.

Φυσικά οι πρώτοι που ένιωσαν τις συνέπειες αυτές ήταν οι έμποροι που αναγκάστηκαν να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους τη μία μετά την άλλη και οι δρόμοι να θυμίζουν ημέρες γερμανικής κατοχής (αν και τώρα πάλι η αιτία ήταν η ίδια, άσχετα αν το κάναμε γαργάρα).

Η ανεργία;;;;; Έφτασε σχεδόν το 30%.

Η μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων επιχειρηματιών και νοικοκυριών δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες που έβλεπαν τα δάνεια που είχαν χορηγήσει με ελαφριά καρδιά, να μη πληρώνονται και τα διαθέσιμα τους να περιορίζονται.

Η αριστερή κυβέρνηση που εκλέχτηκε με υποσχέσεις περί εξόδου απ τα μνημόνια, κατάργηση φόρων που χαρακτήριζε μάλιστα “αντισυνταγματικούς” όχι μόνο δεν τους κατάργησε αλλά και τους παγιοποίησε ενώ η “έξοδος” από τα μνημόνια “επιτεύχθηκε” με επί πλέον μνημόνια και πιο ασφυκτικά, να σχολιάσουμε δε, ότι για πρώτη φορά επιβλήθηκαν τα περιβόητα “capitals controls” και μάλιστα από “αριστερή” κυβέρνηση.

Καινούργια δάνεια φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού για να ενισχυθούν οι τράπεζες και να μη βαρέσουν κανόνι έτσι ώστε ενώ μπήκαμε στο καζάνι της κόλασης με δημόσιο χρέος  110% του ΑΕΠ,  να καμαρώνουμε ότι βγαίνουμε οσονούπω από τα μνημόνια με δημόσιο χρέος  180% του ΑΕΠ, και ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 το Δημόσιο χρέος ήταν 324,1 δις, τον Μάρτιο του 2018 να έχει ανεβεί στα 343,74 δις, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ..

Και έχουμε κάποιους που μας λένε ότι στις 21 Αυγούστου πανηγυρίσαμε την έξοδο μας απ τα μνημόνια. Ούτε σε διανοητικά καθυστερημένους δεν πιάνουν τέτοια παραμύθια.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι το ευρώ μας το πλασάρανε μεν σαν το τυράκι που θα μας έφτιαχνε τη ζωούλα μας όμως δεν μας έδειξαν ούτε και εμείς είδαμε μέσα στην παραζάλη της ευθυμίας  τη φάκα που ήταν μέσα και κλειστήκαμε κι εμείς.

Δυστυχώς το χρέος αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα περάσουν δεκάδες χρόνια για να εξοφληθεί, που δεν θα εξοφληθεί αν φορτωνόμαστε με καινούργια δανεικά όπως πάει η μελλοντική μας ιστορία.

Αφού δε ξεπουλήσαμε την εθνική μας κυριαρχία και τον εθνικό μας πλούτο τι άλλο θα πουλήσουμε;;;

Την ύπαρξή μας;;;;;; Υπομονή και βλέπουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.