Το χαμένο Video-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από την καταστροφή της Σμύρνης!


Αν και πολλοί θέλουν να μας πείσουν ότι δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από έναν απλό «συνωστισμό» στο λιμάνι, ένα χαμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης αποκαθιστά τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση…Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ» εποχής, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο της Τουρκίας. Αργότερα,διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) και μάλιστα, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτά με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου, μετατρέποντάς το σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.

Ένα ντοκουμέντο που αξίζει να το δείτε.

Πηγή: Prionokordela

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

10 ἀπαντήσεις στὸ Το χαμένο Video-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από την καταστροφή της Σμύρνης!

  1. Ὁ/ἡ Thanasoylias Giorgos γράφει:

    Αυτες οι εικονες ας μεινουν χαραγμενες στη μνημη των Ελληνων, ποτε μην τις σβησετε . Βαλτετες αυτοματα ναρχονται στο νου σας μια φορα την ημερα. Ισως μας γλυτωσουν απο τετοιες παρομοιες εικονες στο μελον, γιατι παλι κατοιο μας ετοιμαζουν . Ο χρονος εγγυς.

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ Nana γράφει:

    Στείλτε τις στην 2η στην λίστα επικράτειας της ΔΗΜΑΡ που την καλύπτει με την σιωπή της, να δει τον… συνωστισμό,

    Μοῦ ἀρέσει

  3. Ὁ/ἡ Αντρέας Κυπριανού γράφει:

    Στις πρώτες σκηνές νόμισα ότι έβλεπα το διωγμό των Ελλήνων από τα χωριά τους στην Κύπρο… Η ομοιότητα είναι ανατριχιαστική… Η συγκάληψη της Τουρκίας είναι διαχρονική σε ότι αφορά σφαγές, διωγμούς εκκαθάριση μειωνοτήτων, αλλοίωση δημογραφικού χαρκτήρα, πειρατικές ενέργειες και ότι άλλο συμπεριλαμβάνει η γκάμα του απατεώνα.

    Προσοχή στα προβοκάτσια… τώρα που η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη θα αρπάξουν την ευκαιρία για να απλωθούν ακόμα λίγο παραπέρα… όπου υπάρχουν υδρογονάθρακες… και δεν μιλώ μόνο για Κύπρο… η ΑΟΖ της Ελλάδας (που δυστυχώς δεν την εκμεταλεύτηκε όπως έπρεπε για να τονίσει τη γεοπολιτική της σημμασία) είναι πολύ πλούσια σε υδρογονάθρακες και κάποιοι το ξέρουν πολύ καλά….

    Μοῦ ἀρέσει

  4. Ὁ/ἡ aslanidis.sabbas γράφει:

    αυτοι ειναι η πολιτικοι των τουρκων,σκοτωστε και παρτε τις περιουσιες τους.Απο τον καιρο των σελτζουκων.

    Μοῦ ἀρέσει

  5. Ὁ/ἡ Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης γράφει:

    Επιφυλάσσομαι αν πετύχω κάπου την κυρία Ρεπούση να της δώσω “συγχαρητήρια” για το “εξαιρετικό” βιβλίο “ιστορίας” που συνέγραψε και ειδικώς για την “ακριβέστατη” επιλογή της με την λέξη “συνωστίζονταν”. Πραγματικά, έχει κάνει “τρομερή” δουλειά η “κυρία” αυτή, η οποία παρεμπιπτόντως, την ημέρα της μαύρης επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, απουσίαζε (εντελώς συμπτωματικά), από την ειδική συνεδριάση της Βουλής των Ελλήνων!

    Μοῦ ἀρέσει

  6. Ὁ/ἡ Γουλέτα Μαρία (Μίρκα) γράφει:

    Ναι, αλλά εγώ θα υπενθυμίσω και την τρομερή “υποδοχή” που έκαναν οι Ελλαδίτες της εποχής στους κυνηγημένους και εξαντλημένους πρόσφυγες της Σμύρνης ανά την Ελλάδα … Ελάχιστη ζεστασιά και πολύς φθόνος. Δεν το λέω εγώ αλλά οι μαρτυρίες, προφορικές και γραπτές πολλών προσφύγων αλλά και Ελλαδιτών (της μειονότητας που συμπόνεσε και προσπάθησε – σε ιδιωτικό επίπεδο – να ανακουφίσει τον πόνο και την ανέχεια των ανθρώπων αυτών που ξεριζώθηκαν απ’ τα σπίτια τους). Ρατσισμός ακόμα και για τους ομοεθνείς μας … Οι αντιστοιχίες με την σημερινή εποχή στην κρίση του καθενός … Ελεύθερα.

    Μοῦ ἀρέσει

    • Ὁ/ἡ Lef γράφει:

      Πολύ σωστό αυτό και θα συμπληρώσω τη “θερμή” υποδοχή και στους πρόσφυγες του Πόντου… και βέβαια το ίδιο έγινε και στην εποχή μας με τους Ελληνοπόντιους (αποκαλούμενους και Ρωσοπόντιους) τους οποίους η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας δεν υποδέχθηκε ως συμπατριώτες!
      Δυστυχώς ισχύει η τελευταία φράση σου Μαρία: “ρατσισμός ΚΑΙ στους ομοεθνείς μας” 😦

      Μοῦ ἀρέσει

  7. Ὁ/ἡ Π.Α. γράφει:

    Πρόσφυγες στη… “μητέρα-πατρίδα”!!!

    Πρόσφυγες του ’22 στη «μητέρα-πατρίδα»

    Μοῦ ἀρέσει

  8. Ὁ/ἡ Kyriakos Haridis γράφει:

    Δυστιχως, δεν μου λες τιποτε καινουργιο. Οι μικρομυαλοι Ελλαδιτες της εποχης εκεινης, μεταχειριζονταν τους ατυχεις προσφυγες σαν τριτης ταξεως οντα. Μας φωναζαν “τουρκοσποριτες” λες και η δικη τους ρατσα δεν περασε απο διωγμους και βιασμους. Ακομα και εδω (ΗΠΑ) συναντισα γιατρο Ελληνα, απο την Πελοπονησο που αποκαλουσε τους Μικρασιατες με το ιδιο ονομα, λες και ξεχασε οτι οι αραπαδες του Ιμπραημ δεν αφισε ουτε θυλικη γατα απειραχτη απο οπου περασε η στρατια τους

    Μοῦ ἀρέσει

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.