Don’t worry be happy;


αρίσταρχος

Αγόρασα από την Λαϊκή δύο πιπεριές. Μια κίτρινη, μια κόκκινη. Βέβαια είναι ακριβές. Περίπου 3Ευρώ/κιλό.  Με πολύ σάρκα, γλυκιά, υγρή τρυφερή. Την βάζεις μέσα στην σαλάτα σου και όταν την τρως, μαζί με τα άλλα γκουρμεδιάρικα πρόσθετα (μαϊντανούς, άνιθους, θυμάρια, κρεμμύδια, ρόδια, καλαμπόκια και ότι άλλο σας υπαγορεύει η ακόρεστη γεύση σας) κλείνεις τα μάτια σου με ηδυπάθεια στο ξινό του λεμονιού ή του μηλόξυδου που χαϊδεύει τους σιελογόνους αδένες(και σου τρέχουν τα σάλια) τα γευστικά αισθητήρια στην στοματική σου κοιλότητα διεγείροντας τα πάντα. Από γαστρονομία μέχρι σεξουαλικό.

Χώρισα τα σπόρια από τις πιπεριές και τα αποξήρανα. Την Άνοιξη τα έβαλα σε φυτώριο και περίμενα να  βγούν στον αέρα, να τεντώσουν τον καταπράσινο κορμό τους και να δω το γλυκό άσπρο του ανθού τους, που στην συνέχεια και μετά από την διαδικασία γονιμοποίησης θα μου έδινε μια κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά σαρκώδη, χυμώδη, γλυκιά κρίκο στην αλυσίδα  αναπαραγωγής. Πράγμα που γίνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα και ύστερα από σχεδόν δύο μήνες έχω τρία δεντράκια σαν κοντοπλάτανοι. Αφύσικες πιπεριές χωρίς άνθη και πιπέρια μα μόνο με πλατιά «πλατανόφυλλα». Γιατί; Ρώτησα κάποιους ειδικούς και στο τέλος έναν παραγωγό. Η απάντηση; «Τι περιμένεις από ένα μουλάρι, να γεννήσει; Ποτέ! Γεννητικά μεταλλαγμένα πρέπει να είναι.» Δηλαδή η συγκεκριμένη πιπεριά ΔΕΝ υπήρχε πριν. Κατασκευάστηκε στα εργαστήρια με γεννητική μετάλλαξη.

Έτσι άρχισα το ψάξιμο. Για να είμαι ειλικρινής μεταλλαγμένη πιπεριά δεν βρήκα. Έμαθα όμως πράματα και θάματα για τα μεταλλαγμένα. Από φυτικά μέχρι ζωικά. Δεν είναι μια απλή διασταύρωση ομοειδών πραγμάτων. Θυμάμαι, ο θείος μου μπόλιαζε 3-4 πυρινόκαρπα σ’ένα δέντρο και πιάναν όλα. Εδώ μιλάμε για «φύτεμα» σε κάποιο λαχανικό  γονίδια από ζώα ή και άνθρωπο. Κατ΄αυτό τον τρόπο τα λαχανικά σκοτώνουν από μόνα τους τις κάμπιες χωρίς ψεκασμό με δηλητήρια. Και ακούγεται θαυμάσιο. Αυξάνει η παραγωγή. Και είναι θαυμάσιο. Αυξάνει η ποιότητα. Και αυτό θαυμάσιο. Αλλά; Παρακάμπτουμε την φύση. Λέτε να γίναμε σοφότεροι από την Μάμα-Φύση. Γίνεται;

Διαβάζω  για έρευνες που έγιναν και γίνονται παντού. Μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.  Στην Αγγλία εργαστήριο βρήκε από έρευνες ότι η μεταλλαγμένη πατάτα προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού. Ο ερευνητής; Τα συμφέροντα του πήραν το εργαστήριο και τον έστειλαν στο σπίτι του. Στην Αμερική άρχισαν να σοβαρεύονται με την έρευνα. Οι παρενέργειες από την  χρήση τους φαίνεται πολύ αργά . Στα εγγόνια! Άλλωστε το λέει από μόνη της η ΕΕ όπου η καλλιέργεια ή κατανάλωση μεταλλαγμένων είναι η μικρότερη σ’ όλο τον κόσμο. Το 90% των μεταλλαγμένων στον κόσμο, απασχολεί την Αμερική(Βόρειο και Νότιο), την Κίνα, Ινδία, Αυστραλία. Έμμεσα όμως η ΕΕ χρησιμοποιεί σε ποσοστό 45% ζωοτροφές μεταλλαγμένης σόγιας  .

Λένε πως δεν μολύνεται η ατμόσφαιρα με ψεκασμούς. Η τροποποίηση όμως μας φέρνει αρρώστιες σοβαρές. Χώρια που σε λίγο με την  έλλειψη σπόρων θα ελέγχουν ακόμη κι αυτή την επιβίωσή μας.

Πριν φτάσουν κι εδώ οι κοτοπουλομάζες, αγελαδομάζες, βοϊδομάζες κλπ ας αντισταθούμε στα μεταλλαγμένα είτε με άμεση καλλιέργεια, είτε με έμμεσο τρόπο όπως αυγά, γάλα, ψάρια κλπ.  Είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στην συσκευασία αν είναι γεννητικά τροποποιημένα ή αν χρησιμοποιούν γεννητικά τροποποιημένες τροφές ή λιπάσματα. Στις Λαϊκές δεν είδα καμιά πινακίδα. Καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα πριν μας προκύψει ανηκέστως.

Τελικά να ρωτήσω τι κοινό έχει μια μεταλλαγμένη πιπεριά με ένα μουλάρι;

ΥΓ. Μια επίσκεψη στο site της Greenpeace, και όχι μόνον, για το θέμα των μεταλλαγμένων αξίζει τον κόπο.

Περὶ τοῦ/τῆς: aristarhos

Προσοχή στην πρίζα, υπάρχει συνωστισμός!
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

4 ἀπαντήσεις στὸ Don’t worry be happy;

  1. Ὁ/ἡ Μαρία Αθανασιάδου γράφει:

    Οι πιπεριές αυτές δεν ήταν μεταλλαγμένες.Ρώτησε κάποιον που γνωρίζει ως αναφόρα την συλλογή σπόρων καταλληλων για φύτεμα..Για να κρατήσεις σπόρο που θα δώσει ενα υγιές φυτό, θα πρέπει να αφήσεις τον καρπό να ωριμάσει πλήρως πάνω στο φυτό & ακόμη περισσοτερο να παραωριμάσει,πχ η πιπεριά σου θα πρέπει να κιτρινίσει, η ντομάτα σχεδον να λειώσει πάνω στο φυτό. Χρειάζεται δηλ. ο καρπός να ολοκληρώσει τον πλήρη κύκλο του, αλλά πάνω στο φυτό..κατα κάποιον τρόπο ετσι εγγράφει ολες τις απαραιτητες πληροφορίες. Τα λαχανικά & τα φρούτα που αγοραζουμε ή μαζευουμε για καταναλωση, δεν εχουν κανει τον πλήρη κύκλο τους.Αρκετα από αυτα μάλιστα συλλεγονται πριν ακόμη καλά ωριμάσουν για να μπορέσουν να διατηρηθουν περισσοτερο. Κατά συνεπεια ο,τι απο αυτά θα δοκιμάσεις να φυτέψεις θα ειναι στείρα..

    Μοῦ ἀρέσει

    • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

      Τελικά η πιπεριά αυτή έδωσε δύο πιπεριές!
      Η μία έμεινε ατροφική, μαράθηκε, κιτρίνισε, απώλεσε εαυτόν και παν γεννητικό κώδικα.
      Η άλλη αναπτύχτηκε κανονικά. Μεγάλωσε και κιτρίνισε.
      Την έκοψα και την απόλαυσα. Βλέπεις ήταν μία και πήρε όλη την νοστιμιά.
      Τα σπόρια τα κράτησα και τα έβαλα φέτος για αναπαραγωγή. Η ανάπτυξή τους περπατά πολύ αργά.
      Πέρυσι έβαλα άλλη μια πιπεριά σαν κι αυτή. Δεν έδεσε πιπέρια, μόνο λουλούδια.
      Δεν την χάλασα. Την πήρα μέσα την προφύλαξα και φέτος την έσπειρα στον μικρό μου μπαξέ. Αν και μεγαλωμένο το φυτό δεν προχωρεί πολύ. Θα σας ενημερώσω όμως και ίσως κάνω μια καλή έρευνα και γράψω κάποιο άρθρο.

      Μοῦ ἀρέσει

      • Ὁ/ἡ Νίκος γράφει:

        δεν είναι μεταλλαγμένες αλλά υβρίδια. δημιουργήθηκαν σε φυτώριο με τεχνητή επικονίαση. και οι απόγονοί τους είναι στείρες ή στην καλύτερη περίπτωση διαφορετικές από την μάνα πιπεριά. έχω ένα άρθρο εδώ (http://to-dentrospito.blogspot.com/2012/11/blog-post.html) αν μπορείς να κατανοήσεις την κυπριακή 🙂

        Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

    Σωστά όλα όσα λες Νικόλα και σ’ ευχαριστώ. Διάβασα το άρθο (υποθέτω σου) και απάντησα στο site που μου έστειλες.

    Μοῦ ἀρέσει

Σχολιάστε

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.