ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤ’


Σήμερα η λέξη που έχουμε είναι αρκετά περίεργη για να φανταστούμε ότι προέρχεται έστω κατα τι από τα ελληνικά… Κι όμως. Πρόκειται για την λέξη καναπές, όλοι μας τον απολαμβάνουμε καθημερινά ειδικά τώρα στις διακοπές μας… Όσο κι αν φαίνεται περίεργο προέρχεται από την ελληνική λέξη κώνωψ, ναι το κουνούπι στα αρχαία!!!!!!!!!!!! Πώς προέκυψε; Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτήν την “τρελή” ετυμολογική εξήγηση…

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τους δικούς τους καναπέδες, που τους ονόμαζαν ανάκλιντρα, και έμοιαζαν αρκετά με τους σημερινούς. Τα καλοκαίρια όμως τους ταλαιπωρούσαν, όπως και σήμερα, τα κουνούπια. Γι αυτό τον λόγο σκεπάζανε τα ανάκλιντρα με ένα λεπτό ελαφρύ ύφασμα το “κωνωπείον” ή “κωνώπιον”, κουνουπιέρα το λέμε σήμερα. Την λέξη υιοθέτησαν οι συνήθεις ύποπτοι, οι φίλοι μας οι λατίνοι που το ονόμασαν conopeum ή conopium και από εκεί πέρασε στα μεσαιωνικά γαλλικά ως conope’ . Κάποια στιγμή, το conope’, έφτασε να σημαίνει όχι μόνο το σκέπασμα αλλά ολόκληρο το έπιπλο (οι γλωσσολόγοι ονομάζουν αυτό το φαινόμενο ως “σημασιολογική επέκταση” και το συναντάμε σε αρκετές περιπτώσεις)…Προσοχή λοιπόν στον καναπέ γιατί …”τσιμπάει”!!!

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΑ. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.