Φόβοι για νέο ναυάγιο μετά τον Αστακό – “Κόλλησε” πάλι η συμφωνία για ΕΝΑΕ;


Eδώ ο Σάφα, εκεί ο Σάφα, που είναι ο Σάφα; Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παίζουν τον “παπά”, αλλά ο Ι.Σάφα είναι εξαφανισμένος. Ο μυστηριώδης Λιβανέζος Μαρωνίτης δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ήδη η φημολογία για νέα προβλήματα στην συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν αρχίσει να κυκλοφορεί. Το πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την στιγμή στην μη ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας και πως μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο αφού ο έλεγχος του ΣΔΟΕ συνεχίζεται ενώ τα πρόστιμα φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Πάντως η πλευρά των αγοραστών υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι τυπικό και ότι “έτσι ή αλλιώς ο Ι.Σάφα δεν θα ερχόταν, αφού τα retail της συμφωνίας θα τα χειριστούν οι νομικοί σύμβουλοι”

Αν και σύμφωνα με τον νόμο 3885/2010 η σύμβαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar (ADM) έπρεπε να τεθεί την Παρασκευή σε ισχύ, φαίνεται ότι το πρόβλημα (για τους Γερμανούς και το νέο ιδιοκτήτη) των ελέγχων του ΣΔΟΕ, η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η εγγυητική επιστολή που πρέπει να δώσει η ADM στην Prininvest φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν λυθεί.

Το defencenet.gr μιλώντας με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου και ζητώντας του να σχολιάσει την φημολογία, δέχθηκε την εξής απάντηση: “Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή”. Η πλευρά των Γερμανών και των Αράβων, πάντως, μιλάει για τυπικά προβλήματα που θα λυθούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Είναι ενδεικτικό πως η προγραμματισμένη για αύριο ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό, αναβλήθηκε εκ νέου.

Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει πίστωση 250 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της ThyssenKrupp, αλλά το ποσό δεν μπορεί να εκταμιευθεί για λόγους σχετικούς με την φορολογική ενημερότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Κύκλοι των Ναυπηγείων εκφράζουν ανησυχίες για το ότι η προθεσμία του Νόμου 3885/2010 παρήλθε άπρακτη μετά τις διαδοχικές εμπλοκές και σημειώνουν πως, εάν δεν υπάρξει παράταση της ισχύουσας σύμβασης με νομοθετική διάταξη, η όλη συμφωνία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.