Πάνε να διαλύσουν ότι έχει μείνει από την Σερβία: Αυτονομία ζήτησαν οι μουσουλμάνοι του Σαντζάκ


O μουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία, Μουάρεμ Ζούκορλιτς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» ζήτησε καθεστώς αυτονομίας για τους μουσουλμάνους της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. «Η αυτονομία των μουσουλμάνων του Σαντζάκ αποτελεί το υποστύλωμα της σταθερότητας της Σερβίας, αλλά και του Μαυροβουνίου» επεσήμανε ο Μουάμερ Ζούκορλιτς. Εκτίμησε, επίσης, ότι η αυτονομία εντός της Σερβίας δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα, ενώ καλύπτεται και από το πλαίσιο της διοικητικής αποκέντρωσης, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το οποίο, όπως ανέφερε, προσφέρει την ευκαιρία να επιλυθεί το ζήτημα των μουσουλμάνων του Σαντζάκ.

Ο Ζούκορλιτς τόνισε ακόμη ότι κατά των μουσουλμάνων στη Σερβία ασκούνται συνεχώς πιέσεις και γίνονται διακρίσεις, με βάση τα εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μουσουλμάνων στη σερβική κυβέρνηση ξέχασαν τις υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά και κατάντησαν να γίνουν εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης στη μουσουλμανική κοινότητα».
Ο Μουάμερ Ζούκορλιτς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ίδρυση νέων πολιτικών παρατάξεων στο Σαντζάκ, οι οποίες στους πολιτικούς τους στόχους θα έχουν την αυτονομία της περιοχής.
Επανέλαβε, επίσης, το αίτημά του για αποστολή ξένων παρατηρητών στην περιοχή και ανήγγειλε νέα πολιτική εκστρατεία στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. για την προώθηση της αυτονομίας διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Σερβία συμμορφώνεται μόνο όταν δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό».

defencenet

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.