Κι όμως, μπορεί να πέσουν και πάλι έξω στο έλλειμμα!


Στο 10μηνο 17,3 δισ., θα σταματήσει στα 21,9 στο τέλος;

Εκτός στόχων – φοβούμαστε να γράψουμε “εκτός ελέγχου” – είναι η κατάσταση στα δημοσιονομικά και ακόμη και τα νούμερα που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες, μόλις, μέρες στον προϋπολογισμό για το κλείσιμο της χρονιάς, είναι πολύ πιθανό να μην επαληθευθούν!

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία  εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 17.334 εκατ. ευρώ από 24.833 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2009 σημειώνοντας μείωση 30,2% έναντι στόχου μείωσης κατά 33,2% με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου 2010.

Για το τέλος της χρονιάς, ο αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού που είχε “τρομάξει” τις αγορές – έλλειμμα 9,4% – είναι στα 21,9 δισεκατομμύρια και αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός μείωσης, πολύ απλά θα μας λείψουν άλλα 3,5 δισεκατομμύρια περίπου!
Το υπουργείο Οικονομικών, βεβαίως, προβλέπει σημαντική αύξηση των εσόδων κατά τους τελευταίους δύο μήνες του έτους κυρίως ως αποτέλεσμα της απόδοσης μέτρων όπως η εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, η είσπραξη φόρων ακίνητης περιουσίας που εκκρεμούν και η είσπραξη τελών κυκλοφορίας για το 2011.

Η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μεγάλο περιορισμό των δαπανών, αλλά και στην αύξηση των εσόδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,1%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%,  ενώ  οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για  Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.526 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.022  εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων  κατά 1.265 εκατ. €.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η βελτίωση της απόδοσης των εσόδων κατά το δεκάμηνο σε σχέση με το εννεάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,6%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά περίπου 15% το μήνα Οκτώβριο

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 24,6% και  τα έσοδα του  κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.