WikiLeaks: Έγγραφα- σοκ για την Ελλάδα


Το φως της δημοσιότητας αναμένεται να δουν τις επόμενες ημέρες 1.313 τηλεγραφήµατα που έχει στη διάθεσή του το Wikileaks, που εστάλησαν από την αµερικανική πρεσβεία της Αθήνας και άλλα 72 από το προξενείο της Θεσσαλονίκης.Το πρώτο από αυτά συντάχθηκε στις 16 Ιουλίου 1985 και ο κωδικός του αντιστοιχεί σε θέµατα τροµοκρατίας, ενώ το τελευταίο που έχει ηµεροµηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, φέρει πέρα από τον κωδικό της Ελλάδας και τους κωδικούς της Συρίας και του Ιράν, και στάλθηκε δύο ηµέρες µετά την ανεπίσηµη εκδήλωση ανησυχίας του Κουβέιτ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα.

Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος των τηλεγραφημάτων έχουν αποσταλεί την τελευταία πενταετία, δηλαδή από το 2005 και μετά, όπως δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι περισσότερες αναφορές στα µηνύµατα της σχετίζονται µε την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις.

Συγκεκριµένα, από την πρεσβεία της Αθήνας συντάχθηκαν 945 τηλεγραφήµατα µε κωδικό PREL που αντιστοιχεί στις εξωτερικές σχέσεις και 638 µε κωδικό PGOV για τα ενδοκυβερνητικά ζητήµατα.

Ακόμα, υπάρχουν αναφορές σε θέµατα τροµοκρατίας σε 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και σε έξι από τη Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν μεταξύ Ιουλίου 1985 και Φεβρουαρίου 2010. Μόνο µέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των µηνυµάτων, µε τον «τροµοκρατικό» κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (δέκα) αποστάλθηκαν τον Φεβρουάριο του2009 (που είχαμε την ένοπλη επίθεση στο αστυνοµικό τµήµα Κορυδαλλού και στο Alter από τη Σέχτα Επαναστατών, αλλά και την ανεύρεση αυτοκίνητου παγιδευµένου µε εκρηκτικά στην Eurobank της Κηφισιάς).

Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα τον ∆εκέµβριο του 2008, με τα επεισόδια για τον θάνατο Γρηγορόπουλου, ενώ επτά τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, παρά μονάχα µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Αίσθηση προκαλεί ότι σε 49 τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα υπάρχουν αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρµογές, αφού έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών MNUC, τα οποία συντάχθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου 2006 – Φεβρουαρίου 2010.

Πέρα όμως από τις 49 αναφορές σε πυρηνικά, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σταλεί δεκάδες τηλεγραφήµατα όπου µνηµονεύονται άλλα στρατιωτικής φύσεως ζητήµατα. Από τους κωδικούς κατηγοριοποίησης των µηνυµάτων από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φαίνεται ότι σε 89 γίνεται λόγος για στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε 37 για στρατιωτική βοήθεια και πωλήσεις όπλων και σε 139 για έλεγχο οπλισµού ή και ζητήµατα αφοπλισµού.

Υπάρχουν ακόμα τηλεγραφήματα για την «εθνική ασφάλεια» και την «γενική ασφάλεια», ενώ 42 ακόµα τηλεγραφήµατα εµφανίζουν τον κωδικό PINR (Intelligence), που αντιστοιχεί στη συλλογή πληροφοριών. Σε 80 τηλεγραφήµατα από τις αρχές του 2005 έως τις αρχές του χρόνου που διανύουµε γίνονται αναφορές σε ενεργειακά ζητήµατα. Μάλιστα, στη βάση δεδοµένων των τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στους ανθρώπους του Wikileaks εµφανίζεται ένα µήνυµα µε ηµεροµηνία 30/4/2008 που φαίνεται πως σχετίζεται µε την υπογραφή Καραµανλή για την ελληνική συµµετοχή στην κατασκευή του αγωγού South Stream.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πιο συχνός κωδικός στα τηλεγραφήµατα, έπειτα από αυτούς των εξωτερικών σχέσεων, των εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και µαζί µε αυτόν των οικονοµικών ζητηµάτων είναι ο PHUM, που αντιστοιχεί στον τοµέα των ανθρώπινων δικαιωµάτων. Ακόµα, 41 τηλεγραφήµατα µνηµονεύουν θέµατα προσφύγων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει ένα τηλεγράφημα με την ένδειξη BAKOYANNIS στην επικεφαλίδα του, το οποίο συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερµανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Wikileaks. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ WikiLeaks: Έγγραφα- σοκ για την Ελλάδα

  1. Ὁ/ἡ olg γράφει:

    polu endiaferonta ta arthra sas…mpravo sunexeiste mpas kai mas anoixete ta matia….

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.