Ανταρτοπόλεμος στην Κερατέα


Του Βάιου Σύρρου

Η αντιπαράθεση μεταξύ των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής του Δήμου Λαυρεωτικής και των αστυνομικών των ΜΑΤ που ως συνήθως καλούνται την ύστατη στιγμή να καλύψουν την πρωτοφανή ολιγωρία των πολιτικών ηγεσιών, τείνει πλέον να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μια απαράδεκτη πρακτική που έφερε εκατοντάδες αστυνομικούς να δίνουν πραγματική μάχη σώμα με σώμα σε συνθήκες πέρα και πάνω από κάθε φαντασία, με συνεχείς δολιοφθορές, αιφνιδιαστικές επιθέσεις, εμπρησμούς και ανηλεή πετροπόλεμο και όχι μόνο. Δυστυχώς και παρά τα ανησυχητικά μηνύματα για σθεναρή αντίσταση των χιλιάδων κατοίκων του νέου Δήμου Λαυρεωτικής, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεώρησε την επέμβαση στην περιοχή της Κερατέας ως άλλη μια περίπτωση ρουτίνας που το πολύ σε δύο μέρες, όπως πίστευαν, θα τελείωνε με την εκτόνωση των κατοίκων στις πλάτες των αστυνομικών. Η υπέρμετρη αλαζονεία ωστόσο οδήγησε εκατοντάδες αστυνομικούς σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης-κρεματόριο με παγίδες φωτιάς από λάστιχα και φιάλες προπανίου, εκατοντάδες μολότοφ, βουνά από πέτρες των λατομίων της περιοχής ακόμη και εκφοβιστικούς πυροβολισμούς στο μαύρο σκοτάδι από τους κυνηγούς της περιοχής. Εκατοντάδες αστυνομικοί έγιναν ξαφνικά αμυνόμενοι σάκοι του μποξ προκαλώντας πραγματικό πανικό στην ηγεσία. Η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα έγινε και μάλιστα απότομα με την πυρπόληση ενός πυροσβεστικού οχήματος και την επίθεση με πέτρες και βόμβες μολότοφ σε άλλα δύο που βρίσκονταν σε αναμονή στην περιοχή της Παναγίας Γκαρικά, με σκοπό να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης στα μπλόκα των κατοίκων. Η βίαιη αντίδραση των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής κλιμακώνεται επικίνδυνα και αγγίζει πλέον τα όρια της αντίστασης με κάθε μέσο και τρόπο.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι συγκρούσεις και ο «ανταρτοπόλεμος» γίνονταν σε μια έκταση δέκα χιλιομέτρων περιμετρικά της κεντρικής λεωφόρου Λαυρίου, από τα φανάρια στην έξοδο της Κερατέας για Λαύριο έως τα φανάρια στη διασταύρωση για τις παραλίες στο Βρομοπούσι. Το θέμα των ΧΥΤΑ έχει τεράστια σημασία για τα σκουπίδια στην Αττική. Οι κάτοικοι όλων των περιοχών αντιδρούν, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δίκιο, σε άλλες όχι. Η πολιτεία πρέπει να πάψει να κρύβεται πλέον από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το θέμα, όπως όλα δείχνουν, θα μείνει στα χέρια του περιφερειάρχη Γ. Σγουρού.

Δημοσιεύθηκε τις 16/12/2010  εφημ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.