Σοκ από το ναυάγιο του deal Εθνικής με Alpha!


Βαρύτατες ευθύνες για το νέο φιάσκο

Σοκ στην αγορά έχει προκαλέσει το ναυάγιο του deal Εθνικής – Alpha Bank, πάνω στην υλοποίηση του οποίου πόνταρε για αλλαγή κλίματος στην οικονομία η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει νωρίτερα να χαιρετίσει την εξέλιξη, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το deal είναι κλεισμένο!

Προφανώς πάνω στην ανακοίνωση του υπουργείου πόνταραν χιλιάδες επενδυτές στο εξωτερικό, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο ADR (πιστοποιητικό) της Εθνικής που τελεί υπό διαπραγμάτευση στην Wall Street.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ADR της Εθνικής έφτασε να σημειώνει κέρδη 14% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να κλείσει τελικά στο +6,76%.

Προφανώς οι ευθύνες για τους χειρισμούς είναι βαρύτατες και δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευδαν το βράδυ με διαρροές να “μαζέψουν” τα ασυμμάζευτα!

Οι δραματικές εξελίξεις προέκυψαν το απόγευμα, ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank.

H Alpha σε ανακοίνωσή της, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, χαρακτήρισε ως ασύμφορους τους όρους – παρά το γεγονός ότι η πρόταση περιελάμβανε premium 28%.

Ωστόσο ο πραγματικός λόγος της απόρριψης είναι το γεγονός ότι η θέση της Alpha στο νέο σχήμα θα ήταν 29% έναντι 71% της Εθνικής, ενώ η ίδια σχέση, αν η συγχώνευση είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, θα διαμορφωνόταν στο 39% με 61%..

Η Εθνική Τράπεζα και στελέχη της απαντώντας στην απόρριψη της πρότασης από την Alpha Bank δηλώνουν κατάπληκτοι για δύο λόγους:

Η αβεβαιότητα που αναφέρει η Alpha στην ανακοίνωσή της βρίσκει ακριβώς απάντηση από την πρόταση της Εθνικής. Δημιουργείται η 25η τράπεζα στην Ευρώπη και εν τέλει «δεν μπορεί η καλαμιά στον κάμπο να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Εθνική δεν πιστεύει στην απάντηση της Alpha είναι το γεγονός ότι ο μέτοχος της συγκεκριμένης τράπεζας θα έχει αύξηση κατά 40% της αξίας στην μετοχή της νέας τράπεζας καθώς οι συνέργειες από την ενοποίηση υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Το 30% αυτών των συνεργιών πηγαίνει στον μέτοχο και στην αύξηση της αξίας, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η “Alpha Τράπεζα Α.Ε.” (η “ΑLPHA”) ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της “Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε.” (η “ΕΘΝΙΚΗ”) περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.

Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και
(Β)Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητας, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

Κατ’ ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA»

Στα κρύα του λουτρού τα ξένα ΜΜΕ

Νωρίτερα, με θετικά σχόλια είχαν υποδεχθεί τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης την είδηση για την πρόταση συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στη διοίκηση της Alpha Bank.

Αρχής γενομένης από το ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS που μετέδωσε την είδηση με τον πρόσθετο σχολιασμό πως η δρομολογούμενη συγχώνευση των δυο τραπεζών είναι ουσιαστικά μια στρατηγική κίνηση με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης (Σ.Σ: government-sponsored consolidation ο ακριβής όρος στο αγγλικό κείμενο).

Παραθέτονται τα οικονομικά δεδομένα μιας τέτοιας κίνησης, με την παραδοχή πως έτσι θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα κι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ενώ το κείμενο καταλήγει με τη διαπίστωση πως εφόσον η συγχώνευση υλοποιηθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ανάλογες κινήσεις μεταξύ των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών, μια εξέλιξη που μόνον θετικά μπορεί να εκληφθεί για την ταλανιζόμενη από την κρίση ελληνική οικονομία και αγορά.

Το εξειδικευμένο πρακτορείο BLOOMBERG ομοίως αναφέρεται στην είδηση της συγχώνευσης μεταξύ της πρώτης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ιδιαίτερα σημαντικά πλήγματα την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα οι τράπεζες στο σύνολό τους να εξαρτώνται ουσιαστικά από τις γραμμές ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο δρόμος των συγχωνεύσεων και της περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Και στο ΜARKETWATCH, το απόλυτα εξειδικευμένο στην παρακολούθηση της πορείας της αγοράς του ΝΥSE site, η είδηση της πρότασης της Εθνικής προς την Alpha Bank φιγουράρει στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας. Οι συντάκτες του κειμένου αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις πιέσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας προς τις εμπορικές τράπεζες  για περαιτέρω ενίσχυσή τους και για επιτάχυνση του συγκεντρωτισμού στον κλάδο.

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.