Ρυθμίσεις και… haircut σε καταναλωτικά δάνεια


Σε… haircut στα καταναλωτικά δάνεια προχωρούν τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εισπράξουν τα καθυστερούμενα δάνεια.

Η στάση πληρωμών από μεγάλη μερίδα καταναλωτών προς τις τράπεζες, για οφειλές που προέρχονται κυρίως από προϊόντα καταναλωτικής πίστης (κάθε είδους δάνεια και πιστωτικές κάρτες), οδηγεί τις τράπεζες σε δύο λύσεις:

Κατά πρώτον, καλούν τους πελάτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση –πάνω από 3 μήνες- να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Κατά δεύτερον, προχωρούν σε… γενναίο haircut της αρχικής οφειλής, προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους, που ήδη έχει βγει στο «κόκκινο».

Για παράδειγμα, ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα ενημερώνει (τηλεφωνικά και εγγράφως) τους πελάτες της που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ότι «κόβει» από το ποσό της οφειλής τόκους και πανωτόκια, ζητώντας να πληρωθεί για το ποσό που αφορά την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με την πιστωτική κάρτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για συνολική οφειλή (με τόκους υπερημερίας) της τάξης των 15.000 ευρώ η τράπεζα ζητά να εισπράξει σχεδόν τα μισά. 

Σύμφωνα με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων η απόφαση αυτή εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, αφού ο μεν καταναλωτής μπορεί να εξοφλήσει το πραγματικό ποσό οφειλής (δηλαδή την αξία των συναλλαγών του με το νόμιμο τόκο), η δε τράπεζα να εισπράξει το «χαμένο» ποσό. Και κυρίως υπογραμμίζουν περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια, και οι τράπεζες έχουν υποχρεωθεί να εισπράξουν από τους καταναλωτές τα ποσά των συναλλαγών χωρίς την επιβάρυνση από τόκους υπερημερίας και ανατοκισμούς.

Επιπλέον η δικαστική εμπλοκή είναι χρονοβόρα, ενώ με τον τρόπο αυτό η οφειλή εισπράττεται άμεσα., που είναι και το ζητούμενο για τις τράπεζες αυτή τη στιγμή.

Στην περίπτωση των ρυθμίσεων, οι τράπεζες συγκεντρώνουν το χρέος, και προσφέρουν στον καταναλωτή μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλό επιτόκιο, ώστε η δόση να ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες.

Επίσης, συχνά πριμοδοτούν τους πελάτες που προχώρησαν στη ρύθμιση και αποπληρώνουν την οφειλή με επιπλέον ποσό. Αν για παράδειγμα το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής είναι 150 ευρώ και ο πελάτης καταβάλλει 200 ευρώ, τα επιπλέον 50 ευρώ διπλασιάζονται και αφαιρούνται 100 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο οφειλής.

Και όπως λένε τραπεζικά στελέχη, στις περισσότερες περιπτώσεις οι λύσεις και οι προσφορές των τραπεζών για τις ρυθμίσεις οφειλών είναι μακράν πιο συμφέρουσες, ακόμα και από τις ρυθμίσεις που έχει εισαγάγει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες.

bankwars

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ρυθμίσεις και… haircut σε καταναλωτικά δάνεια

  1. Ὁ/ἡ ΣΑΒΒΑΣ γράφει:

    ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΡΤΕΣ ΑΛΛΑ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ…ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ?ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΖΟΡΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.